De 10 beste tekentabletten voor kunstenaars en ontwerpers in 2022

Inhoudsopgave:

De 10 beste tekentabletten voor kunstenaars en ontwerpers in 2022
De 10 beste tekentabletten voor kunstenaars en ontwerpers in 2022
Anonim

Een tekentablet is bijna een tweede touchscreen voor je computer, waardoor je met een pen of stylus informatie op een scherm kunt invoeren. Vrijwel elke creatieve taak op een computer die uiterste precisie vereist, kan enorm profiteren van de tactiele respons van een pen in uw hand, maar tekentablets kunnen bijzonder waardevol zijn voor presentatoren, artiesten, grafische ontwerpers en Photoshop-nerds.

Voor de meeste mensen denken we dat je gewoon de XPEN Artist 12 moet kopen, vanwege de compatibiliteit en aanpassingsfuncties (en het lage prijskaartje).

Onze experts hebben tientallen tekentablets geëvalueerd en we hebben onze topkeuzes hieronder afgerond. Als u een tablet met meer functies wilt, kunt u een kijkje nemen in onze lijst met de beste tablets.

Beste algemeen: XP-PEN Artist12

Image
Image

De XP-Pen Artist12 verdient onze toppositie vanwege de compatibiliteit, aanpassingsmogelijkheden en redelijk betaalbare prijs. Het aanraakscherm - een 1920 x 1080 HD IPS-scherm - heeft niet de hoogst beschikbare resolutie, maar met een nauwkeurigheid van 72% NTSC-kleurengamma ligt de nadruk op het zo nauwkeurig mogelijk reproduceren van uw werk.

Het mooie van een 11,6-inch scherm in je tekentablet is dat je niet naar je andere scherm hoeft te kijken terwijl je op een apart oppervlak tekent - je tekent op het apparaat waar je lijnen en kleuren verschijnen. Hierdoor voelt het alsof je echt kunst maakt in de echte wereld.

De passieve zeshoekige pen (die erg potloodachtig aanvoelt) zorgt voor 8, 192 niveaus van drukgevoeligheid, zodat je echt het handgetekende gevoel in je werk kunt krijgen. Het kan eigenlijk een goede zaak zijn dat die pen passief is, omdat het anders gewoon een ander apparaat zou zijn dat je moet opladen.

Bovendien geeft de Artist12 je een full-high aanraakbalk die je kunt programmeren om bepaalde commando's op je computer uit te voeren (XP-Pen raadt aan deze toe te wijzen aan de zoom-in/zoom-out-functie), en je kunt gebruik zes verschillende toewijsbare sneltoetsen. Dit maakt het minder een tekentablet en meer een volledig uitgerust bedieningsoppervlak voor uw ontwerpprogramma's. Het apparaat is compatibel met Windows 7, 8 of 10 (in 32 of 64 bit) en Mac OS X zo oud als versie 10.10.

Schermgrootte/actief gebied: 11,6 inch | Schermresolutie: 1920 x 1080 | Pentype: Passief | Standalone: Nee

Image
Image

Beste weergave: Gaomon PD1560

Image
Image

De Gaomon PD1560 heeft een groot, helder 15,6-inch scherm met een resolutie van 1920 x 1080. In sommige opzichten wedijvert het met de Wacom-opties, maar omdat het geen aanraakwiel of flitsende multi-touch heeft, denken we dat het een geschiktere rivaal is met onze topkeuze van XP-Pen.

Vanwege de 72% nauwkeurigheid van het kleurengamma en de 8,192 niveaus van drukgevoeligheid van de actieve pen, heeft deze echt veel van de functies van de Artist12. Wat het anders maakt, is dat het 10 toewijsbare functietoetsen biedt (opgesteld in een kolom aan de linkerrand van het apparaat), wat meer is dan de Artist12. U moet echter bijna $ 100 meer betalen voor dit apparaat.

De helderheid van het IPS-scherm en de extra functietoetsen zijn misschien genoeg om dat hogere prijskaartje uit te geven, maar de onhandig brede vormfactor (anders dan zoiets als de minder uitgestrekte Cintiq 15) maakt het een apparaat dat nemen veel ruimte in beslag op uw bureau.

Het v alt echter niet te ontkennen dat dit een geweldig randapparaat is met werkelijk indrukwekkende penspecificaties. Onze recensent, Jeremy Laukkonen, vond dat de pen foutloos presteerde tijdens het testen, hoewel hij opmerkte dat de zijknoppen meer uitgesproken zouden kunnen zijn.

Schermgrootte/actief gebied: 15,6 inch | Schermresolutie: 1920 x 1080 | Pentype: Actief, oplaadbaar | Standalone: Nee

"Deze tablet biedt echt een indrukwekkend scherm voor de prijs, maar vanwege de onhandig brede voetafdruk en het helaas hoge prijskaartje, is het misschien niet de beste keuze voor iedereen." - Jeremy Laukkonen, producttester

Image
Image

Beste zelfstandige tekentablet: Simbans PicassoTab

Image
Image

De Simbans PicassTab is eigenlijk een op zichzelf staande tablet, ondanks het feit dat we deze voor deze review uit de weg gingen. De reden dat dit apparaat voor ons als een tekenspecifieke tablet kan worden beschouwd, is omdat dat het beste is. Als je een Android-tablet wilt voor mediaconsumptie en surfen op het web, dan is dit prima, maar je kunt net zo'n goede ervaring krijgen op de goedkopere Amazon Fire-tablets.

Wat deze tablet beter doet, is tekenen. En dat is om twee redenen. Het wordt direct uit de doos geleverd met een actieve stylus, waardoor een solide handpalmafwijzing mogelijk is (cruciaal om verkeerd indrukken tijdens het tekenen te voorkomen). Het wordt ook geleverd met Autodesk Sketchbook en Artflow vooraf geïnstalleerd - twee uitstekende schets-apps voor beginners voor Android.

Wat de tabletspecificaties betreft, deze zijn niet zo indrukwekkend, maar ze zullen goed werken voor een zelfstandig tekentabblad. Er is een 1,3 GHz quad-core mobiele processor, een 10,1-inch IPS-scherm met een resolutie van 1280 x 800, en zelfs een 2 MP camera aan de voorzijde en een 5 MP camera aan de achterzijde.

Bluetooth, Wi-Fi en zelfs een microSD-kaartsleuf zijn hier. Je hebt ook de mogelijkheid om een micro-HDMI-poort te gebruiken om deze tablet op een externe computer aan te sluiten. En het is dat laatste punt dat dit echt vriendelijk maakt voor beginnende artiesten. Ze kunnen beginnen met de basisprincipes van de ingebouwde schets-app, maar vervolgens overstappen naar echte Adobe-apps en een externe monitor gebruiken, terwijl ze deze tablet als randapparaat gebruiken. Het is een goede balans tussen beide werelden, en het gaat voor ongeveer $200.

Schermgrootte/actief gebied: 10,1 inch | Schermresolutie: 1280 x 800 | Pentype: Actief | Standalone: Ja

Image
Image

Beste voor beginners: Huion H420

Image
Image

De Huion H420 is een van de meest betaalbare tekentablets die er zijn en geeft je nog steeds veel van wat je zoekt als ontwerper. Dit maakt het ideaal voor grafisch ontwerpers die net beginnen, omdat het hen nieuwe manieren geeft om te communiceren met compatibele software zoals Adobe Photoshop, Illustrator en meer.

Maar welke hoeken ben je aan het snijden voor die prijs? Welnu, met 2.048 niveaus van drukgevoeligheid heb je enige precisie, maar veel minder dan je zou vinden op duurdere tablets. De "resolutie" (in wezen hoeveel sensoren er per inch van het bord zijn) ligt op 4.000 lijnen per inch (LPI), wat iets lager is dan andere opties, maar volledig bruikbaar voor jonge ontwerpers.

Er zijn drie toewijsbare toetsen aan de linkerkant van het apparaat waarmee u functie-opties voor uw ontwerpprogramma's binnen handbereik hebt. Een ander interessant kenmerk hier is dat de pad slechts ongeveer 4,5 x 7 inch meet, en het actieve gebied is zelfs nog kleiner op 4 x 2,25 inch.

Hoewel het kleinere formaat misschien beperkt lijkt, is het handig voor ontwerpers die onderweg zijn, omdat ze het gewoon in hun tas kunnen gooien en het met hun laptops kunnen gebruiken. Dit pakket wordt geleverd met een actieve pen waarmee u digitale functies kunt gebruiken (zoals scrollen met een druk op de knop), en het biedt plug-and-play-compatibiliteit met zowel Windows als Mac OS X.

Schermgrootte/actief gebied: 4 x 2,23 inch | Schermresolutie: 4000 LPI | Pentype: Actief | Standalone: Nee

Image
Image

Beste voor Photoshop: Wacom Intuos Pro

Image
Image

Wacom staat al een tijdje aan de top van de tekentablet-game en de Intuos Pro is misschien wel het vlaggenschip van de tekenrandapparatuur. Deze versie, in wat Wacom het "middelgrote" formaat noemt, is een soort Goudlokje van de line-up: je krijgt een actief oppervlak van 8,7 x 5,8 inch, maar neemt slechts een voetafdruk van 13,2 x 8,5 inch in beslag. Dit betekent dat het niet zo omslachtig zal zijn bij uw bureauopstelling, maar nog steeds veel onroerend goed voor uw werk zal bieden.

Enkele andere indrukwekkende functies zijn de acht speciale functieknoppen die u direct aan programma's kunt toewijzen, het toewijsbare aanraakwiel om vollediger door programma's te navigeren, en zelfs de handherkenningsschakelaar waarmee de tablet veel op gebaren kan reageren zoals een trackpad zou doen.

Natuurlijk is het Wacom's Pro Pen 2 die de meeste bekendheid met zich meebrengt. Deze actieve pen biedt maar liefst 8, 192 niveaus van drukgevoeligheid, waardoor een uitstekende schetsprecisie mogelijk is. Wacom heeft ook een latentietijd bereikt die vier keer sneller is dan de Pro Pen van de eerste generatie en heeft zelfs kantelondersteuning toegevoegd voor het schetsen van natuurlijkere, vervagende lijnen.

Het bevat naast bekabelde connectiviteit ook Bluetooth. Het hele pakket werkt met de nieuwste besturingssystemen en ontwerpsoftware, en hoewel het niet de meest betaalbare tablet is die er is, is het een redelijk redelijke prijs voor een creatieve professional.

Schermgrootte/actief gebied: 8,7 x 5,8 inch | Schermresolutie: 5080 LPI | Pentype: Pro Pen | Standalone: Nee

Beste met scherm: Wacom Cintiq 16

Image
Image

Vergelijkbaar met de Artist12 van XP-Pen, wil de Wacom Cintiq 16 kunstenaars een echt digitaal canvas bieden om aan te werken: een standalone touchscreen-display met dezelfde precisie als Wacom's niet-schermpads, maar met een kleurrijke visual om onmiddellijke feedback op je werk te geven.

Dat scherm meet 15,6 inch diagonaal en heeft een HD-resolutie van 1920 x 1980. Het glas dat de bovenkant van het scherm omhult, is een beetje glanzend, maar heeft een verblindingsreducerende coating die prettiger is voor je ogen. Over nauwkeurigheid gesproken, de Cintiq 16 kan tot 16,7 miljoen verschillende kleuren weergeven, wat een Gamut-nauwkeurigheid van 72% oplevert. Dit is vrij standaard voor ontwerpbehoeften en zal goed werken voor de meeste kunstprojecten.

De andere kant van de Wacom-vergelijking is het fysieke gevoel van tekenen op de tablet. Wacom staat bekend om zijn nauwkeurigheid en functionaliteit, en het bedrijf heeft zijn best gedaan om deze functies hier op een echte schermgebaseerde tablet op te nemen.

In het midden daarvan is de Pro Pen 2, die 8, 192 niveaus van drukgevoeligheid biedt (ideaal voor schetsen), tot 60 graden kantelherkenning (voor het vetmesten van uw lijnen) en een indrukwekkend lage latentie niveau dat voor de meeste gebruikers in principe niet detecteerbaar is. Je zult wat controle opofferen, zoals de multi-touch-mogelijkheden en toewijsbare functieknoppen op andere Wacom-apparaten, maar je doet dit om de best mogelijke display-georiënteerde tablet te krijgen die je kunt voor een steile, maar niet exorbitante $ 650.

Schermgrootte/actief gebied: 15,6 inch | Schermresolutie: 1920 x 1080 | Pentype: Pro Pen | Standalone: Nee

Image
Image

Beste voor kinderen: Flueston LCD-schrijftablet

Image
Image

De Flueston LCD Writing Tablet is een tablet gericht op kunstprojecten voor kinderen. Het is een klein (10 inch), licht (7,1 gram) apparaat dat ergens tussen een Kindle en een Etch-a-Sketch zit. Dus hoe werkt het? Het scherm ziet eruit als een zwart LCD-scherm, maar in plaats van volledig bewegende kleurenfoto's te geven, reageert het gewoon op de markeringen die u maakt door de zwarte laag "af te schrapen" en de veelkleurige achtergrond eronder bloot te leggen. Natuurlijk schraap je fysiek geen materiaal af - het is gewoon software-emulatie. Maar dat is het uiterlijk.

Wat interessant is, is dat Flueston (de fabrikant) erin is geslaagd om de flexibiliteit van LCD-kristal aan te passen om iets mogelijk te maken waarmee kinderen met de meegeleverde stylus kunnen drukken om het meer als een marker te laten voelen. Het is een heel mooi idee en het zorgt voor eindeloze creativiteit. Er is gumfunctionaliteit, schermvergrendelingsopties en zelfs de mogelijkheid om tekeningen op te slaan om ze later te bekijken.

Omdat het geen scherm met achtergrondverlichting heeft, is dit alleen bedoeld voor gebruik met de lichten aan, maar dat zal uiteindelijk de ogen van kinderen helpen door de hoeveelheid traditionele "schermtijd" die ze hebben te beperken. En omdat het apparaat niet-verlichte technologie gebruikt, gaat de vervangbare batterij in horlogestijl meer dan 12 maanden mee.

Schermgrootte/actief gebied: 10 inch | Schermresolutie: N.v.t. | Pentype: Passief | Standalone: Ja, een tekentafel

Beste voor osu!: XP-PEN StarG640

Image
Image

Naarmate grafische tablets steeds meer voorkomen, nemen ook hun gebruiksscenario's toe. Een extreem voorbeeld hiervan is het beatmapping-, ritmespel osu! en zijn vervolg. Het spel kan een standaardmuis zijn (en wordt meestal terloops gespeeld), maar veel serieuze en professionele spelers geven de voorkeur aan een grafisch tablet.

Dus, als je op dat niveau van gamen wilt komen, is de XP-Pen StarG640-tablet een geweldige plek om te beginnen. Waarom? Nou, om te beginnen, voor slechts ongeveer $ 40, is het een geweldige, goedkope manier met een laag risico om deze nieuwe manier van spelen uit te proberen. Het schrijfoppervlak van 6 x 4 inch biedt voldoende ruimte voor de meeste spelers om aan hun behoeften te voldoen, en de passieve stylus die erbij wordt geleverd, zorgt voor 8, 192 niveaus van drukgevoeligheid.

Dit is in wezen de goedkope tekentablet zonder scherm van XP-Pen, dus om eerlijk te zijn, zal het ook werken voor ontwerpprogramma's. Het is compatibel met Windows en Mac en vereist geen stuurprogramma's, dus je kunt het gewoon aansluiten en spelen. Dit maakt het ideaal voor andere niet-kunstmatige processen, zoals het vastleggen van handtekeningen voor uw bedrijf of zelfs gewoon aantekeningen maken op een laptop. En omdat het ding zo compact is, past het zo in je tas.

Schermgrootte/actief gebied: 6 x 4 inch | Schermresolutie: 5080 LPI | Pentype: Passief | Standalone: Nee

Beste uitgave: Wacom Cintiq 22

Image
Image

We hebben de Cintiq-lijn van Wacom hierboven al besproken, en vanwege de prachtige displays die inherent zijn aan de producten van Wacom en de beproefde tekentechnologie, is het geen verrassing om het merk weer op onze lijst te zien. Wat de Cintiq 22 anders maakt, is het werkelijk enorme 21,5-inch scherm dat hier speelt. In feite is dat de enige reden waarom dit apparaat u ongeveer $ 1.200 kost.

Dat enorme scherm betekent veel meer onroerend goed dat Wacom moet dekken met zijn drukgeïnduceerde sensoren en kleurnauwkeurigheid, waardoor de productieprijs omhoog gaat. Maar je krijgt echt uitstekende prestaties.

De 72% Gamut-nauwkeurigheid is net zo professioneel als je zou verwachten, en de uitstekende 1920 x 1080 HD-resolutie is opvallend mooi. Dit is een enorm scherm, dus misschien had Wacom in een beetje meer resolutie kunnen laden om bij het hoge prijskaartje te passen, maar dat is een kleine klacht. De bouwkwaliteit is hier echt ongeëvenaard, en de indrukwekkende Pro Pen 2-Wacom's gepatenteerde actieve pentechnologie van de tweede generatie biedt 8, 192 niveaus van drukgevoeligheid, kantelherkenning voor nauwkeurigere lijnbreedtes en vrijwel geen detecteerbare latentie.

Dit is echt de optie voor de ontwerper die al dol is op zijn laptop, maar de functionaliteit wil van zoiets als een Microsoft Surface Studio: tonnen touchscreen-vastgoed, prachtige nauwkeurigheid en een werkpaard voor uw ontwerpbehoeften.

Schermgrootte/actief gebied: 21,5 inch | Schermresolutie: 1920 x 1080 | Pentype: Pro Pen | Standalone: Nee

Beste budget: Wacom One

Image
Image

Veel grote technische merken gaan de weg van "bereikbaar" als het gaat om prijzen. Naast opties als de Microsoft Surface Go en de instap-iPad vind je de Wacom One. Nu is de One geen op zichzelf staande tablet zoals hierboven, maar met slechts ongeveer $ 50 of $ 60, en met de uitstekende bouwkwaliteit van Wacom, past het in de esthetiek van het budget, maar toch premium-gevoel, apparaten.

Deze 6,0 x 3,7-inch tablet is slechts 0,3 inch dik en heeft een mooie, duurzame plastic constructie met afgeronde randen. Dit maakt het een genot om te gebruiken en zorgt ervoor dat het voor op reis in je laptoptas kan worden gegooid. De drukgevoelige stylus biedt slechts 2.048 niveaus van drukgevoeligheid - vergelijkbaar met de rest van de budgettablets op de markt - en met een sensordichtheid van 2540 LPI is het niet de meest nauwkeurige tablet die er is.

Maar wat de One mist aan onbewerkte specificaties, maakt het goed in gebruiksgemak en, natuurlijk, betaalbaarheid. Het maakt verbinding via USB, werkt direct uit de doos met Windows- en Mac-besturingssystemen naast al je favoriete ontwerp-apps, en dit pakket wordt geleverd met een premium aanvoelende stylus zonder extra kosten.

Schermgrootte/actief gebied: 6,0 x 3,7 inch | Schermresolutie: 2540 LPI | Pentype: Digitaal | Standalone: Nee

Image
Image

Terwijl tabletopties van Wacom hun weg vinden naar een aantal plekken op deze lijst, nemen we om een paar redenen genoegen met de XP-Pen Artist 12 (bekijk op Amazon) voor onze beste algehele keuze. Het geeft u een uitstekende drukgevoeligheid onder een rijk, kleurnauwkeurig display. Het mist wat extra bedieningselementen, maar het geeft je bijna alles wat je zou willen in een tekentablet van behoorlijk formaat voor ongeveer $ 200.

Gaomon's 15,6-inch versie (bekijk bij Amazon) biedt veel van dezelfde functionaliteit, maar geeft je meer toewijsbare knoppen en natuurlijk een groter scherm. En als je het geld hebt, kun je echt niet fout gaan met Wacom's Cintiq-lijn voor de breedte van kwaliteit en beschikbare functies.

Over onze vertrouwde experts

Erika Rawes heeft geschreven voor Digital Trends, USA Today en Cheatsheet.com. Ze is een expert op het gebied van consumententechnologie die meer dan 50 producten heeft beoordeeld.

Jeremy Laukkonen is een technisch schrijver en de maker van een populaire blog en het opstarten van videogames. Hij is gespecialiseerd in consumententechnologie en testte de Gaomon PD1560 op onze lijst.

FAQ

    Wat is de beste Wacom-tablet om te tekenen?

    Wacom is een van de meest populaire merken tekentablets, en niet zonder reden. Onze topkeuzes, zoals de Wacom Cintiq 16, zijn misschien duur, maar hij biedt een prachtig 15,6-inch touchscreen, een resolutie van 1080p en 8.912 drukniveaus met de Pro Pen 2. Voor een meer budgetoptie houden we van de Wacom One. Het zal de bank niet breken, heeft een draagbaar formaat en een solide bouwkwaliteit.

    Welke tekentablet is het beste voor beginners?

    Voor beginners houden we van Simbans PicassoTab. Het wordt geleverd met tal van accessoires, functioneert als een stand-alone tablet en het heeft een actieve stylus direct uit de doos met Autodesk Sketchbook en Artflow vooraf geïnstalleerd. We houden ook van de Huion H420 voor degenen die nieuw zijn met een grafische monitor. Voor kinderen raden we de Flueston LCD-schrijftablet aan. Het is 10 inch en werkt vergelijkbaar met een Etch-a-Sketch met een zwart LCD-scherm dat reageert op de markeringen die u erop maakt. Voor kinderen zorgt dit ervoor dat de stylus aanvoelt als een markt met weerstand tegen druk, en het is een lust voor het oog.

    Wat is de beste tekentablet voor animatie?

    We houden van de XP-PEN Artist 12 voor animators. Het beschikt over een 11,6-inch display, heeft programmeerbare sneltoetsen en heeft een pen met 8.192 drukgevoeligheidsniveaus voor het handgetekende gevoel. Het werkt met Windows 7, 8, 10 en Mac OS X, zelfs voor versies zo oud als 10.8

    We hebben nog niet de kans gehad om een van deze tekentablets uit te proberen, maar we zullen elke tablet proberen met een verscheidenheid aan creatieve toepassingen en machines om het beste gebruiksscenario voor elk specifiek model. Omdat het bij tekentablets draait om het overbruggen van de kloof tussen uw invoer en ze op het scherm te zien, zullen onze testers elk apparaat ook beoordelen op zijn algehele gevoel en ergonomie, evenals op hun harde specificaties en compatibiliteit.

Image
Image

Waar u op moet letten bij een tekentablet

Type tablet

Hoewel tekentablets duurder zijn, zijn ze een beetje intuïtiever omdat je met een stylus rechtstreeks op het scherm tekent. Grafische tablets - die moeten worden aangesloten op een computer - leveren meestal een snellere workflow omdat ze worden ondersteund door meer verwerkingskracht. Ze hoeven ook niet te worden opgeladen en zijn meestal duurzamer.

Image
Image

Drukgevoeligheid

Drukgevoeligheid bepa alt hoeveel u de breedte van de lijnen die u schildert kunt variëren, gebaseerd op de hoeveelheid druk die u op de stylus uitoefent. De standaardtablet biedt 2.048 drukgevoeligheidsniveaus, wat meer dan genoeg zou moeten zijn voor de meeste creatievelingen.

"Hoe hoger de waarde van de pendruk, het gewicht en de dikte van de lijn kunnen gemakkelijk worden gewijzigd door de hoeveelheid kracht, en de lijn zal natuurlijker en delicater zijn. De hoogste standaard van pendrukgevoeligheid in de markt is 8192 niveaus. " - het XP-PEN-team

Budget

De prijzen van tekentabletten kunnen beginnen bij $ 30 en oplopen tot bijna $ 1.000. Het prijsverschil is grotendeels gerelateerd aan het scherm. Hoe beter de resolutie en drukgevoeligheid, hoe duurder de tablet. Maar natuurlijk, als het geen display heeft, krijg je het waarschijnlijk voor een lagere prijs.

Aanbevolen: