Het Steam Deck kan ervoor zorgen dat je Linux wilt proberen

Inhoudsopgave:

Het Steam Deck kan ervoor zorgen dat je Linux wilt proberen
Het Steam Deck kan ervoor zorgen dat je Linux wilt proberen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Valve's populaire Steam Deck handheld gameconsole is een volwaardige Linux-pc.
  • Experts zijn van mening dat Valve slimme ontwerpbeslissingen heeft genomen om gebruikers aan te moedigen met de onderliggende Linux-distributie te spelen.
  • De verbeterde staat van Linux-gaming kan er zelfs toe bijdragen dat nieuwe gebruikers naar Linux komen.

Image
Image

Valve's Steam Deck is niet alleen een geweldige draagbare gaming-pc, het is ook een zeer capabele en betaalbare Linux-computer waarvan sommigen suggereren dat deze de gebruikscijfers van Linux-desktops zou kunnen verhogen.

Het Steam Deck wordt geleverd met een KDE-bureaublad waar gebruikers gemakkelijk toegang toe hebben dankzij de bureaubladmodus. Veel gebruikers hebben het zelfs gekoppeld aan een monitor en externe randapparatuur om het te gebruiken voor hun normale desktopcomputertaken. Dat heeft sommige liefhebbers ertoe gebracht te geloven dat het Deck een stap verder kan gaan, waardoor mensen mogelijk hun bezorgdheid over Linux als desktopbesturingssysteem kunnen wegnemen.

"Het is mogelijk dat meer gamers zich bewust worden van het feit dat Steam Deck door Linux wordt aangedreven", vertelde Michael Larabel, oprichter en hoofdauteur van de computerhardwarewebsite Phoronix, in een e-mail aan Lifewire. "Sommige enthousiastelingen/gamers kunnen net zo goed besluiten om Linux een kans te geven, of een tweede poging, als gevolg van de [ondersteuning] van Valve."

Ten-Hut, Linux on Deck

Valve heeft ervoor gezorgd dat de Linux-internals van het Deck niet worden verdoezeld en moedigt gebruikers aan om hun apparaat te modificeren, zowel wat betreft hardware als software. Het apparaat kan meerdere besturingssystemen opstarten en Valve heeft er geen moeite mee dat gebruikers andere Linux-distributies en zelfs Windows op hun apparaten installeren.

We wijzen erop dat hoewel het al mogelijk is om Ubuntu en andere Linux-distributies op het apparaat uit te voeren, Larabel gelooft dat er binnenkort nieuwe Linux-spins zullen zijn die zijn geoptimaliseerd voor het Steam Deck.

"Ik twijfel er niet aan dat mensen allerlei soorten distributies op hun Steam Deck zullen proberen zodra alle stuurprogramma's correct op hun plaats zitten in de stroomopwaartse Linux-kernel", vertelde Liam Dawe, eigenaar van GamingOnLinux, via e-mail aan Lifewire.

Dawe heeft zijn gedockte Deck voor allerlei taken gebruikt en merkte op dat "het heel goed werkt" voor allerlei soorten workloads en desktopgebruiksgevallen.

Larabel is echter van mening dat de KDE Plasma-desktopervaring die momenteel beschikbaar is op het Deck, hoewel mooi en functioneel, kan worden verbeterd. Hij suggereert dat functionaliteiten zoals schakelen tussen apps, aanraakbediening en meer zullen worden verbeterd om de desktopervaring op het deck nog aantrekkelijker te maken.

"Wanneer die desktop-ervaring beter is verfijnd, kan dit interessante toepassingen opleveren rond convergentie en het aansturen van een extern beeldscherm voor het Steam Deck en het aangaan van meer desktop-achtige workflows", meende Larabel.

rattenvanger

Dawe gelooft dat verfijningen aan de open source-software op het deck ook de algehele Linux-desktopervaring zullen helpen verbeteren.

"Met het Steam Deck met KDE Plasma voor desktop-modus, hebben we Plasma al zien werken aan tal van verbeteringen voor iedereen die ook alle desktopgebruikers ten goede zullen komen," zei Dawe.

De verbeterde Linux-desktopervaring op het deck zal zeker meer Linux-gebruikers aanmoedigen om de console als een dockbare computer te gebruiken. Maar Dawe gelooft dat het apparaat, dat voor veel gebruikers ook de eerste Linux-pc zal zijn, mensen daadwerkelijk kan aanmoedigen om Linux op hun volwaardige desktops uit te proberen "zodra mensen beseffen hoe gemakkelijk het kan zijn."

Sommige enthousiastelingen/gamers kunnen ook besluiten om Linux een kans te geven, of een tweede poging…

Hij noemt het gebruik van Flatpak-pakketten, een relatief nieuw pakketbeheerformaat dat apps verzendt als gemakkelijk te installeren alles-in-één-pakketten, als een slimme keuze. Met behulp van flatpaks kunnen gebruikers met een paar klikken extra applicaties installeren in de Decks' Desktop Mode, waardoor een van de belangrijkste stigma's van het gebruik van Linux op de desktop wordt geëlimineerd.

"Gelukkig heeft Steam Deck ook een alleen-lezen bestandssysteem, dus mensen kunnen het niet zomaar breken, tenzij ze er actief voor kiezen om de ontwikkelaarsmodus in te schakelen om wijzigingen in hun bestandssysteem aan te brengen, " merkte Dawe op.

Image
Image

Het gebruik van een alleen-lezen bestandssysteem is een slimme ontwerpbeslissing die het deck beter bestand maakt tegen onbedoelde breuken, legt YouTuber Gardiner Bryant uit. Dit moedigt mensen aan om te spelen met het onderliggende Linux-besturingssysteem op het deck zonder zich zorgen te maken over het maken van per ongeluk gedoe, waardoor ze verder worden opgewarmd tot Linux als een alledaags besturingssysteem.

Als realist denkt Larabel echter dat hoewel de populariteit van Steam Deck zeker een domino-effect zal hebben op de adoptiecijfers van Linux, dit niet zal leiden tot een significante toestroom van nieuwe Linux-gebruikers.

"Vooral nu met Steam Play is de Linux-game-ervaring veel beter dan jaren geleden", merkte Larabel op. "[Echter] er [zijn] obstakels rond de beschikbaarheid van Adobe-software en andere desktopsoftware op Linux, waardoor sommige gebruikers niet kunnen overstappen."

Aanbevolen: