Hoe vrije ruimte op de harde schijf te controleren (Windows 11, 10, 8, +)

Inhoudsopgave:

Hoe vrije ruimte op de harde schijf te controleren (Windows 11, 10, 8, +)
Hoe vrije ruimte op de harde schijf te controleren (Windows 11, 10, 8, +)
Anonim

Wat te weten

  • Het is handig om vrije ruimte op een schijf te controleren als u vermoedt dat deze vol raakt of als u willekeurige foutmeldingen krijgt.
  • Deze pc, Computer of Deze computer (afhankelijk van uw besturingssysteem), zoek de schijf, klik met de rechtermuisknop en kies Properties.
  • Volg dezelfde stappen voor harde schijven, netwerkschijven en externe schijven zoals flashstations.

Je kunt niet voor altijd dingen aan een schijf toevoegen, of het nu je belangrijkste harde schijf is, de kleine flashdrive in je zak of de gigantische externe harde schijf op je bureau.

Zelfs een aantoonbaar gigantische harde schijf van 16 TB heeft een limiet: 16 TB! Hoe gek het ook klinkt, het kan ook vol raken. Toegegeven, er zijn twee miljoen foto's van hoge kwaliteit voor nodig, maar "slechts" ongeveer 150 langspeelfilms in 4K.

Prestaties lijden eronder op een volle harde schijf

Hoe dan ook, je krijgt het idee - je moet misschien van tijd tot tijd de vrije ruimte op een schijf controleren, vooral als deze langzamer begint te worden of grappig begint te worden, wat vaak het niet zo duidelijke gevolg is van te veel spullen op één plek.

Helaas krijg je, vooral in Windows-besturingssystemen, geen vriendelijk "Hé, je harde schijf is bijna vol!" waarschuwing. In plaats daarvan krijg je vreemd gedrag, cryptische foutmeldingen of ernstige problemen zoals een Blue Screen of Death (BSOD).

Hoe u vrije ruimte op de harde schijf in Windows kunt controleren

Gelukkig is het super eenvoudig om te controleren hoeveel vrije ruimte je hebt op een van je schijven, en het duurt maar een minuut of twee.

Image
Image

Deze stappen werken voor Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

  1. In Windows 11 of Windows 10, selecteer de Start-knop, gevolgd door File Explorer (het kleine mappictogram). Als je het niet ziet, kijk dan onder de map Alle apps of Windows Systeem, of typ file explorer in het zoekvak.

    Zoek in Windows 8 of Windows 10 naar this pc en selecteer vervolgens This PC.

    In Windows 7 of Windows Vista, selecteer de Start-knop, gevolgd door Computer.

    Ga in Windows XP naar Start en vervolgens Deze computer.

    Lees welke versie van Windows je hebt als je het niet zeker weet.

  2. Aan de linkerkant van Verkenner of Windows Verkenner (afhankelijk van uw versie van Windows), zorg ervoor dat Deze pc, Computer, of Mijn computer is geselecteerd (opnieuw, op basis van uw versie van Windows).

    Image
    Image

    Als je niets ziet aan de linkerkant van dit scherm, open dan het View menu en activeer het Navigatievenster In oudere versies van Windows, ga in plaats daarvan naar Organiseren > Layout > Navigatievenster (7 en Vista), of View > Explorer Bar > Mappen (XP).

  3. Zoek aan de rechterkant de schijf waarop u wilt weten hoeveel vrije ruimte er nog is.

    Image
    Image

    In Windows 11/10/8 worden alle opslagapparaten vermeld in het gebied Apparaten en schijven. In Windows 7/Vista/XP worden Hard Disk Drives en Apparaten met verwisselbare opslag afzonderlijk vermeld.

  4. In nieuwere versies van Windows kun je direct onder de schijf zien hoeveel vrije ruimte er nog is, evenals de totale grootte van de schijf, in een indeling als deze:

    
    

    Lokale schijf (C:)

    [indicator voor opslagruimte]

    535 GB vrij van 931 GB

    Als dat alles is wat je moet weten, dan ben je klaar! Er is echter wat meer informatie over de capaciteit van uw schijf, net iets dieper begraven:

  5. Als u meer wilt zien, klikt u met de rechtermuisknop of houdt u ingedrukt op de schijf waarop u meer opslagruimte wilt, en kiest u vervolgens Eigenschappen.

    Image
    Image
  6. Op het tabblad Algemeen ziet u alle belangrijke details over het opslagapparaat waar u naar kijkt, weergegeven in bytes en afgeronde GB… gratis ruimte inbegrepen:

    • Gebruikte ruimte: dit is de som van alle gegevens op dit apparaat.
    • Vrije ruimte: Dit is het verschil in de totale geformatteerde capaciteit van het apparaat en de som van alle gegevens die erop zijn opgeslagen. Dit getal geeft aan hoeveel opslagruimte je nog mag vullen.
    • Capacity: Dit is de totale geformatteerde capaciteit van de schijf.
    • Er is ook een taartgrafiek, waarin de gebruikte versus vrije ruimte op de schijf wordt weergegeven, handig om te visualiseren hoeveel ruimte u op deze harde schijf of een ander apparaat gebruikt.
    Image
    Image

Je zou nu precies moeten weten hoeveel ruimte op de harde schijf beschikbaar is op je computer. Als je bijna leeg raakt, verwijder dan bestanden die je niet nodig hebt of verplaats ze naar een andere harde schijf die meer vrije ruimte heeft.

Hoe u vrije ruimte op de harde schijf kunt controleren met behulp van de opdrachtprompt

Een andere manier om vrije ruimte te controleren is met de opdrachtprompt. De resultaten zijn niet zo gemakkelijk te lezen omdat de waarden worden weergegeven in bytes in plaats van gigabytes, maar het is nog steeds mogelijk met dit commando:


wmic logische schijf krijg grootte, vrije ruimte, bijschrift

Image
Image

Bottom Line

Microsoft heeft van oudsher aanbevolen om, om problemen te voorkomen, ten minste 100 MB vrije ruimte over te laten op elke schijf waarop Windows is geïnstalleerd. Omdat we echter problemen hebben gezien met niveaus hoger dan 100 MB, hebben we in plaats daarvan altijd 10 procent vrije ruimte aanbevolen.

Bereken 10 procent vrije ruimte op Windows-pc

Om 10 procent vrije ruimte te berekenen, neemt u het getal naast Capacity uit stap 6 en verplaatst u het decima alteken één spatie naar links. Als de harde schijf die u bekijkt bijvoorbeeld een totale capaciteit heeft van 80,0 GB, wordt deze door de decimaal één spatie naar links te verplaatsen 8,0 GB, wat betekent dat u de vrije ruimte niet onder die van dat specifieke apparaat mag laten vallen.

Bekijk soorten bestanden die opslagruimte in beslag nemen

In Windows 11 & 10 kunt u veel meer details vinden over welke soorten bestanden de capaciteit van uw schijf gebruiken in Settings > System> Opslag Kies gewoon een schijf waarin u geïnteresseerd bent en Windows analyseert deze en verdeelt deze in categorieën zoals Systeem en gereserveerd, Tijdelijke bestanden , Apps en functies, Pictures en meer.

Er zijn ook verschillende gratis hulpprogramma's voor het analyseren van schijfruimte die u kunt downloaden voor Windows 11 en oudere versies van Windows, die u laten zien welke bestanden en mappen de meeste ruimte innemen.

Kies in elke versie van Windows Schijfopruiming uit de eigenschappen van de schijf (stap 6 hierboven) om het hulpprogramma Schijfopruiming te starten, een one-stop-shop voor het verwijderen van bestanden die zijn niet langer nodig door Windows.