M3U8-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

M3U8-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
M3U8-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een M3U8-bestand is een UTF-8-gecodeerd audio-afspeellijstbestand.
  • Open er een met VLC, iTunes, Songbird en andere mediaspelers.
  • Converteren naar M3U, XSPF of HTML met VLC.

Dit artikel legt uit waar een M3U8-bestand voor wordt gebruikt, welke programma's het kunnen gebruiken om mediabestanden af te spelen en hoe je een M3U8-bestand kunt converteren naar een ander afspeellijstformaat.

Wat is een M3U8-bestand?

Een bestand met de bestandsextensie M3U8 is een UTF-8 Encoded Audio Playlist-bestand. Het zijn platte tekstbestanden die door zowel audio- als videospelers kunnen worden gebruikt om te beschrijven waar mediabestanden zich bevinden.

Een M3U8-bestand kan u bijvoorbeeld verwijzingen geven naar onlinebestanden voor een internetradiostation. Een andere kan op je computer worden gemaakt om een afspeellijst samen te stellen voor je eigen persoonlijke muziek of een reeks video's.

Het effect is hoe dan ook hetzelfde: je kunt het bestand openen om snel en gemakkelijk te beginnen met afspelen waar de afspeellijst ook naar verwijst. Als je merkt dat je steeds weer naar dezelfde nummers wilt luisteren, kun je een M3U8-bestand maken als een soort snelkoppeling om die bestanden in je mediaspeler af te spelen.

Het bestand kan absolute paden, relatieve paden en URL's gebruiken om te verwijzen naar specifieke mediabestanden en/of hele mappen met mediabestanden. Andere informatie in het bestand kan opmerkingen zijn die de inhoud beschrijven.

Image
Image

Er is een soortgelijk formaat dat de M3U-bestandsextensie gebruikt. M3U8 wordt gebruikt om aan te tonen dat het bestand UTF-8-tekencodering gebruikt.

Hoe een M3U8-bestand te openen

M3U8-bestanden kunnen worden bewerkt en gelezen door de meeste teksteditors, inclusief Kladblok in Windows. Zoals u hieronder kunt zien, kunt u er echter alleen een openen met Kladblok om de bestandsverwijzingen te lezen. Je kunt deze muziekbestanden eigenlijk niet op deze manier afspelen, omdat teksteditors niet hetzelfde zijn als mediaspelers of mediabeheerprogramma's.

Image
Image

Als je op zoek bent naar een goed programma om M3U8-bestanden te openen en te gebruiken, probeer dan VLC, Apple's iTunes of Songbird. Een andere manier om dit bestandsformaat op Linux te openen is met XMMS, terwijl Mac-gebruikers CocoModX zouden moeten kunnen gebruiken (naast enkele van die Windows-compatibele programma's).

Hier is een voorbeeld van hetzelfde M3U8-bestand van boven, maar geopend in VLC, dat alle muziekbestanden waarnaar in het tekstbestand wordt verwezen verzamelt en ze in de mediaspeler laadt om ze af te spelen.

Image
Image

Een snelle manier om het bestand online te openen is via HSLPlayer.net. Deze website werkt echter niet als u een M3U8-bestand op uw computer of een ander apparaat hebt opgeslagen. Je kunt het alleen gebruiken als je een URL naar het bestand hebt en de inhoud waarnaar het verwijst ook online is.

Hoe maak je een M3U8-bestand

Sommige van dezelfde software die het bestand kan openen, kan ook worden gebruikt om een M3U8-bestand te maken. Als u bijvoorbeeld een aantal bestanden in VLC laadt die u in hun eigen afspeellijst wilt hebben om ze in de toekomst gemakkelijk af te spelen, gebruik dan de Media > Save Afspeellijst naar bestand optie om een M3U8-bestand te maken.

Image
Image

Een andere manier om een M3U8-bestand te "maken", is door een ander afspeellijstformaat naar dit bestand te converteren, zoals HTML naar M3U8. Converthelper.net kan hier nuttig zijn.

Een M3U8-bestand converteren

Als je M3U8 naar MP4 of naar MP3 of naar een ander mediaformaat wilt converteren, moet je eerst begrijpen dat dit formaat platte tekst is - niets meer en niets minder. Dit betekent dat het alleen tekst bevat, niets dat daadwerkelijk kan "afspelen" zoals een MP4- of MP3-bestand in een mediaspeler kan worden afgespeeld.

Als je een converter vindt die beweert de afspeellijst op te slaan in een videobestandsindeling, dan is het enige wat hij doet de video vinden via het pad dat wordt beschreven in het M3U8-bestand en dat bestand vervolgens door de converter laten lopen. Het is onmogelijk om dit op tekst gebaseerde formaat op te slaan in iets anders dan een ander tekstformaat.

Waar je waarschijnlijk naar op zoek bent, is een bestandsconverter die de audio- of videobestanden waarnaar de M3U8 verwijst, kan converteren van en naar andere audio-/videobestandsformaten, zoals een MP4 naar AVI-converter of een WAV naar MP3 converter (of een andere variant van dit soort bestanden).

Het enige probleem hiermee is dat een M3U8-bestand soms verwijst naar mediabestanden die zich op meerdere locaties tegelijk bevinden. Dit kunnen verschillende mappen zijn op een of meer interne harde schijven, flashdrives en/of externe schijven.

Als dit het geval is, raden we niet aan om ze allemaal handmatig te doorzoeken om uw bestanden te vinden. Download in plaats daarvan gewoon het gratis programma M3UExportTool. Het gebruikt het afspeellijstbestand om de bron voor alle mediabestanden te identificeren en kopieert ze vervolgens naar een enkele locatie. Van daaruit kun je ze eenvoudig converteren met een video- of audioconverter.

M3U8X is een soortgelijk programma dat ongeveer hetzelfde zou moeten werken als M3UExportTool. Je hebt een RAR-opener zoals 7-Zip nodig om het te openen.

Naast het M3U8 naar M3U-conversieprogramma van MusConv, hebben we geen downloadlinks naar speciale afspeellijstconverters, maar sommige van de eerder genoemde programma's, zoals VLC, kunnen een geopende M3U8-afspeellijst opnieuw opslaan in een ander formaat zoals M3U, XSPF of HTML, wat in wezen hetzelfde is als een conversie.

Kan het nog steeds niet openen?

Als je het bestand niet kunt openen met de bovenstaande methoden, is de kans groot dat je bestand niet echt in deze afspeellijstbestandsindeling is. Sommige bestandstypen gebruiken een bestandsextensie die veel lijkt op. M3U8, dus het is verstandig om de bestandsextensie nogmaals te controleren.

Een voorbeeld is MU3, dat wordt gebruikt voor Myriad Packed Musical Score-bestanden. Je moet Myriad's Harmony Assistant of Melody Assistant downloaden om het te openen.

Aanbevolen: