Waarom ik dol ben op deze geweldige, goedkope, Chinese cameralens

Inhoudsopgave:

Waarom ik dol ben op deze geweldige, goedkope, Chinese cameralens
Waarom ik dol ben op deze geweldige, goedkope, Chinese cameralens
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De TTArtisan APS-C 35 mm F1.4-lens is volledig handmatig.
  • TTArtisan heeft klik-stop-openingen, in tegenstelling tot de meeste concurrenten.
  • Voor ongeveer $ 80 kun je het je niet veroorloven om het niet te kopen.
Image
Image

De TTArtisan APS-C 35 mm F1.4-lens kost $ 83, is volledig handmatig, volledig van metaal (en glas) en is leuker dan de beste van Fujifilms eigen lenzen.

Goedkope cameralenzen waren vroeger verschrikkelijk. Zachte afbeeldingen, slechte constructie en middelmatige specificaties betekenden dat je er alleen een kocht als je een super krap budget had. Maar sinds het ontstaan van spiegelloze camera's zijn er goedkope, capabele lenzen uit China gestreamd. Veel modellen hebben ontwerpfouten en bij sommige merken kan de kwaliteitscontrole u een slechte eenheid opleveren, maar ze worden steeds beter.

TTArtisan is een van de betere lensmakers en ik heb zijn 35 mm ƒ1.4-lens voor mijn Fujifilm X-Pro3. Het is verre van perfect, maar ik vind het geweldig vanwege die onvolkomenheden.

Waarom handleiding kopen?

TTArtisan begon in 2019 met het maken van lenzen voor Leica-body's en stapte vervolgens over op modellen voor spiegelloze camera's van Fujifilm, Sony, Nikon, Canon en Micro Four Thirds. De lenzen hebben een volledig metalen ontwerp, zijn klein en zijn 100% handmatig. Er is geen autofocus en de lens vertelt de camera niet eens welk diafragma hij gebruikt. Dus waarom zou je het kopen?

De belangrijkste reden is dat deze lenzen leuk zijn. Hun optische onvolkomenheden voegen karakter toe aan de afbeelding, meestal in de manier waarop ze de onscherpe delen van de afbeelding weergeven. Moderne lenzen zijn gewoon ongelooflijk, maar ze zijn vaak te goed.

Image
Image

Deze goedkope lenzen, van makers als TTArtisan, 7 Artisans (geen familie), Pergear en Meike, brengen allemaal rare optische glitches naar het feest. Sommige hebben zware vignettering wanneer ze wijd open worden gebruikt, sommige zijn vatbaar voor overstraling als je er zelfs maar aan denkt om een lichtbron in het frame te laten. En deze glitches maken deel uit van het plezier, vooral voor deze prijzen.

Een van de kenmerken van bijna al deze in China gemaakte lenzen is dat ze een zeer groot maximaal diafragma hebben. Deze heeft een maximaal diafragma van ƒ1.4, wat het dubbele van het licht van Fujifilms eigen 35mm ƒ2. toelaat

De filmlook

Ik heb een theorie dat de "filmlook" meer van de lenzen komt dan van de eigenlijke film. De filmsimulaties van Fujifilm verschuiven kleuren en contrast om het uiterlijk van film na te bootsen, maar de beelden zien er nog steeds te scherp uit. Moderne lenzen zijn gewoon te goed.

Maar plak een van deze budgetlenzen op de camera, verhoog de ISO (om een beetje korrelachtige ruis te krijgen), en je komt veel dichter bij de filmlook. Vaak laten deze lenzen oude lensontwerpen herleven (en passen ze ze aan), alleen met betere productietechnieken en moderne antireflectiecoatings. Dit draagt bij aan de charme.

Waarom TTArtisan?

Ik heb een paar goedkope lensmerken geprobeerd en TTArtisan is mijn favoriet. Om te beginnen is kwaliteitscontrole beter. Ik heb een 7 Artisans 25 mm-lens die zichzelf onscherp maakt, niet stopt met draaien wanneer je oneindigheid bereikt, en afstandsmarkeringen heeft die een grappige grap zijn. TTArtisan-lenzen (ik heb er twee) werken zoals verwacht in al deze aspecten.

Het is verre van perfect, maar ik ben er dol op vanwege die onvolkomenheden.

TTArtisan-lenzen hebben ook klikstops voor het diafragma. Zonder klikken weet je nooit of het diafragma is verschoven en is er geen zoekeruitlezing om te controleren.

In actie

Op een Fujifilm-camera heeft een 35 mm-lens een gezichtsveld dat overeenkomt met een 50 mm-lens op een full-frame of 35 mm-filmcamera. En een 50 mm ƒ1.4 is een absolute klassieker, noch groothoek of telefoto. Ik vind het leuk voor portretten en voor algemene, alledaagse foto's. De lens is scherp in het midden en een beetje waziger aan de randen, maar heeft weinig last van vignettering, zelfs bij wijd open gebruik bij ƒ1.4.

Onscherpe gebieden zien er mooi en karaktervol uit zonder druk of storend te zijn. In combinatie met de Acros (B&W), Classic Chrome of Classic Neg filmsimulaties van Fujifilm, zijn de resultaten behoorlijk filmachtig.

Image
Image

Hoe verhoudt het zich tot Fujifilm's eigen 35mm ƒ2? Verrassend goed. In één oogopslag zou het moeilijk zijn om een verschil te zien. De TTArtisan heeft een geringere scherptediepte dankzij het grotere diafragma, maar de Fujifilm-lens is op alle andere manieren superieur, inclusief de bijna stille, onmogelijk snelle autofocus. Maar het kost bijna vijf keer zoveel ($ 399).

Mijn advies? Als je een Fujifilm-camera hebt, koop dan een van de geweldige Fujicron-lenzen van Fujifilm in je favoriete brandpuntsafstand. En ga dan maar eens spelen met deze goedkope lenzen. Sommige zijn geweldig, de meeste zijn leuk en ze zijn allemaal spotgoedkoop.

Aanbevolen: