Linux kan je smartphone vrijmaken

Inhoudsopgave:

Linux kan je smartphone vrijmaken
Linux kan je smartphone vrijmaken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een nieuwe Linux-aangedreven smartphone zou meer vrijheid kunnen bieden dan iOS of Android.
  • Maar de PinePhone Pro Explorer-editie van $ 399 biedt niet de grote verscheidenheid aan apps die beschikbaar zijn met meer reguliere telefoons.
  • Verschillende andere smartphones op de markt draaien niet op iOS of Android.
Image
Image

Stel je voor dat je bijna alles zou kunnen doen met je telefoon die vrij is van de grenzen van Apple en Android.

De nieuwe door Linux aangedreven PinePhone Pro biedt een telefoon die niet is verbonden met het ecosysteem van een bedrijf. De makers van de PinePhone-telefoon beweren dat je zelfs verschillende besturingssystemen kunt kiezen.

"Omdat Linux een open-source besturingssysteem is met veel ook gratis software, zullen er geen vervelende advertenties in apps zijn", vertelde Linux-ontwikkelaar Niko Sagiadinos aan Lifewire in een e-mailinterview. "Je hebt volledige controle over uw telefoon en applicaties, aangezien u kunt beslissen welke mobiele gebruikersinterface u wilt gebruiken.”

Geen beperkingen

Pine64 maakt zich op om de PinePhone Pro Explorer Edition te verzenden voor $ 399. De PinePhone Pro kan verschillende soorten ARM-gebaseerde Linux-releases draaien.

De specificaties van de telefoon zijn solide, hoewel ze niet te vergelijken zijn met de toptelefoons van bekendere merken. De Explorer-editie wordt geleverd met 4G DDR4 RAM, 128 GB eMMC-opslag, een 13 megapixel Sony primaire camera, een 5 MP camera aan de voorkant, een 3,5 mm koptelefoonaansluiting met microfoon, wereldwijde LTE en pogo-pinnen voor een extern toetsenbord en achterbehuizingen. De Linux-telefoon heeft ook een Micro SD-kaartsleuf voor maximaal 2 TB extra opslagruimte en een verwijderbare 3000 mAh-batterij.

De fabrikant beweert dat taken zoals het openen van applicaties, surfen op internet, interactie met de gebruikersinterface of het bekijken van video's vergelijkbaar zijn met recente mid-range Android-smartphones. Wanneer de PinePhone Pro is gedockt en aangesloten op een externe monitor en toetsenbord en muis, kan hij worden gebruikt om op internet te surfen, de terminal of een kantoorsuite te gebruiken, 1080p-video's te bekijken en zelfs lichte fotobewerkingen.

Voor liefhebbers die wat extra stappen willen zetten, zei Sagiadinos dat een Linux-telefoon veel voordelen kan bieden ten opzichte van iOS en Android. Een Linux-telefoon wordt bijvoorbeeld geleverd zonder onnodige maar niet-verwijderbare apps op uw apparaat. Sommige techneuten willen hun Android-telefoons 'rooten' om ze extra mogelijkheden te geven die niet zijn goedgekeurd door de fabrikant, maar dat zou niet nodig zijn met een Linux-telefoon.

Als je op zoek bent naar een telefoon zonder iOS of Android, dan is de nieuwe PinePhone niet je enige optie. Er is bijvoorbeeld de Librem 5, een smartphone die zich richt op de privacy van gebruikers en beschikt over een open-source besturingssysteem genaamd PureOS. Er is ook de Pro 1X die een apart QWERTY-toetsenbord heeft met Linux, Ubuntu Touch, Lineage OS en Android. De Volla Phone gebruikt het Ubuntu Touch-besturingssysteem, dus het zou voor beginners gemakkelijker moeten zijn om te gebruiken dan andere Linux-telefoons. De Volla heeft een Octa-core MediaTek-processor samen met een 4700 mAh-batterij.

Voorbehoud Emptor?

Maar zelfs de fabrikant van de PinePhone zegt dat Linux niet voor iedereen is.

"Hedendaagse mobiele Linux-besturingssystemen hebben nog een lange weg te gaan voordat ze als echte alternatieven voor Android of iOS kunnen worden beschouwd", schrijft Pine64 op haar website. "Hoewel mobiel Linux zich niet in een staat bevindt die de meeste reguliere elektronicaconsumenten tevreden zou kunnen stellen, erkennen we dat een aanzienlijk deel van onze gemeenschap klaar is om vandaag de sprong naar een smartphone met alleen Linux te maken. De PinePhone Pro heeft de brute pk's om uw dagelijkse stuurprogramma, op voorwaarde dat u klaar bent om de huidige softwarebeperkingen te accepteren."

Image
Image

Allan Buxton, de directeur forensisch onderzoek bij het cyberbeveiligingsbedrijf Secure Data Recovery Services, vertelde Lifewire in een e-mailinterview dat een Linux-telefoon een betere keuze zou kunnen zijn dan Android, omdat het Google's verzameling van gebruikersgegevens en reclamepraktijken zou kunnen omzeilen. Hij merkte bijvoorbeeld op dat Google geen adblocker-extensies toestaat in Chrome voor Android.

Koper let echter op.

"Zoals alle computeromgevingen die op consumenten zijn gericht, is Linux echter niet zozeer een functie als wel een vraagteken", zei Buxton. "Ze zullen een aantal ongelooflijke functies moeten ontwikkelen om de groei van de enthousiaste markt vast te leggen in iets dat een marktaandeel benadert."

Aanbevolen: