DXF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

DXF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
DXF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een DXF-bestand is een Drawing Exchange Format-bestand.
  • Open er een online met ShareCAD, of offline met eDrawings Viewer.
  • Converteren naar SVG, DWG, PDF, enz., met verschillende conversietools.

Dit artikel legt meer uit over dit vectorbestandsformaat, inclusief hoe je een DXF-bestand opent en hoe je er een naar een ander formaat converteert.

Wat is een DXF-bestand?

Een bestand met de. DXF-bestandsextensie is een Drawing Exchange Format-bestand dat door Autodesk is ontwikkeld als een soort universeel formaat voor het opslaan van CAD-modellen. Het idee is dat als het bestandsformaat wordt ondersteund in verschillende 3D-modelleringsprogramma's, ze allemaal gemakkelijk dezelfde documenten kunnen importeren/exporteren.

Image
Image

Deze indeling, ook wel Drawing Interchange Format genoemd, is vergelijkbaar met de AutoCAD Drawing Database-bestandsindeling die de DWG-bestandsextensie gebruikt. DXF-bestanden worden echter op grotere schaal gebruikt in CAD-programma's, omdat het kan bestaan in een op tekst gebaseerd ASCII-formaat dat het natuurlijk gemakkelijker maakt om in dit soort toepassingen te implementeren.

DWF-bestanden zijn vergelijkbare bestanden, maar worden in plaats daarvan gebruikt om bestanden online of via een gratis viewerprogramma te delen, terwijl DXF voor interoperabiliteit is.

Hoe DXF-bestanden te openen

Autodesk heeft een aantal gratis viewers beschikbaar, waaronder de online Autodesk Viewer, evenals het DWG TrueView-desktopprogramma. Er is ook de mobiele AutoCAD 360-app waarmee u uw DXF-bestanden kunt bekijken die zijn opgeslagen in online bestandsopslagservices zoals Dropbox.

Een andere manier om het bestand snel online te openen, is door ShareCAD te gebruiken.

Image
Image

De gratis eDrawings Viewer van Dassault Systèmes SolidWorks werkt ook.

Sommige andere compatibele programma's zijn Autodesk's AutoCAD- en Design Review-programma's, evenals TurboCAD, CorelCAD, CADSoftTools' ABViewer, Adobe Illustrator en Canvas X Draw.

Cheetah3D en sommige van de hierboven genoemde programma's werken voor het openen van het bestand op macOS. Linux-gebruikers kunnen met het formaat werken met LibreCAD.

Aangezien ASCII-versies van het DXF-formaat slechts tekstbestanden zijn, kunnen ze met elke teksteditor worden geopend. Als u dit doet, kunt u de tekening echter niet zien zoals u dat in een echte modelviewer zou doen. In plaats daarvan zullen er gewoon verschillende secties met letters en cijfers zijn.

Een DXF-bestand converteren

Gebruik Adobe Illustrator om DXF naar SVG te converteren. Een andere optie is om een gratis online converter zoals Convertio te gebruiken.

Het verkrijgen in het DWG-formaat (huidige en oudere versies) kan worden gedaan met een proefversie van AutoDWG DWG DXF Converter. U kunt deze software slechts 15 dagen en op één bestand tegelijk gebruiken.

Het hierboven genoemde eDrawings Viewer-programma kan er een opslaan in verschillende formaten zoals EDRW, ZIP, EXE, HTM, BMP, TIF,-j.webp

Om naar PDF te converteren, is een optie om het te uploaden naar DXFconverter.org en de PDF-optie te kiezen. Die website ondersteunt ook het opslaan van het bestand naar JPG, TIFF,-p.webp

Bear File Converter kan handig zijn als u wilt dat het DXF-bestand de STL-bestandsindeling heeft. Het is een online conversieprogramma.

dxf2gcode kan een DXF-bestand opslaan in het G-CODE voor Linux CNC-formaat met de NGC-bestandsextensie.

Om de tekstinhoud van het bestand met Excel of een andere spreadsheetsoftware te gebruiken, kunt u het bestand naar CSV converteren met MyGeodata Converter.

Een van de bovenstaande kijkers kan het bestand mogelijk ook naar een ander formaat converteren, zoals een Adobe Illustrator AI-bestand.

Kan het bestand nog steeds niet openen?

Als geen van deze programma's of services je bestand opent, controleer dan of de bestandsextensie echt. DXF leest en niet iets soortgelijks, zoals OXT. Veel bestanden delen vergelijkbare karakters voor bestandsextensies, maar dat betekent niet dat de formaten verwant zijn of dat ze compatibel zijn met dezelfde software.

DXR (Protected Macromedia Director Movie) en DXL (Domino XML Language), bijvoorbeeld, openen beide met programma's die geen verband houden met de CAD-software die op deze pagina wordt vermeld.

Een soortgelijke is DFX. Dit is eigenlijk ook een CAD-document dat kan worden gebruikt met AutoCAD, maar het wordt normaal gesproken gemaakt en gebruikt door CAD-programma's van Drafix.

Meer informatie over het DXF-formaat

Sinds het DXF-formaat in 1982 werd uitgebracht, zijn er verschillende wijzigingen aangebracht in de specificaties, daarom is het mogelijk dat u een DXF-bestand in binair formaat en een ander in ASCII-formaat hebt. U kunt een PDF van de specificaties bekijken op de website van AutoCAD.

Recente versies van AutoCAD ondersteunen zowel ASCII- als binaire DXF-bestanden. Als u echter Release 10 gebruikt (die sinds 1988 beschikbaar is, dus het is onwaarschijnlijk), kunt u alleen met ASCII DXF-bestanden werken.

Een typisch DXF-bestand is in volgorde georganiseerd met een HEADER, KLASSEN, TABELLEN, BLOKKEN, ENTITIES, OBJECTEN, THUMBNAILIMAGE en END OF FILE-sectie. U kunt alle details over elke sectie lezen in de hierboven gelinkte PDF.

Scan2CAD en myDXF zijn een paar websites waar u gratis DXF-bestanden kunt krijgen.

FAQ

    Kun je exporteren naar DXF in Photoshop?

    Nee. DXF-bestanden zijn vectorbestanden die traditioneel worden beheerd door programma's zoals Adobe Illustrator, en als zodanig ondersteunt Photoshop geen directe export naar DXF.

    Waar worden DXF-bestanden voor gebruikt?

    DXF-bestanden worden gebruikt in verschillende industrieën, van de engineering en het ontwerp van producten tot het maken van fotorealistische modellen voor marketingcampagnes. In de CAD-wereld losten DXF-bestanden veel compatibiliteitsproblemen op, waardoor zowel artiesten als technici konden samenwerken aan één bestandsformaat.

Aanbevolen: