De 9 beste Asus-routers van 2022

Inhoudsopgave:

De 9 beste Asus-routers van 2022
De 9 beste Asus-routers van 2022
Anonim

Asus staat bekend om het maken van zeer veelzijdige routers die ver boven hun gewichtsklasse uitstijgen als het gaat om alles, van bereik en prestaties tot geavanceerde functies en veelzijdigheid. De beste Asus-routers bieden tot 5.000 vierkante meter dekking en eersteklas snelheden, en het bedrijf heeft gretig gebruik gemaakt van technologieën zoals tri-band Wi-Fi 6 en mesh-draadloos in het hele moderne assortiment.

Dankzij de oprichting van zijn Republic of Gamers (ROG) productlijn in 2006, maakt Asus ook enkele van de beste gaming-routers op de markt, verpakt in krachtige multi-core CPU's die netwerklatentie vrijwel elimineren, plus een schat aan andere game-optimalisatiefuncties. Deze expertise werkt echter door in al zijn routers, aangezien elk bedrijf dat een router kan bouwen om aan de eisen van gamers met een hoog octaangeh alte te voldoen, gemakkelijk zaken als streaming, videobellen en beveiliging kan aanpakken.

De beste Asus-routers bevatten ook AiProtection van Trend Micro ingebouwd, zonder abonnementskosten. Dit geeft u direct uit de doos alles wat u nodig heeft om uw netwerk te beschermen tegen malware en uw kinderen online veilig te houden. Met AiMesh-technologie voor bijna al zijn routers kun je elke combinatie van Asus-routermodellen mixen en matchen om ervoor te zorgen dat je hele huis baadt in een sterke draadloze dekking. Met hun veelzijdigheid en open toegang om elke denkbare netwerkfunctie aan te passen, zijn de routers van Asus bijzonder goede keuzes voor iedereen die er zeker van wil zijn dat ze hun router kunnen configureren om te werken zoals ze dat willen.

Beste algemeen: Asus RT-AX88U AX6000 dual-band wifi 6-router

Image
Image

Het kan een uitdaging zijn om een router te vinden die de perfecte balans biedt tussen prijs, prestaties, veelzijdigheid en bereik, maar we denken dat de RT-AX88U van Asus het op alle vier de punten goed doet, waardoor het gemakkelijk onze topkeuze is voor het merk. Hoewel sommige andere routers van Asus misschien uitblinken in specifieke gebieden, zoals gaming of bereik, zullen typische gebruikers enthousiast zijn over wat de RT-AX88U biedt.

De AX88U is uitgerust met de nieuwste 802.11ax Wi-Fi 6-technologie en biedt tot 6 Gbps bandbreedte over alle kanalen, plus maar liefst 5.000 vierkante meter aan dekking, waardoor het een uitstekende keuze is voor zelfs de grootste huizen. Dankzij de vier krachtige beamforming-antennes en 4x4 MU-MIMO-ondersteuning kan het gemakkelijk voldoen aan de behoeften van een druk gezin met meerdere gebruikers die in 4K streamen en gamen zonder elkaar te vertragen.

Achteraf is de RT-AX88U verpakt in maar liefst acht Gigabit Ethernet-poorten, dus je hebt voldoende ruimte om te bekabelen in die apparaten die ofwel geen draadloze verbinding hebben of gewoon maximale prestaties nodig hebben. Het bevat ook AiProtection van Trend Micro om u te beschermen tegen online bedreigingen, zonder dat een doorlopend abonnement vereist is.

"Ik kon high-definition Netflix streamen naar twee televisies op mijn netwerk terwijl iemand anders aan het gamen was, en verschillende andere telefoons en tablets waren in gebruik zonder haperingen of vertragingen." - Jeremy Laukkonen, producttester

Image
Image

Beste waarde: Asus RT-AX55 AX1800 dual-band wifi 6-router

Image
Image

Asus' RT-AX55 is een geweldige manier om je voet onder te dompelen in de wereld van Wi-Fi 6-technologie zonder de bank te verslaan. Het is vooral een goede keuze voor gebruikers in middelgrote huizen die niet veel apparaten hebben die veel van de internetbandbreedte vragen en niet op zoek zijn naar geavanceerde functies.

Dat betekent natuurlijk niet dat het een druk huishouden niet aankan, aangezien OFDMA- en MU-MIMO-ondersteuning er nog steeds voor zorgen dat al je apparaten een behoorlijk deel van de bandbreedte krijgen zonder elkaar te vertragen. De AX1800-classificatie betekent echter dat je slechts ongeveer 1,8 Gbps hebt om thuis te delen - 574 Mbps op de 2,4 GHz-band en 1,2 Gbps aan de 5 GHz-kant. Dat is nog steeds meer dan genoeg voor een paar apparaten om te genieten van 4K-streaming en online gamen.

Hoewel de RT-AX55 alle standaard AiProtection- en AiMesh-functies van Asus ondersteunt, is het volgens de gebruikelijke normen van Asus een redelijk spartaanse router. In plaats daarvan is Asus hier tot de kern gekomen om een betaalbare Wi-Fi 6-router te bieden voor gebruikers die geen geavanceerde functies nodig hebben, zoals USB-poorten, bredere 160MHz-kanaalondersteuning of optimalisatie van gameverkeer. Aan de positieve kant ondersteunt het echter de AiMesh-technologie van Asus, waardoor het een geweldige aanvulling is op een krachtigere Asus-router voor diegenen die hun netwerkdekking willen uitbreiden.

Beste uitgave: Asus RT-AX89X 12-stream AX6000 dual-band wifi 6-router

Image
Image

Als je op zoek bent naar een wifi-router die alles uit de kast ha alt, dan is de RT-AX89X van Asus de juiste keuze. Hoewel het niet goedkoop is, is het hogere prijskaartje gemakkelijk te rechtvaardigen als je een router nodig hebt die de drukste huizen en snelste internetplannen aankan zonder een slag over te slaan.

Vergis je niet, de RT-AX89X is een beest van een router, zelfs volgens de gebruikelijke normen van Asus, en het ontwerp is misschien niet ieders kopje thee, maar het is moeilijk te beweren dat het zijn aanwezigheid bekend zal maken. De RT-AX89X is een van de meest capabele Wi-Fi 6-routers die momenteel op de markt zijn, met een reeks van acht krachtige antennes die ultrasnelle draadloze snelheden leveren die gemakkelijk gigabit-niveaus van dichtbij kunnen bereiken.

De RT-AX89X heeft ook een absoluut verbluffende verzameling poorten aan de randen. Er is een paar 10 Gbps Ethernet- en SFP+-poorten - een zeldzame toevoeging aan thuisrouters waarmee u meer dan klaar bent voor de snelste internetabonnementen. Deze worden vergezeld door maar liefst acht Gigabit Ethernet-poorten en niet minder dan twee 5Gbps USB 3.2-poorten. Dat gezegd hebbende, de RT-AX89U is een dual-band router, geen tri-band, dus hoewel hij de AiMesh-technologie van Asus ondersteunt, zouden we hem niet aanbevelen voor een draadloos mesh-systeem. U kunt echter de 10 Gbps-poorten gebruiken om er twee of meer in uw huis in een bekabelde configuratie met elkaar te verbinden om een waanzinnig krachtig Wi-Fi-netwerk te creëren.

Beste Mesh: Asus ZenWiFi XT8 AX6600 Tri-Band Mesh Wi-Fi 6-systeem

Image
Image

Hoewel bijna alle routers van Asus de AiMesh-technologie ondersteunen, vertegenwoordigt de ZenWifi XT8 de meer holistische benadering van mesh-netwerken van de routermaker. Het is een systeem dat uitdrukkelijk is ontworpen met eenheden die samenwerken om groter te worden dan de som der delen.

Hoewel veel mesh-wifi-systemen zich richten op het verminderen van de gebruikerservaring, is de ZenWifi XT8 een van de meest geavanceerde en zeer configureerbare oplossingen die we tot nu toe hebben gezien. Het is een stap die niet verrassend is voor Asus, met zijn reputatie voor veelzijdigheid, maar het is nog steeds niet gebruikelijk bij mesh-systemen. Voor alle duidelijkheid, dat betekent niet dat de XT8 moeilijk in te stellen is, maar ervaren gebruikers zullen dol zijn op de mogelijkheid om onder de configuratiewizards te graven en dit systeem naar hartelust aan te passen.

Het systeem ondersteunt tri-band Wi-Fi 6, waarbij elke eenheid 2.750 vierkante voet dekking levert. Dit betekent dat je een huis van 8.000 vierkante meter zou kunnen bedekken met drie eenheden. Bovendien ondersteunt het systeem nog steeds de AiMesh-technologie van Asus, dus je kunt ook zo ongeveer elke andere Asus-router aan de mix toevoegen. Het beste van alles is dat de voorliefde van Asus voor configureerbaarheid betekent dat u kunt beslissen hoe u uw wifi-banden gebruikt, in plaats van de router te dwingen dit voor u te doen.

"Na een paar routers te hebben doorlopen voor de ASUS ZenWifi, was het opzetten van de ZenWifi een verfrissende, eenvoudige ervaring." - Rebecca Isaacs, producttester

Image
Image

Beste voor gaming: Asus ROG Rapture GT-AX11000 Wi-Fi 6-router

Image
Image

Asus' GT-AX11000 is de krachtigste gaming-router die momenteel op de markt is, verpakt in de nieuwste Wi-Fi 6-technologieën met een gecombineerde draadloze doorvoer tot 10 Gbps dankzij de tri-band draadloos.

Elk van de twee 5GHz-banden biedt een bandbreedte van 4,8 Gbps, met geavanceerde bandbesturingsfuncties waarmee u uw gaming-pc op een apart kanaal kunt houden om te voorkomen dat u wordt meegesleurd door andere 5GHz-apparaten in uw netwerk. De acht bundelvormende antennes kunnen ook een signaal uitzenden dat sterk genoeg is om een huis van 5000 vierkante meter te bestrijken. Vier Gigabit Ethernet-poorten aan de achterkant worden vergezeld door een speciale 2,5 Gbps gaming-poort, zodat u ook uw rig kunt aansluiten voor maximale prestaties.

Waar de GT-AX11000 echt uitblinkt, is echter de krachtige quad-core CPU die de gaming-optimalisatiefuncties aandrijft. Er is volledige VPN-ondersteuning, inclusief Asus' VPN Fusion-functie om je VPN in stand te houden tijdens het gamen zonder de boel te vertragen, samen met dynamische gamegerichte QoS om prioriteit te geven aan je gamingverkeer, en het WTFast Gamers Private Network (GPN) om ervoor te zorgen dat het altijd gaat naar de snelste gameservers. Het ROG Game Dashboard voegt andere gamer-gerichte functies toe, zoals Game Boost, Game IPS-beveiliging en route-geoptimaliseerde lage latentie-servers op de GPN, zodat je kunt genieten van lag-free gaming.

"De paar keer dat ik wat vrije tijd kon vrijmaken om te gamen, was ik onder de indruk van de ingebouwde QoS-functies (Quality of Service) die op de gamer gericht zijn." - Jeremy Laukkonen, producttester

Image
Image

Beste voor streaming: Asus ROG Rapture GT-AC5300 Gaming Router

Image
Image

Hoewel de GT-AC5300 van Asus wordt gefactureerd als een gaming-router - en daar is het ook zeker geweldig voor - maakt de krachtige tri-band wifi het een topkeuze voor iedereen die op zoek is naar een krachtige router voor hun huishoudelijke internetactiviteiten.

Dubbele 5GHz-banden en een enkele 2,4GHz-band bieden een gecombineerde doorvoer van 5,334Mbps, terwijl MU-MIMO en beamforming-antennes ervoor zorgen dat al uw apparaten maximale bandbreedte krijgen. Zoals onze tests hebben vastgesteld, zijn het resultaat snelle en solide netwerkprestaties voor soepele Netflix 4K-streaming door uw hele huis, zelfs wanneer iemand anders tegelijkertijd aan het gamen is.

Acht Gigabit Ethernet-poorten aan de achterkant bieden tal van bekabelde connectiviteitsopties, en met twee USB 3.0-poorten kunt u externe harde schijven aansluiten om uw media te delen met behulp van de ingebouwde DLNA-server. Zoals met de meeste andere Asus-routers, krijg je ook AiProtection aangedreven door Trend Micro om je te beschermen tegen malware en andere internetbedreigingen, ingebouwde VPN-ondersteuning en een hele reeks geavanceerde configuratie-opties zodat ervaren gebruikers de draadloze prestaties en andere instellingen kunnen aanpassen.

"Je hebt in wezen een speciale gaming-Wi-Fi-router gecombineerd met de bandbreedte die je wilt ondersteunen bij andere activiteiten, zoals het streamen van 4K-content." - Yoona Wagener, producttester

Image
Image

Beste voor slimme huizen: Asus RT-AC88U AC3100 dual-band wifi-router

Image
Image

Hoewel het niet aan de nieuwste Wi-Fi 6-technologie voldoet, is de RT-AC88U van Asus nog steeds een solide en goed afgeronde router die een aantal behoorlijk coole functies bevat voor een betaalbare prijs, en voldoende prestaties en bereik voor zelfs een groter huis. Dual-band wifi die de 802.11ac wifi 5-standaard ondersteunt, leverde snelheden tot 2,1 Gbps op de enkele 5 GHz-band, plus 1 Gbps op de 2,4 GHz-kant.

De vier krachtige beamforming-antennes en MU-MIMO-technologie helpen hem niet alleen om een indrukwekkend bereik te leveren, maar hij kan ook gemakkelijk de streaming-, gaming- en videobelbehoeften van een dozijn of meer apparaten aan zonder te zweten. Je zult ook een indrukwekkende acht Gigabit Ethernet-poorten aan de achterkant vinden, dus er is voldoende ruimte om vast te maken.

De RT-AC88U is een uitstekende keuze voor slimme huizen dankzij de integratie met Amazon Alexa en IFTTT, waarmee je de routerinstellingen met je stem kunt bedienen en zelfs kunt koppelen aan je domotica-routines. Er is zelfs ingebouwde ondersteuning voor Apple's Time Machine-back-upfunctie, zodat Mac-gebruikers een externe harde schijf kunnen aansluiten op de USB 3.0-poort en van elke MacBook in je huis draadloos een back-up kunnen maken.

"Een perfecte pasvorm in elk slim huis, zodat u geautomatiseerde programma's kunt instellen met een verscheidenheid aan slimme apparaten." - Bill Thomas, producttester

Image
Image

Beste onder $50: Asus RT-N12 N300 wifi-router

Image
Image

Een van de geweldige dingen van Asus is dat het bedrijf nog steeds veel van zijn oudere, goedkopere routers produceert en ondersteunt, dus als je op zoek bent naar iets dat echt betaalbaar is voor een klein kantoor, appartement of zelfs alleen het huisje, de RT-N12 is een bijzonder goede keuze.

Hoewel je voor deze prijs niet de nieuwste dual-band wifi-technologieën krijgt, biedt de N12 wel een snelle 300 Mbps-doorvoer op de 2,4 GHz-band, wat meer dan voldoende zou moeten zijn voor surfen, streamen, en videogesprekken van een enkele gebruiker of een klein gezin. Belangrijker is echter dat hij ook kan worden gebruikt als wifi-extender in bedrade of draadloze modus, dus het is een echt betaalbare manier om je hoofdrouter uit te breiden en draadloze toegang tot meer delen van je huis te brengen.

De RT-N12 heeft ook nog een andere interessante truc in petto. U kunt maximaal vier afzonderlijke SSID's configureren met dynamisch bandbreedtebeheer op elke SSID, iets wat bijna ongehoord is in een router in deze prijsklasse. Hiermee kunt u meerdere netwerken opzetten voor bezoekers, gasten of zelfs gewoon om meer gecontroleerde toegang voor uw kinderen te bieden, terwijl u er ook voor zorgt dat u voldoende bandbreedte reserveert om 4K-streaming naar uw smart-tv te leveren.

Beste ontwerp: Asus Blue Cave dual-band draadloze router

Image
Image

Als je op zoek bent naar iets eclectisch in een wifi-router, dan is de Blue Cave van Asus een zeer intrigerende keuze. In tegenstelling tot de meeste Asus-routers, die er over het algemeen uitzien als iets uit een Syd Mead-tentoonstelling, is de Blue Cave ontworpen als een gespreksonderwerp dat perfect in uw interieur past. Het grote gat in het midden zorgt voor een unieke look en als extra bonus kan het worden ingesteld om verschillende tinten blauw te laten gloeien terwijl de router zijn ding doet.

Laat je echter niet misleiden door de esthetiek, want deze kleine doos is een verrassend capabele router in zijn klasse. Het biedt behoorlijk indrukwekkende prestaties en bereik als je bedenkt dat er geen enkele antenne in een richting uitsteekt. Het levert ook krachtige AC2600 dual-band wifi, met snelheden tot 1.733 Mbps op het 5GHz-kanaal, plus de typische set van vier Gigabit Ethernet-poorten aan de achterkant, plus een enkele USB 3.0-poort voor het delen van een harde schijf of printer.

Het is ook een makkie om in te stellen dankzij een Asus-smartphone-app, terwijl het ook integratie met Amazon Alexa en Asus' AiProtection-beveiligingssuite omvat om je thuisnetwerk te beschermen tegen malware en je kinderen weg te houden van donkere hoeken van het internet. Niet alleen dat, het ondersteunt ook dezelfde AiMesh-technologie als andere Asus-routers. Dit maakt het een geweldige manier om je netwerk uit te breiden vanaf een van de grotere en krachtigere routers van Asus, weggestopt in je kelder of thuiskantoor.

De RT-AX88U is de perfecte keuze voor bereik, prestaties, functies en prijs, waardoor het de beste Asus-router is voor de meeste mensen. Als je echter op zoek bent naar Wi-Fi 6 met een beperkt budget, is de RT-AX55 een geweldige manier om je voeten nat te maken zonder de bank te verslaan.

Over onze vertrouwde experts

Jesse Hollington is een freelance schrijver met meer dan 10 jaar ervaring in het schrijven over technologie en drie decennia ervaring in informatietechnologie en netwerken. Hij heeft zowat elk type en merk router, firewall, draadloos toegangspunt en netwerkextender geïnstalleerd, getest en geconfigureerd in plaatsen variërend van eengezinswoningen tot kantoorgebouwen. universiteitscampussen, en zelfs kust-tot-kust wide-area netwerk (WAN) implementaties.

Jeremy Laukkonen is een ervaren techjournalist met een achtergrond in autoreparatie die hem het belang heeft geleerd om complexe technische onderwerpen op begrijpelijke manieren op te lossen. Hij is gespecialiseerd in VPN's, antivirus en huiselektronica, en beheert daarnaast zijn eigen autoblog.

Yoona Wagener heeft een achtergrond in inhoud en technisch schrijven. Ze heeft geschreven voor BigTime Software, Idealist Careers en andere kleine technologiebedrijven. Yoona helpt mensen graag om processen te vereenvoudigen. Ze heeft ervaring met het bieden van technische ondersteuning en documentatie aan eindgebruikers, het bouwen van websites voor eigenaren van kleine bedrijven en het bieden van loopbaanadvies aan werkzoekenden met een sociale impact.

Bill Thomas is een freelance schrijver uit Denver die zich bezighoudt met technologie, muziek, film en gaming. Ze begonnen in januari 2018 met schrijven voor Lifewire, maar je kunt hun werk ook vinden op Ditching. Bill heeft ook als redacteur bij Future gewerkt.

Rebecca Isaacs schrijft sinds 2019 voor Lifewire, gespecialiseerd in consumententechnologie, games en netwerken.

FAQ

    Moet je een Wi-Fi 6-router kopen?

    Voor de meeste mensen is het waarschijnlijk niet nodig om je huidige router te haasten en te vervangen door een Wi-Fi 6-versie, aangezien relatief weinig apparaten deze nieuwste standaard ondersteunen. Als u echter op zoek bent naar een nieuwe router, raden we u aan de sprong te wagen in Wi-Fi 6, omdat dit de weg vooruit is voor nieuwe apparaten. Het wordt al ondersteund in alle nieuwste iPhones, iPads en MacBooks van Apple, samen met de vlaggenschip-smartphones van Samsung en Sony's PlayStation 5, en in deze gevallen krijgt u betere prestaties, vooral op drukke netwerken, en verbetert u zelfs de levensduur van de batterij op uw mobiele apparaten.

    Wat zijn de voordelen van een gaming-router?

    Hoewel bijna elke high-performance router prima geschikt is voor streaming en videobellen, vereist gaming een ander soort netwerkprestaties die bekend staat als lage latentie. Zelfs de snelle online games van tegenwoordig hebben lang niet dezelfde bandbreedte nodig als 4K-streaming, maar ze hebben wel een router nodig die al het heen-en-weerverkeer tussen de gamer en de gameservers zonder vertraging kan verwerken. Gaming-routers zijn verpakt in krachtige CPU's die ervoor zorgen dat je games zonder vertraging werken, zodat je games niet vastlopen op het moment dat je op het punt staat die kritieke opnamen te maken.

    Hoeveel Ethernet-poorten heb je nodig?

    Wi-Fi-technologie heeft de afgelopen jaren een lange weg afgelegd, dus het kan zijn dat het veel minder nodig is om apparaten in uw router te bedraden. Hoewel apparaten die geen wifi hebben, zoals desktop-pc's, natuurlijk moeten worden aangesloten, zul je waarschijnlijk merken dat gameconsoles, smart-tv's en laptops het prima doen op wifi, zolang je maar een router hebt die het bereik en de bandbreedte biedt die je nodig hebt. De meeste routers bevatten ten minste vier Ethernet-poorten, maar u zult merken dat enkele van de beste Asus-routers dat zelfs tot acht pushen. Zorg er wel voor dat het Gigabit Ethernet-poorten zijn, aangezien alle routers behalve de meeste budgetklasse betere wifi-prestaties bieden dan alleen Fast Ethernet-poorten.

Image
Image

Waar u op moet letten bij een Asus-router

Bereik

De ergste ontdekking is de aanschaf van een eersteklas router om erachter te komen dat deze uw eigendom niet voldoende kan dekken. Razendsnelle snelheden zijn geweldig, maar als je router geen wifi in je hele huis kan bieden, heeft het misschien geen zin. Zorg ervoor dat de router de benodigde vierkante meters kan afdekken.

Snelheid

Verstuur je e-mails, speel je videogames of stream je video's? Niet ieders behoeften vereisen routers met razendsnelle snelheden, dus denk na over hoe u uw internet gebruikt voordat u een aankoop doet. AC-routers zijn momenteel de snelst beschikbare optie, maar degenen die niet veel aan gamen of videostreamen doen, moeten nog steeds blij zijn met de nieuwste generatie N-routers.

Slimme functies

Routers zijn veel intelligenter dan jaren geleden. Controleer op speciale mogelijkheden zoals ouderlijk toezicht, ingebouwde firewalls voor beveiliging, toegang tot mobiele applicaties en prioriteitstelling voor aanzienlijk verkeer. Met slimme routers heb je de volledige controle over je wifi.

Aanbevolen: