Een zwart-witfoto maken met kleureffect - GIMP-zelfstudie

Inhoudsopgave:

Een zwart-witfoto maken met kleureffect - GIMP-zelfstudie
Een zwart-witfoto maken met kleureffect - GIMP-zelfstudie
Anonim

Een van de meer dynamische foto-effecten is het converteren van een foto naar zwart-wit, behalve één object dat opv alt in kleur. Dit kun je op veel manieren bereiken. Hier is een niet-destructieve methode met behulp van een laagmasker in de gratis foto-editor GIMP (GNU Image Manipulation Program)

Maak de lagen om mee te werken

  1. Open de afbeelding waarmee u wilt werken in GIMP. Dit werkt het beste met een kleur met een hoger contrast met de andere kleuren in de afbeelding.

    Image
    Image
  2. Maak het lagenpalet zichtbaar door op Ctrl + L. te drukken
  3. Klik met de rechtermuisknop op de achtergrondlaag en kies Duplicate Layer in het menu. Je hebt een nieuwe laag met de naam hetzelfde als het origineel met aan het einde copy.

    Image
    Image
  4. Dubbelklik op de naam van de laag en vervang " copy" door " grayscale.". druk op Enter om de naam van de laag te wijzigen.

    Image
    Image
  5. Ga naar het Kleuren menu en kies Verzadiging > Kleuren naar grijs met de grijswaardenlaag geselecteerd.

    Image
    Image
  6. Een nieuw zwevend dialoogvenster wordt geopend en geeft u een voorbeeld van hoe de afbeelding in grijswaarden eruit zal zien. Als het te licht lijkt, selecteert u Enhance Shadows. Als u tevreden bent met de resultaten, drukt u op Ok.

    Image
    Image
  7. Klik met de rechtermuisknop op de grijswaarden laag in het lagenpalet en kies Laagmasker toevoegen in het menu.

    Image
    Image
  8. Stel de opties in zoals hier getoond in het dialoogvenster dat verschijnt, met Wit (volledige dekking) geselecteerd. Selecteer Toevoegen om het masker toe te passen. Het lagenpalet toont nu een wit vak naast de afbeeldingminiatuur – dit vertegenwoordigt het masker.

    Image
    Image

Laat de kleur doorschijnen

Met een laagmasker kunt u delen van een laag wissen door op het masker te schilderen. Wit onthult de laag, zwart blokkeert deze volledig en grijstinten onthullen deze gedeeltelijk. Omdat het masker momenteel helemaal wit is, wordt de hele grijswaardenlaag onthuld. Je gaat de grijswaardenlaag blokkeren en de kleur van de achtergrondlaag onthullen door met zwart op het laagmasker te schilderen.

Er zijn dus een aantal manieren om hiermee om te gaan. U kunt uw laagmasker handmatig op de grijswaardenlaag zwart schilderen met het gereedschap Penseel, of u kunt een van de kleurselectiehulpmiddelen op de onderliggende kleurlaag gebruiken om de gewenste gebieden te kiezen, en ze verwijderen of zwart schilderen uit de grijswaardenlaag.

Het gereedschap Selecteren op kleur is waarschijnlijk de gemakkelijkste optie, omdat het gemakkelijk is om het penseel te verknoeien. Als je afbeelding daar echter niet goed mee werkt, moet je het penseel gebruiken.

  1. Verberg de grijswaardenlaag en selecteer de kleur.
  2. Kies het gereedschap Selecteren op kleur in uw Toolbox.

    Image
    Image
  3. Selecteer het gebied dat je wilt laten zien.

    Image
    Image
  4. Het kan zijn dat je de drempel moet aanpassen en een paar keer opnieuw moet proberen om precies te krijgen wat je wilt. Je kunt ook proberen de drempel te verlagen en de Shift-toets ingedrukt te houden terwijl je meerdere gebieden selecteert om een breder scala aan kleuren te krijgen.
  5. Als je tevreden bent met de selectie, kies je de grijswaardenlaag met de selectie nog steeds actief.
  6. Vanaf daar kun je ofwel het gereedschap Emmer vullen gebruiken om het geselecteerde gebied met zwart in te vullen, of je kunt op de Delete-toets drukken om die gebieden weg te snijden.
  7. Kies Selecteer > Geen in het hoofdmenu om de selectie te verwijderen en het eindresultaat te zien.

    Image
    Image

Het gereedschap Penseel gebruiken

Als al het andere fa alt, is het gereedschap Penseel uw beste optie. Het is ook een geweldige manier om gebieden op te ruimen die door een ander hulpmiddel zijn gemist.

  1. Zoom in op het gebied waarin u wilt werken. Het moet dichtbij genoeg zijn om elk detail gemakkelijk te kunnen zien.

    Image
    Image
  2. Activeer het Paintbrush gereedschap, selecteer een ronde borstel van de juiste grootte en stel de dekking in op 100 procent. Zet de voorgrondkleur op zwart door op D. te drukken

    Image
    Image
  3. Selecteer nu de laagmaskerminiatuur in het lagenpalet en begin over het kleurgebied in de foto te schilderen. Dit is een goed moment om een grafisch tablet te gebruiken als je er een hebt.

    Gebruik tijdens het schilderen de haakjestoetsen om de grootte van je penseel te vergroten of te verkleinen:

    • [maakt het penseel kleiner
    • ] maakt het penseel groter
    • Shift + [maakt de borstel zachter
    • Shift +] maakt het penseel harder
    Image
    Image
  4. Voel je vrij om de zichtbaarheid van de grijswaardenlaag in en uit te schakelen terwijl je bezig bent. U kunt werken met de verborgen grijswaardenlaag, zodat u de kleur beter kunt zien.

    Image
    Image
  5. Je hebt waarschijnlijk kleur aangebracht op sommige gebieden die je niet van plan was. Maak je geen zorgen. Verander gewoon de voorgrondkleur in wit door op X te drukken en verwijder de kleur terug naar grijs met een klein penseel. Zoom dichtbij in en maak eventuele randen schoon met behulp van de sneltoetsen die je hebt geleerd.

    Image
    Image
  6. Stel je zoomniveau terug naar 100 procent (werkelijke pixels) als je klaar bent. U kunt dit doen door op 1 op het toetsenbord te drukken. Als de gekleurde randen er te hard uitzien, kunt u ze iets zachter maken door naar Filters > Blur > Gaussian Blur te gaanen een vervagingsstraal instellen van 1 tot 2 pixels De vervaging wordt toegepast op het masker, niet op de foto, wat resulteert in een zachtere rand.

    Image
    Image

Maak wat lawaai

Traditionele zwart-witfotografie zou normaal gesproken wat filmkorrel hebben. Dit was een digitale foto, dus je krijgt niet die korrelige kwaliteit, maar we kunnen het toevoegen met het ruisfilter.

  1. Maak eerst de afbeelding plat. Om een bewerkbare versie van het bestand te bewaren voordat het wordt afgevlakt, gaat u naar File > Save a Copy en kiest u GIMP XCFafbeelding voor het bestandstype. Hiermee wordt een kopie gemaakt in de ingebouwde bestandsindeling van GIMP, maar blijft uw werkbestand open.

    Afvlakken verwijdert het laagmasker, dus zorg ervoor dat je helemaal tevreden bent met het kleureffect voordat je begint.

  2. Klik nu met de rechtermuisknop in het lagenpalet en kies Afbeelding afvlakken.

    Image
    Image
  3. Met de achtergrondkopie geselecteerd, ga naar Filters > Ruis > RGB-ruis.

    Image
    Image
  4. Deselecteer de vakjes voor zowel Gecorreleerde ruis als Independent RGB.
  5. Stel de hoeveelheid rood, groen en blauw in op 0.25. Dit zal enigszins variëren op basis van je beeldresolutie, dus als die waarde niet werkt, speel dan totdat je het resultaat leuk vindt.

    Image
    Image
  6. Controleer de resultaten in het voorbeeldvenster en pas de afbeelding naar wens aan. U kunt het verschil met en zonder het ruiseffect vergelijken door de opdrachten ongedaan maken en opnieuw uit te voeren.

De foto bijsnijden en exporteren

Afhankelijk van de inhoud van je foto, wil je misschien de afbeelding bijsnijden om de compositie te focussen op het gebied waaraan je hebt gewerkt. Gebruik de Crop Tool om uw afbeelding te verkleinen en opnieuw in te kaderen om scherp te stellen. Exporteer vervolgens uw afbeelding met File > Export As om uw voltooide, deelbare product te maken.

Aanbevolen: