Wat is wifi 6 (802.11ax)?

Inhoudsopgave:

Wat is wifi 6 (802.11ax)?
Wat is wifi 6 (802.11ax)?
Anonim

Wi-Fi 6 is de algemene naam die wordt gegeven aan de IEEE 802.11ax draadloze standaard. Elke vijf jaar of zo wordt er een nieuwe standaard zoals deze uitgebracht, en een nieuwe reeks apparaten komt op de markt om deze te ondersteunen.

Net als alle eerdere draadloze standaarden, is het doel van een nieuwe versie zoals Wi-Fi 6 om wifi sneller en betrouwbaarder te maken. Er is nog steeds een toegangspunt dat wifi levert aan alle apparaten die erop zijn aangesloten - dat verandert niet, maar er zijn een paar verbeteringen met wifi 6 ten opzichte van oudere normen:

  • Hogere snelheden
  • Betrouwbaardere verbindingen tijdens congestie
  • Langere batterijduur
  • Betere beveiliging
Image
Image

Wi-Fi-versienummers

Als je bekend bent met draadloze standaarden, heb je waarschijnlijk andere letters gezien die volgen op 802.11. Met de introductie van Wi-Fi 6 die wordt gebruikt om 802.11ax te beschrijven, aangezien het de 6e versie is, kunnen we nu een versienummer toekennen aan de oudere standaarden:

  • Wi-Fi 6E (802.11ax) werd uitgebracht in 2021
  • Wi-Fi 6 (802.11ax) werd uitgebracht in 2019
  • Wi-Fi 5 (802.11ac) werd uitgebracht in 2014
  • Wi-Fi 4 (802.11n) werd uitgebracht in 2009

Dit naamgevingsschema maakt het gemakkelijker om te weten welke Wi-Fi-technologieën nieuwer zijn dan de andere.

Wi-Fi 6-functies

Er zijn verschillende voordelen voor Wi-Fi 6 via Wi-Fi 5 (nogmaals, 802.11ac, zoals je het misschien al kende) en oudere versies:

Hogere snelheden

Wi-Fi 6 is bijna drie keer sneller dan Wi-Fi 5 en de latentie wordt met 75 procent verminderd. Met maximale overdrachtssnelheden van ongeveer 10 Gbps versus Wi-Fi 5's 3,5 Gbps, kunt u apps en bestanden sneller downloaden, films streamen met minder buffering, meer apparaten op hetzelfde netwerk gebruiken met minder haperingen en re altime videochats hebben met minder vertragingen.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat, hoewel Wi-Fi 6-snelheden theoretisch beperkt zijn tot bijna 10 Gbps, dit niet betekent dat u een Wi-Fi 6-router kunt kopen en plotseling kunt beginnen met downloaden op die snelheden. Niet alleen is 10 Gbps geen realistische dagelijkse snelheid vanwege factoren zoals interferentie, maar ook waarvoor u uw serviceprovider beta alt, want dat is echt hoe uw gegevensoverdrachtlimieten zijn ingesteld.

Als u zich bijvoorbeeld thuis abonneert op een internetabonnement dat 10 Gbps levert, ja, dan kunt u met een Wi-Fi 6-router ten volle profiteren van die hoge snelheden. Als u echter voor iets minder beta alt, zoals 2 Gbps of 20 Mbps, kan de Wi-Fi 6-router alleen met die snelheid downloaden.

Meer dan snelheid, wordt Wi-Fi 6 verondersteld te begrijpen dat apparaten aan de buitenranden van het netwerk, apparaten die bijna te ver van de router verwijderd zijn om een signaal te krijgen, een sterker signaal zullen ontvangen dan apparaten die zich dichter bij de router bevinden. router. Het idee is om alle aangesloten apparaten een gelijk aandeel te geven, ongeacht waar ze zich fysiek bevinden.

Betere levensduur van de batterij

Target wake time (TWT) is een functie met Wi-Fi 6 die de energiebehoefte van apparaten vermindert. Het laat in feite een apparaat en router tot overeenstemming komen over wanneer gegevens tussen hen worden verzonden, waardoor het clientapparaat stroom kan besparen in tijden dat het niet met draadloze gegevens hoeft te werken.

Bijvoorbeeld, in plaats van dat de wifi-radio van het apparaat de hele dag aan blijft staan, ook al verzendt/ontvangt het slechts om de 30 minuten, laat TWT de radio van de client volledig uitschakelen tijdens de rusttijd. Wanneer de vooraf bepaalde tijdslimiet is bereikt (zoals 30 minuten), wordt het apparaat wakker om de gegevens te verwerken die het moet verzenden of ontvangen, en wordt het vervolgens weer uitgeschakeld.

Alle soorten apparaten kunnen stroom besparen met TWT, maar IoT (Internet of Things) is een gebied waar deze Wi-Fi 6-functie echt schittert. Een waterleksensor hoeft bijvoorbeeld niet per se elke twee seconden "geen lek"-rapporten te verzenden; misschien is intervallen van 1 minuut prima.

Hierdoor gaan batterijen veel langer mee voordat ze moeten worden vervangen of opgeladen, of batterijen kunnen zelfs kleiner worden gemaakt, zodat de apparaten zelf kleiner kunnen zijn.

Congestieverbeteringen

Als je ooit hebt geprobeerd een video naar je tv te streamen terwijl er zes andere mensen hetzelfde netwerk gebruiken, vooral als ze ook video's kijken, dan weet je hoe wankel de verbinding kan zijn. De video streamt prima voor een minuut of twee en stopt dan, keer op keer.

Iets soortgelijks gebeurt met andere downloads op een overbelast netwerk, maar het is veel gemakkelijker om de effecten te zien met een video die van begin tot eind moet worden uitgevoerd zonder over te slaan.

Wi-Fi 6 richt zich op het handhaven van een snelheid in de loop van de tijd, ondanks zware netwerkactiviteit, zodat u langer betrouwbare verbindingen kunt hebben. Dit werkt omdat Wi-Fi 6-routers beter met meer dan één apparaat tegelijk kunnen communiceren.

Oudere draadloze standaarden gebruiken multi-user, multiple input, multiple output (MU-MIMO) om vier afzonderlijke streams aan te bieden die gelijkelijk delen in de totale bandbreedte van de wifi-verbinding. Wi-Fi 6 ondersteunt dit ook, maar wordt geüpgraded naar acht streams per radioband en werkt zowel bij uploads als downloads.

Een vergelijkbare Wi-Fi 6-functie die netwerkcongestie vermindert, wordt orthogonal frequency division multiple access (OFDMA) genoemd. Hierdoor kan één transmissie van de router gegevens leveren aan meer dan één apparaat langs de route.

BSS (basisservicestation) kleuren is een andere prestatieverbetering voor Wi-Fi 6-netwerken. Transmissies van uw router zijn gemarkeerd met een speciale identificatie, zodat als een netwerk in de buurt, zoals dat van uw buren, in botsing komt met het uwe, de router weet welke signalen moeten worden genegeerd en welke bij uw apparaten horen.

Verbeterde beveiliging

Wi-Fi Alliance om een Wi-Fi 6-apparaat te certificeren, moet Wireless Protected Access 3 (WPA3) ondersteunen, een vergelijkbare maar verbeterde beveiligingsfunctie met betrekking tot WPA2.

Er zijn verschillende manieren waarop WPA3 een netwerk veiliger maakt, waaronder het moeilijker maken voor hackers om wachtwoorden te raden en gegevens te beschermen als deze worden gestolen.

Moet u een Wi-Fi 6-router aanschaffen?

De voordelen van Wi-Fi 6 zijn duidelijk, dus het is een goed idee: je zou een Wi-Fi 6-router moeten kopen, toch? Er zijn een handvol Wi-Fi 6-routers en compatibele apparaten die ermee werken.

Stel jezelf echter een paar vragen voordat je er een kiest:

  • Ondersteunen de apparaten die je met de router verbindt wifi 6? Oudere apparaten werken nog steeds met dit type router, maar ze kunnen niet profiteren van alle nieuwe functies.
  • Overschrijdt de snelheid waarvoor u uw ISP beta alt de limieten van uw huidige router? Zoals we hierboven vermeldden, hangt de globale limiet van uw downloadsnelheden af van uw ISP, dus als u beta alt voor ultrahoge snelheden die uw huidige router niet kan evenaren, kan upgraden naar Wi-Fi 6 verstandig zijn.
  • Zijn er maar een paar apparaten die het netwerk gebruiken? Wi-Fi 6-voordelen zijn gemakkelijker te zien op netwerken met veel apparaten die momenteel congestie ervaren.
  • Is het binnen uw budget om een duurdere router aan te schaffen? Afhankelijk van het merk en het specifieke model, kost een Wi-Fi 6-router u misschien nog eens $ 100 in vergelijking met een router die alleen Wi-Fi 5 en oudere normen ondersteunt.

Als je de meeste van deze vragen met ja hebt beantwoord, ben je misschien op een goede plek om enkele voordelen van een Wi-Fi 6-router te vinden. Bedrijven zoals TP-Link, Cisco, Netgear en Asus hebben Wi-Fi 6-aanbiedingen.

Anders is het waarschijnlijk het beste om te wachten tot je een compatibel apparaat hebt dat de echte voordelen kan plukken die Wi-Fi 6 biedt. Samsung's Galaxy S10 en Galaxy Note 10, en Apple's iPhone 11, waren enkele van de eerste apparaten die Wi-Fi 6 ondersteunden, maar in de loop van de tijd zullen er meer telefoons, tablets, laptops, enz. beschikbaar komen.

Iets anders om over na te denken als je je afvraagt of je een Wi-Fi 6-router moet krijgen, is of je zelfs 10 Gbps moet gebruiken. De gemiddelde vaste downloadsnelheid in de VS ligt rond de 200 Mbps, en hoewel dit heel goed te wijten kan zijn aan routers die geen hogere snelheden ondersteunen, is het waarschijnlijk dat de meeste mensen gewoon geen behoefte zien aan snelheden die enkele gigabits per seconde benaderen.

Dat gezegd hebbende, als je een thuisserver gebruikt of een nieuwe router nodig hebt voor een groot gebouw met tientallen of honderden apparaten, betaal je waarschijnlijk al voor behoorlijk wat bandbreedte. Zelfs in huizen met meer dan een paar apparaten, zal upgraden naar Wi-Fi 6 alles - de gameconsoles, telefoons, desktops, laptops, videocamera's, slimme luidsprekers, enz. - laten delen in de 10 Gbps en dit efficiënter doen.

Wat is wifi 6E?

Wi-Fi 6E is een uitbreiding van Wi-Fi 6, maar het stelt apparaten in staat om gegevens te verzenden op de 6 GHz-band in plaats van 2,4 GHz en 5 GHz. Dit verta alt zich in nog hogere snelheden voor situaties die een hoge bandbreedte vereisen. Als je bijvoorbeeld samenwoont met een online gamer, hoef je je geen zorgen te maken dat hun gamen je Netflix-streaming verstoort.

Compatibiliteit met Wi-Fi 6E vereist een hardware-upgrade, dus je hebt nieuwe apparaten nodig om van de update te profiteren. Sommige routers en telefoons die 6E ondersteunen, kwamen in 2021 op de markt, maar de uitrol gaat geleidelijk.

Wat nu?

Zoals natuurlijk is voor nieuwe technologieën, zal Wi-Fi 7 (802.11be) uiteindelijk Wi-Fi 6 overschaduwen met nog hogere datasnelheden en lagere latentie.

Sommige geplande functies omvatten de mogelijkheid om tot 30 Gbps te ondersteunen. Achterwaartse compatibiliteit en co-existentie met oudere apparaten in de 2,4, 5 en 6 GHz-banden zonder licentie wordt ook verwacht.

Intel's Wi-Fi 7 and Beyond-diavoorstelling bevat meer informatie.

Aanbevolen: