Carol Shaw: Atari Superstar

Inhoudsopgave:

Carol Shaw: Atari Superstar
Carol Shaw: Atari Superstar
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Carol Shaw is vooral bekend als de eerste vrouwelijke gamedesigner.
  • Shaw's baanbrekende game, River Raid, hielp de weg vrijmaken voor vrouwelijke game-ontwikkelaars die haar volgden.
  • Vrouwen in de game-industrie doen grote dingen om gamen voor iedereen inclusief te maken.
Image
Image

Hoewel vrouwen 46% van alle gamers uitmaken, is er nog steeds een algemeen gebrek aan vrouwen in de game-industrie. Maar toen vrouwen zoals Carol Shaw begonnen, waren er nog minder vrouwen die games maakten.

Experts erkennen Shaw, maker van side-scrolling arcade-titel River Raid, voor haar invloed op de game-industrie in een tijd waarin mannen het bedrijf domineerden (zelfs meer dan nu).

"Ik denk dat ze echt heeft geholpen de weg vrij te maken voor [de] vrouwelijke game-ontwerpers die later kwamen", vertelde Julia Novakovic, archivaris bij The Strong National Museum of Play, aan Lifewire in een telefonisch interview. "Ze bewees dat vrouwen niet alleen uitzonderlijke programmeurs waren, maar dat ze ook erkenning verdienden voor hun werk."

Niveau één

Voordat ze de game-industrie betrad, speelde Shaw arcade-spellen die opgroeide in Palo Alto, Californië. Door haar interesse in games en ervaring met het werken met computers kreeg ze haar eerste baan na haar studie bij Atari, het bedrijf dat nu bekend staat om zijn arcadegames en vintage homevideogameconsoles.

Volgens The Strong Museum werkte Shaw twee jaar bij Atari en was hij de enige vrouw in haar divisie. Daar maakte ze games zoals Video Checkers en 3D Tic-Tac-Toe (waar ze zes maanden over had gedaan).

Image
Image

Shaw's collega, Mike Albaugh, die in Atari's coin-op-divisie werkte, vertelde Lifewire in een telefonisch interview dat Shaw een van de vrouwen was die eind jaren '70 furore maakte bij Atari.

"Er waren destijds veel interessante vrouwen die bij Atari werkten, waaronder Carol Shaw", vertelde hij aan Lifewire. "Carol was geweldig in wat ze deed."

Novakovic zei dat het Strong Museum een deel van Shaw's werk in zijn archieven heeft, en dat het een kijkje geeft in Shaw's geest en hoe ze haar werk bij Atari deed.

"Het is echt gaaf omdat je kunt zien hoe ze afbeeldingen op ruitjespapier tekende en het later met de hand codeerde", zei Novakovic. "Ze schreef haar code ook met de hand op papier en typte het later in."

Niveau twee

Na haar tijd bij Atari deed Shaw een korte periode bij Tandem Computers voordat haar voormalige Atari-collega's haar rekruteerden voor hun nieuwe bedrijf, Activision (Pitfall!, Zork). Daar zou ze River Raid ontwikkelen, waarvan Novakovic zei dat er bij de release in 1982 1 miljoen exemplaren van werden verkocht.

Het spel is een eenvoudig schietspel waarbij spelers een jet over de "River of No Return" in vijandelijk gebied moeten vliegen. Shaw heeft het spel zo gemaakt dat wanneer je naar links en rechts beweegt, je ook versnelt om door krappere ruimtes te bewegen.

Het is echt gaaf omdat je kunt zien hoe ze afbeeldingen op ruitjespapier tekende en het later met de hand codeerde.

Een van de opvallende kenmerken van het spel, volgens Novakovic, was dat het achtergrondlandschap zou versnellen of vertragen, samen met de versnelling van de spelers, een baanbrekend ontwerp in die tijd.

En misschien was een van de belangrijkste prestaties van River Raid natuurlijk dat de naam van Shaw op de doos van het spel verscheen, waardoor ze de eerste vrouw was die dat niveau van erkenning bereikte.

"Het is echt geweldig om te zien dat sommige van de speldozen die we in het museum hebben, zeggen: 'Carol Shaw's River Raid'", zei Novakovic.

Niveau drie

Shaw werd in 2017 officieel erkend als pionier in de game-industrie toen ze de Industry Icon Award ontving tijdens de Game Awards, waarmee ze haar impact in de gamewereld verstevigde.

Ook in 2017 schonk Shaw een hoop van haar Atari-werk aan The Strong Museum voor zijn archieven. Novakovic vertelde Lifewire dat de collectie van Shaw broncode-afdrukken, game-designdocumenten, notities, schetsen, memo's, referentiemateriaal en meer bevat die Shaw zelf gebruikte tijdens haar tijd bij Atari.

Image
Image

Tegenwoordig zijn er meer dan één vrouw die naam maakt in de game-industrie, neem bijvoorbeeld Brianna Wu of Jay-Ann Lopez. Maar statistieken tonen nog steeds aan dat vrouwen in de minderheid zijn in de industrie.

Volgens een rapport uit 2017 van de International Game Developers Association maken mensen die zich als vrouwen identificeren slechts ongeveer 21% van de game-industrie uit.

Binnen de top 14 gamingbedrijven is er maar één vrouwelijke CEO: Ann Sarnoff van Warner Bros. Entertainment Inc, volgens de 2020 Global Gaming Gender Balance Scorecard van Forbes. Uit het rapport blijkt ook dat van de 144 leidinggevenden in deze bedrijven 121 mannen en slechts 23 vrouwen zijn (ongeveer 16%).

Ik denk dat ze echt heeft geholpen de weg vrij te maken voor [de] vrouwelijke game-ontwerpers die later kwamen.

Het is duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is voor vrouwen in de game-industrie, maar Novakovic zei dat het leren over vrouwen zoals Shaw een licht werpt op de belangrijke namen van vrouwen in gaming.

"Het feit dat mensen echt geïnteresseerd zijn in [Shaw] en haar verhaal is geweldig", zei Novakovic. "We willen mensen blijven informeren over de geschiedenis van vrouwen en wat ze deden in videogames."

Aanbevolen: