Wat is een opstartsector & Waarom zijn ze belangrijk?

Inhoudsopgave:

Wat is een opstartsector & Waarom zijn ze belangrijk?
Wat is een opstartsector & Waarom zijn ze belangrijk?
Anonim

Een opstartsector is een fysieke sector, of sectie, op een harde schijf die informatie bevat over hoe het opstartproces te starten om een besturingssysteem te laden.

Er bestaat een opstartsector op een interne harde schijf waarop een besturingssysteem zoals Windows is geïnstalleerd, evenals op opslagapparaten waarvan u misschien niet eens hoeft op te starten, maar in plaats daarvan alleen persoonlijke gegevens vasthoudt, zoals een externe harde schijf, diskette of een ander USB-apparaat.

Image
Image

Hoe de opstartsector wordt gebruikt

Zodra een computer wordt ingeschakeld, is het allereerste wat er gebeurt, dat het BIOS naar aanwijzingen zoekt over wat het nodig heeft om het besturingssysteem op te starten. De eerste plaats waar het BIOS zal kijken, is de eerste sector van elk opslagapparaat dat op de computer is aangesloten.

Stel dat je één harde schijf in je computer hebt. Dit betekent dat je één harde schijf hebt met één opstartsector. In dat specifieke gedeelte van de harde schijf kunnen zich twee dingen bevinden: de Master Boot Record (MBR) of de Volume Boot Record (VBR).

De MBR is de allereerste sector van een geformatteerde harde schijf. Omdat BIOS naar de eerste sector kijkt om te begrijpen hoe het verder moet gaan, zal het de MBR in het geheugen laden. Zodra de MBR-gegevens zijn geladen, kan de actieve partitie worden gevonden, zodat de computer weet waar het besturingssysteem zich bevindt.

Als een harde schijf meerdere partities heeft, is de VBR de eerste sector binnen elke partitie. De VBR is ook de eerste sector van een apparaat dat helemaal niet is gepartitioneerd.

Bekijk die MBR- en VBR-links hierboven voor meer informatie over de Master Boot Record en Volume Boot Records en hoe ze werken als onderdeel van het opstartproces.

Opstartsectorfouten

Een sector moet een zeer specifieke schijfhandtekening hebben om door het BIOS als een opstartsector te worden gezien. Deze handtekening is 0x55AA en bevindt zich in de allerlaatste twee bytes aan informatie.

Als de schijfhandtekening beschadigd is of op de een of andere manier is gewijzigd, is het zeer waarschijnlijk dat het BIOS de opstartsector niet kan vinden, en dus natuurlijk niet in staat zal zijn om de benodigde instructies voor het besturingssysteem vinden en starten.

Elk van de volgende foutmeldingen kan duiden op een beschadigde opstartsector:

  • Ongeldige partitietabel
  • Kon BOOTMGR niet vinden
  • BOOTMGR ontbreekt
  • Ontbrekend besturingssysteem
  • Setup heeft vastgesteld dat uw bestandssysteem beschadigd is
  • Er is een schijfleesfout opgetreden
  • NTLDR ontbreekt
  • Fout bij laden van besturingssysteem

Hoewel een van deze fouten vaak wijst op een probleem met de opstartsector, kunnen er andere oorzaken zijn, met andere oplossingen. Zorg ervoor dat u elk specifiek advies voor probleemoplossing opvolgt dat u op onze site of elders kunt vinden.

Opstartsectorfouten herstellen

Als je tijdens het oplossen van problemen ontdekt dat een fout in de opstartsector waarschijnlijk de oorzaak is van de problemen die je ervaart, is het formatteren van de harde schijf en het opnieuw installeren van Windows de "klassieke" oplossing voor dit soort problemen.

Gelukkig zijn er andere, minder destructieve, maar goed ingeburgerde processen die iedereen kan volgen en die de opstartsector zouden moeten repareren…geen wissen van uw computer vereist.

Om een beschadigde opstartsector in Windows 10, 8, 7 of Vista te repareren, volgt u onze gedetailleerde tutorial over het schrijven van een nieuwe partitie-opstartsector naar een Windows-systeempartitie.

Deze fouten kunnen ook voorkomen in Windows XP, maar het fix-it-proces is heel anders. Zie ons artikel Een nieuwe partitie-opstartsector schrijven naar een Windows XP-systeempartitie voor de details.

Een van de meer officiële, door Microsoft goedgekeurde processen hierboven zijn in bijna alle gevallen betere weddenschappen, maar er zijn enkele tools van derden die opstartsectoren kunnen herbouwen als je in plaats daarvan een van hen wilt proberen. Bekijk onze lijst met gratis schijfpartitioneringstools als je een aanbeveling nodig hebt.

Er zijn ook enkele commerciële testtools voor harde schijven die reclame maken voor de mogelijkheid om gegevens uit slechte sectoren te herstellen, wat misschien een manier is om de fout op te lossen, maar we zouden ons concentreren op de ideeën die we al noemden voordat we betaalden voor een van deze.

Boot Sector Virussen

Naast het risico te worden beschadigd door een of ander ongeval of hardwarestoring, is de opstartsector ook een veelvoorkomend gebied waar malware zich kan nestelen.

Malwaremakers vestigen hun aandacht graag op de opstartsector omdat de code automatisch en soms zonder bescherming wordt gestart voordat het besturingssysteem zelfs maar opstart!

Als je denkt dat je een bootsectorvirus hebt, raden we je ten zeerste aan om een volledige scan uit te voeren op malware en ervoor te zorgen dat je ook de bootsector scant. Zie Hoe u uw computer kunt scannen op virussen en andere malware voor hulp als u niet zeker weet wat u moet doen.

Veel van deze virussen zorgen ervoor dat uw computer niet helemaal opstart, waardoor scannen op malware vanuit Windows onmogelijk wordt. In deze gevallen heeft u een opstartbare virusscanner nodig. We houden een lijst bij met gratis opstartbare antivirusprogramma's waaruit u kunt kiezen, wat deze bijzonder frustrerende catch-22 oplost.

Sommige moederborden hebben BIOS-software die actief voorkomt dat opstartsectoren worden gewijzigd, wat erg handig is om te voorkomen dat schadelijke software er wijzigingen in aanbrengt. Dat gezegd hebbende, deze functie is waarschijnlijk standaard uitgeschakeld, dus partitioneringstools en schijfversleutelingsprogramma's zullen correct werken, maar het is de moeite waard om deze functie in te schakelen als je dit soort tools niet gebruikt en problemen met bootsectorvirussen hebt gehad.

Meer informatie over opstartsectoren

De opstartsector wordt gemaakt wanneer u een apparaat voor het eerst formatteert. Dit betekent dat als het apparaat niet is geformatteerd en daarom geen bestandssysteem gebruikt, er ook geen opstartsector zal zijn.

Er is maar één opstartsector per opslagapparaat. Zelfs als een harde schijf meerdere partities heeft of meer dan één besturingssysteem gebruikt, is er nog steeds maar één voor die hele schijf.

Betaalde software, zoals Active@ Partition Recovery, is beschikbaar die een back-up kan maken van bootsectorinformatie en deze kan herstellen in het geval dat je een probleem tegenkomt. Andere geavanceerde toepassingen kunnen mogelijk een andere opstartsector op de schijf vinden die kan worden gebruikt om de beschadigde opnieuw op te bouwen.

FAQ

    Wat is de master-opstartcode?

    De master-opstartcode (MBC) is het deel van het master-opstartrecord dat de eerste stappen in het opstartproces uitvoert. Nadat de master-opstartcode door het BIOS is uitgevoerd, geeft het de opstartcontrole over aan de volume-opstartcode op de partitie die het besturingssysteem bevat.

    Wat is de volume-opstartcode?

    De volume-opstartcode wordt aangeroepen door de master-opstartcode en wordt gebruikt om de opstartmanager te starten, die het daadwerkelijke laden van het besturingssysteem begint. De volume-opstartcode en het BIOS-parameterblok zijn de twee belangrijkste onderdelen waaruit het volume-opstartrecord/-sector bestaat.

    Wat is een rootkit-virus?

    Rootkit-virus is gewoon een andere naam voor opstartsectorvirussen. De termen worden door elkaar gebruikt en de stappen voor het repareren van een rootkit-virus zijn hetzelfde als het repareren van een bootsectorvirus.

    Wat is de Windows-opstartmanager?

    Windows bootmanager, of BOOTMGR, voert winload.exe uit, de systeemlader die wordt gebruikt als onderdeel van het Windows-opstartproces. Boot Manager laadt vanaf de volume-opstartcode, die deel uitmaakt van het volume-opstartrecord. U kunt de instellingen van Boot Manager wijzigen om uw standaardbesturingssysteem te kiezen.

Aanbevolen: