Schoon de schimmel van je cameralens

Inhoudsopgave:

Schoon de schimmel van je cameralens
Schoon de schimmel van je cameralens
Anonim

Wat te weten

  • De belangrijkste oorzaak van schimmel is vocht. Vermijd het gebruik van de camera op vochtige dagen en bewaar deze op een droge plaats.
  • Schimmel aan de buitenkant kan worden schoongemaakt met een mengsel van water en azijn op een zachte doek.
  • Reinig vingerafdrukken met een zachte pluisvrije doek.

Dit artikel legt uit hoe je schimmel op je cameralens kunt verwijderen. Aanvullende informatie behandelt hoe om te gaan met vocht en andere tips.

De vijand van je cameralens

Cameralensschimmel is een van die problemen waar je misschien nog niet veel over hebt gehoord, maar afhankelijk van het klimaat op je locatie kan het een probleem zijn waarmee je jezelf vertrouwd moet maken.

Vocht dat opgesloten zit in of op het oppervlak van de camera veroorzaakt lensschimmel, waarbij de schimmel in combinatie met warmte kan groeien uit het vocht. De schimmel lijkt, terwijl hij groeit, bijna op een klein spinnenweb aan de binnenkant van de lens.

Wees je bewust van het seizoen

In het voorjaar en de vroege zomer, wanneer het regent en er veel vocht in de lucht zit, is de kans groter dat je te maken krijgt met schimmel op de cameralens. Fotografen in gebieden waar de luchtvochtigheid hoog is en waar de temperaturen constant warm zijn, moeten vooral letten op de mogelijkheid van lensschimmel. Deze tips zouden u moeten helpen om problemen met cameralensschimmel te voorkomen.

Image
Image
  • Houd de camera droog: de beste manier om schimmel op de lens te voorkomen, is door te voorkomen dat er vocht in de camera komt. Soms is dit onvermijdelijk, vooral als u in een gebied woont waar in de zomer veel vocht is. U kunt het beste de camera niet gebruiken op dagen met een hoge luchtvochtigheid en bij nat weer. Blijf uit de regen, zelfs op een koele dag, aangezien er op deze regenachtige, koele dag vocht in de lens kan komen en de vorming van lensschimmel kan veroorzaken wanneer de temperaturen weer oplopen.
  • Neem voorzorgsmaatregelen om een natte camera te drogen: Als je camera nat wordt, droog hem dan onmiddellijk af. Open de compartimenten van de camera en sluit deze af in een plastic zak met ritssluiting met bijvoorbeeld een silicagelverpakking of met ongekookte rijst. Als de camera een lens heeft die los kan komen van de camerabody, verwijder dan de lens en sluit deze af in zijn eigen plastic zak met een gelpak of rijst.
  • Bewaar de camera op een droge plaats: Als u uw camera bij een hoge luchtvochtigheid moet gebruiken, bewaar de camera dan later op een droge, koele plaats. Het is het beste als de container licht doorlaat, omdat de meeste soorten schimmels de voorkeur geven aan duisternis. Laat de lens en de camera echter niet voor langere tijd in direct zonlicht liggen, aangezien dit de camera kan beschadigen als deze wordt blootgesteld aan overmatige hitte.
  • Poging om de lensschimmel te reinigen: Omdat schimmel de neiging heeft om in lenzen en tussen glaselementen te groeien, is het moeilijk om de lens zelf te reinigen zonder de lenscomponenten te beschadigen. Het is een goed idee om de aangetaste lens naar een camerareparatiecentrum te sturen voor reiniging. Als je je camera niet naar een reparatiecentrum wilt sturen, droog hem dan eerst volledig af met behulp van de bovenstaande tips, waardoor het probleem mogelijk wordt opgelost.
  • Reinig vingerafdrukken en olie van de camera: u kunt schimmel in uw camera en lens brengen wanneer u het lensoppervlak en de zoeker aanraakt. Laat geen vingerafdrukken achter op deze plekken en maak eventuele vingerafdrukken onmiddellijk schoon met een schone, droge doek. Hoewel er meestal schimmel aan de binnenkant van de lens of zoeker groeit, kan het af en toe aan de buitenkant verschijnen nadat je een gebied hebt aangeraakt.
  • Blaas niet op de lens: Blaas niet met uw mond op de lens om stof te verwijderen of adem niet op de lens om het glas te beslaan voor reinigingsdoeleinden. Het vocht in je adem kan de schimmel veroorzaken die je probeert te vermijden. Gebruik in plaats daarvan een blaaskwastje om deeltjes van de camera te verwijderen en een schone, droge doek om de lens schoon te maken.
  • Reinig de schimmel onmiddellijk: Als u een lensschimmelprobleem aan de buitenkant van de camera tegenkomt, moet de lens worden schoongemaakt. Een mengsel van azijn en water op een droge doek kan de schimmel reinigen.

Aanbevolen: