Waarom niet-wegwerpfilmcamera's een groeiende trend zijn

Inhoudsopgave:

Waarom niet-wegwerpfilmcamera's een groeiende trend zijn
Waarom niet-wegwerpfilmcamera's een groeiende trend zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Harman/Ilford's nieuwe EZ-35 is een plastic point-and-shoot camera met een gemotoriseerde opwinder.
  • Deze goedkope herbruikbare camera's zijn een groeiende trend.
  • De afdrukken van deze camera's gaan waarschijnlijk langer mee dan al uw digitale foto's.
Image
Image

Britse filmmaatschappij Harman's nieuwe EZ-35 niet-wegwerpcamera is van plastic, kan niet scherpstellen en heeft geen manier om de belichting aan te passen. En het zal waarschijnlijk ontelbare eenheden verkopen.

Filmfotografie maakt een serieuze opleving door. Een deel daarvan is retro-hipstermode, maar tegenwoordig heeft filmfotografie een solide en groeiende basis. Kodak heeft onofficieel twee nieuwe films voor dit jaar aangekondigd en de prijs van gebruikte filmcamera's blijft stijgen.

Verrassend genoeg zijn wegwerpfilmcamera's ook populair, net als een nieuwe golf van niet-wegwerpmodellen, die in wezen dezelfde goedkope plastic dozen zijn, alleen met een deur aan de achterkant om nieuwe films in te wisselen. Maar wat is de aantrekkingskracht van deze goedkope camera's van lage kwaliteit tegenwoordig?

"Het is de point-and-shoot-esthetiek", vertelde Hamish Gill, oprichter van filmwebsite 35mmc, aan Lifewire via een direct bericht.

"Die grungy, korrelige, vaak onderbelichte look is wat veel mensen zien als hoe film er nu uitziet. Het is de antithese van geweldige foto's van een iPhone, en daarin ligt een groot deel van de aantrekkingskracht."

Waarom filmen?

Laten we hier even de fotografie-nerds vergeten, de mensen die oude spiegelreflexcamera's kopen en zwart-witfilms ontwikkelen in hun keukens. Anekdotisch gezien zijn de kopers van goedkope, plastic camera's jonge mensen wiens enige andere camera hun telefoon is.

Is film slechts een uitbreiding van filters in Instagram-stijl? Er is tenslotte geen meer authentieke manier om de film eruit te laten zien dan van de film zelf. Of is er meer aan de hand dan dat? Ik vroeg Gill wie hij denkt dat deze camera's koopt.

Image
Image

"Nieuwelingen die niet weten welke camera ze moeten kopen, worden gebruikt", zei Gill, "mensen die fotograferen voor de wegwerp-/goedkope point-and-shoot-esthetiek, mensen die houden van de eenvoud ervan. Het is leuk om zulke basispakket tenslotte."

"Er zijn waarschijnlijk drie of vier verschillende soorten mensen die deze camera's kopen", vertelde de oprichter van filmfotografie-site Emulsive, die aan het handvat "EM" gaat, aan Lifewire via een direct bericht.

"Ze zijn populair omdat ze goedkoop zijn, acceptabele resultaten opleveren en kunnen worden gebruikt door zowel digitale nieuwkomers, terugkerende filmers als huidige fotografen."

Niet-wegwerp

We kennen waarschijnlijk allemaal wegwerpcamera's. We hebben er misschien een gekocht of er een van de tafel geplukt tijdens een huwelijksreceptie en een paar foto's gemaakt. De nieuwe EZ-35 van Harman lijkt erg op deze camera's.

De specificaties zijn bijna pijnlijk slecht. De 31 mm-lens is een model met vaste focus en heeft één diafragma-instelling: ƒ11. Evenzo is de sluitertijd vast ingesteld op 1/100 sec.

Zelfs met de meegeleverde ISO 400 Ilford HP5 film zul je niet binnen fotograferen zonder flitser. De EZ-35 heeft er een, hoewel het 15 seconden duurt om op te laden voordat je hem kunt afvuren.

Voor mensen die voor het eerst komen filmen, zijn deze kleurrijke, aantrekkelijke plastic camera's een curiositeit… Ze zijn de originele point-and-shoots, Er is één opvallende functie. De EZ-35 heeft een motor om de film op te winden, wat overdreven lijkt op zo'n apparaat.

Harman's camera is verre van de enige camera op de markt. Dubblefilm's Show is een vergelijkbare eenvoudige point-and-shoot die vorig jaar werd gelanceerd, en er zijn er nog meer.

"Onlangs springen Kodak en een aantal andere merken zoals Dubblefilm, Agfa en zelfs een bedrijf genaamd Ilford Imaging (niets te maken met het filmbedrijf) over met hun eigen versies van herkenbare plastic camera's", zegt EM.

"De nieuwe van [Harman] is een beetje anders omdat het de eerste automatiseringsiteratie voor dit soort camera's vertegenwoordigt."

De filmindustrie, zegt EM, ondergaat een herstart. Bedrijven moeten opnieuw leren hoe ze filmcamera's moeten maken, "omdat mensen zoals Nikon, Canon, Pentax, enz. geen interesse hebben."

Benaderbaar

Uiteindelijk kan dit soort camera populair zijn omdat het zo benaderbaar is. "Voor mensen die voor het eerst komen filmen, zijn deze kleurrijke, aantrekkelijke plastic camera's een curiositeit. Ze zijn goedkoop, er is niet veel hersens voor nodig om ze te bedienen. Het zijn de originele point-and-shoots", zegt EM.

"Dit zijn de foto's waar je over 50 jaar naar gaat kijken - niet de foto's die op je SD-kaart stonden of nog in je exportmap zaten."

Aanbevolen: