Wat is een serienummer en waar is het voor?

Inhoudsopgave:

Wat is een serienummer en waar is het voor?
Wat is een serienummer en waar is het voor?
Anonim

Een serienummer is een uniek, identificerend nummer of een groep cijfers en letters die is toegewezen aan een individueel stuk hardware of software. Andere dingen hebben echter ook serienummers, inclusief bankbiljetten en andere soortgelijke documenten.

Het idee achter serienummers is om een specifiek item te identificeren, net zoals een vingerafdruk een specifieke persoon identificeert. In plaats van enkele namen of nummers die een hele reeks producten specificeren, is een serienummer bedoeld om een uniek nummer aan één apparaat tegelijk te geven.

Image
Image

Hardware-serienummers zijn ingebed in het apparaat, terwijl software of virtuele serienummers soms worden toegepast op de gebruiker die de software gaat gebruiken. Met andere woorden, een serienummer dat voor softwareprogramma's wordt gebruikt, is gekoppeld aan de koper, niet aan dat specifieke exemplaar van het programma.

De term serienummer wordt vaak afgekort tot alleen S/N of SN, vooral wanneer het woord voorafgaat aan een echt serienummer op iets. Serienummers worden soms ook, maar niet vaak, seriecodes genoemd.

Serienummers zijn uniek

Het is belangrijk om serienummers te onderscheiden van andere identificatiecodes of nummers. Kortom, serienummers zijn uniek.

Een modelnummer voor een router kan bijvoorbeeld EA2700 zijn, maar dat geldt voor elke afzonderlijke Linksys EA2700-router; de modelnummers zijn identiek, terwijl elk serienummer uniek is voor elk specifiek onderdeel.

Als Linksys bijvoorbeeld 100 EA2700-routers op één dag via hun website zou verkopen, zou op al die apparaten ergens "EA2700" staan en zouden ze er met het blote oog identiek uitzien. Bij elk apparaat waren echter, toen het voor het eerst werd gebouwd, serienummers afgedrukt op de meeste componenten die niet hetzelfde zijn als de andere die die dag (of een andere dag) werden gekocht.

UPC-codes komen ook veel voor, maar zijn eigenlijk niet uniek zoals serienummers. UPC-codes zijn anders dan serienummers omdat UPC-codes niet uniek zijn voor elk afzonderlijk stuk hardware of software, zoals serienummers.

Het ISSN dat wordt gebruikt voor tijdschriften en het ISBN voor boeken is ook anders omdat ze worden gebruikt voor hele nummers of tijdschriften en niet uniek zijn voor elk exemplaar van de kopie.

Hardware-serienummers

Je hebt waarschijnlijk al vaker serienummers gezien. Bijna elk onderdeel van de computer heeft een serienummer, inclusief uw monitor, toetsenbord, muis en soms zelfs uw hele computersysteem als geheel. Interne computercomponenten zoals harde schijven, optische schijven en moederborden hebben ook serienummers.

Serienummers worden door hardwarefabrikanten gebruikt om individuele items te volgen, meestal voor kwaliteitscontrole.

Als bijvoorbeeld een stuk hardware om de een of andere reden wordt teruggeroepen, worden klanten meestal geïnformeerd over welke specifieke apparaten onderhoud nodig hebben door een reeks serienummers te verstrekken.

Serienummers worden ook gebruikt in niet-technische omgevingen, zoals bij het inventariseren van gereedschappen die zijn geleend in een laboratorium of op de werkvloer. Het is gemakkelijk te identificeren welke apparaten moeten worden geretourneerd of welke zijn kwijtgeraakt, omdat ze allemaal kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun unieke serienummer.

Software serienummers

Serienummers voor softwareprogramma's worden meestal gebruikt om ervoor te zorgen dat de installatie van het programma slechts één keer wordt uitgevoerd en alleen op de computer van de koper.

Zodra het serienummer is gebruikt en geregistreerd bij de fabrikant, kan elke toekomstige poging om hetzelfde serienummer te gebruiken een rode vlag veroorzaken, aangezien geen twee serienummers (van dezelfde software) hetzelfde zijn.

Aanbevolen: