Hoe cellen in Google Spreadsheets te vergrendelen

Inhoudsopgave:

Hoe cellen in Google Spreadsheets te vergrendelen
Hoe cellen in Google Spreadsheets te vergrendelen
Anonim

Wat te weten

  • Selecteer en klik met de rechtermuisknop op cellen, selecteer Beveilig bereik en wijs een naam toe. Klik op Machtigingen instellen en kies ervoor om een waarschuwing weer te geven of het bewerken te beperken.
  • Cellen ontgrendelen: Kies Data > Beveiligde bladen en bereiken, klik op de cellen in de zijbalk, selecteer de prullenbak icoon en kies Verwijderen.

Spreadsheets zijn kwetsbare documenten; het is gemakkelijk om per ongeluk een cel te wijzigen die een berekening "breekt", de opmaak verpest of het document onjuist maakt. Daarom is het belangrijk om te weten hoe u cellen in Google Spreadsheets vergrendelt om ze te beschermen tegen wijzigingen of hoe u ze kunt ontgrendelen voor bewerking.

Wat betekent het om cellen in Google Spreadsheets te vergrendelen?

Voordat we ingaan op de daadwerkelijke werkwijze voor het vergrendelen van cellen in Google Spreadsheets, is het de moeite waard even de tijd te nemen om te begrijpen welke opties Google Spreadsheets tot uw beschikking stelt.

Als je cellen in Google Documenten vergrendelt, heb je twee opties:

  • Een waarschuwing weergeven Als iemand (inclusief uzelf) een cel probeert te bewerken die op deze manier is beveiligd, geeft Google Spreadsheets een waarschuwing weer, maar kan de cel worden gewijzigd als de gebruiker houdt vol. Dit is een soort veiligheidsklep die onbedoelde wijzigingen voorkomt, maar die niemand ervan weerhoudt wijzigingen aan te brengen indien nodig.
  • Bewerken beperken. Als een cel op deze manier is beveiligd, kunnen alleen mensen die specifiek toestemming hebben om de cel te bewerken, wijzigingen aanbrengen. Dit kan alleen jij en jij alleen zijn, of een willekeurig aantal andere mensen die je toevoegt aan de lijst met machtigingen.

Cellen vergrendelen in Google Spreadsheets

U kunt enkele of meerdere cellen in Google Spreadsheets vergrendelen. Dat omvat ook hele rijen en kolommen. Hier is hoe.

  1. Selecteer de cel of het celbereik dat u wilt vergrendelen.

    Image
    Image
  2. Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde cellen en kies vervolgens Beveilig bereik in het menu.

    Image
    Image
  3. In de Beschermde bladen en bereiken zijbalk aan de rechterkant van de browser, geef de selectie desgewenst een naam (maar druk niet op Enter). U hoeft het geen naam te geven, maar het kan het later gemakkelijker maken om een beveiligde reeks cellen te vinden.

    Image
    Image
  4. Klik op de groene Set permissions knop in dezelfde zijbalk.
  5. Kies in het dialoogvenster Range editing permissions of je alleen een waarschuwing wilt tonen (waardoor de cellen kunnen worden bewerkt) of dat je wilt beperken wie deze mag bewerken. Als u Beperk wie dit bereik kan bewerken kiest, klikt u op het vervolgkeuzemenu en kiest u Alleen u of Aangepast, en voeg het e-mailadres toe voor elke persoon die je wilt bewerken. Als u klaar bent, klikt u op de groene knop Klaar.

    Image
    Image

    Als je al minstens één set cellen in dit document hebt beveiligd, kun je ook Kopiëren machtiging uit een ander bereik kiezen en vervolgens die set cellen uit de lijst selecteren dat verschijnt. Dit is een gemakkelijke manier om dezelfde set editors toe te passen die deze nieuwe selectie mogen bewerken.

Cellen ontgrendelen in Google Spreadsheets

Misschien wil je uiteindelijk stoppen met het beschermen van bepaalde cellen in een spreadsheet. Dat kan ook met een paar klikken.

  1. Als de Beschermde bladen en bereiken zijbalk niet zichtbaar is in uw spreadsheet, klikt u op Data in de menubalk bovenaan het scherm en kies Beveiligde bladen en bereiken.

    Image
    Image
  2. Klik in de zijbalk op de cel of het celbereik dat je wilt ontgrendelen.
  3. Klik op het prullenbakpictogram rechts van de celbeschrijving. Klik in het pop-upvenster op Verwijderen. Hiermee wordt alleen de bescherming van de cellen verwijderd, niet de gegevens in de cellen.

    Image
    Image

Aanbevolen: