Een gids voor mono, stereo, meerkanaals en surround sound

Inhoudsopgave:

Een gids voor mono, stereo, meerkanaals en surround sound
Een gids voor mono, stereo, meerkanaals en surround sound
Anonim

Iedereen die geïnteresseerd is in audiosystemen moet bekend zijn met een paar termen, waaronder mono, stereo, meerkanaals en surround sound. Als u bij het kopen van audiocomponenten in de war raakt, leer dan deze termen, die alle audiofielen zouden moeten kennen.

Bottom Line

Monauraal geluid is een enkel kanaal of geluidsspoor dat door één luidspreker is gemaakt. Het is ook bekend als monofoon geluid of hifi-geluid. Monauraal geluid werd in de jaren vijftig vervangen door stereo of stereogeluid, dus het is onwaarschijnlijk dat u mono-apparatuur voor uw huis tegenkomt.

Stereogeluid is de meest voorkomende

Stereo- of stereogeluid bestaat uit twee afzonderlijke audiokanalen of geluidssporen die door twee luidsprekers worden gereproduceerd. Stereogeluid geeft een gevoel van directionaliteit omdat er verschillende geluiden uit de luidsprekers te horen zijn. Stereogeluid is vandaag de dag nog steeds de meest gebruikte vorm van geluidsweergave.

Als je al audioapparatuur hebt, ben je waarschijnlijk bekend met stereogeluid. Stereosystemen worden 2.0-kanaalsystemen genoemd (of 2.1 als een subwoofer is toegevoegd). Tenzij je van plan bent om je op het gebied van high-end thuisbioscopen te begeven, is stereo hoogstwaarschijnlijk het type audioapparatuur dat je nodig hebt voor je huis.

Image
Image

Surroundgeluid / meerkanaalsaudio

Surroundgeluid, ook wel meerkanaalsaudio genoemd, wordt gecreëerd door meerdere onafhankelijke audiokanalen en luidsprekers die voor en achter de luisteraar worden geplaatst. Het doel is om de luisteraar te omringen met het geluid dat is opgenomen op dvd-muziekschijven, dvd-films en sommige cd's. Surround sound werd populair in de jaren 70 met de introductie van quadrafonisch geluid, ook wel quad genoemd.

Sinds die tijd is surround sound of meerkanaals geluid geëvolueerd en wordt het gebruikt in hoogwaardige thuisbioscoopsystemen. De meest populaire surround sound-configuraties zijn 5.1-, 6.1- en 7.1-kanaalsgeluid. U moet het verschil weten voordat u winkelt.

5.1 Kanaalgeluid

5.1-kanaalsgeluid is een industriestandaard geluidsformaat voor films en muziek met vijf hoofdgeluidskanalen en een zesde subwooferkanaal (het punt-één-kanaal genoemd), dat wordt gebruikt voor speciale filmeffecten en bas voor muziek.

Een 5.1-kanaalssysteem bestaat uit een stereopaar voorluidsprekers, een middenkanaalluidspreker die tussen de stereoluidsprekers is geplaatst en twee surround sound-luidsprekers achter de luisteraar.

5.1-kanaalsgeluid is te vinden op dvd-film- en muziekschijven en op sommige cd's. De twee meest voorkomende 5.1-kanaalsformaten zijn Dolby Digital 5.1 en DTS Digital Surround.

6.1 Kanaalgeluid

6.1-kanaals geluid is een geluidsverbetering van 5.1-kanaals geluid. Het voegt een extra midden surround sound-luidspreker toe die zich tussen de twee surround sound-luidsprekers direct achter de luisteraar bevindt.

6.1-kanaals geluid produceert een meer omhullende surround sound-ervaring. Dit systeem is doorgaans ontworpen voor DTS-ES, Dolby Digital EX en THX Surround EX.

7.1-kanaals geluid

7.1-kanaals geluid is een verdere geluidsverbetering van 5.1-kanaals geluid met twee extra zij-surroundluidsprekers aan de zijkanten van de zitpositie van de luisteraar. 7.1-kanaals geluid wordt gebruikt voor een grotere geluidsomhulling en een nauwkeurigere positionering van geluiden.

7.1-audioformaten zijn de meest gedetailleerde van allemaal met DTS-HD Master Audio en Dolby TrueHD. Deze formaten zijn niet gecomprimeerd en zijn identiek aan de originele studio-opname. Een 7.1-configuratie levert ook uitstekende kwaliteit met DTS-HD en Dolby Digital Plus, hoewel het geen verliesvrij geluid is.

Welke Surround Sound-configuratie is beter?

Als geld en ruimte voor een thuisbioscoopopstelling geen rol spelen, is het 7.1-kanaals geluid een duidelijke winnaar, maar veel mensen hebben geen ruimte voor de acht luidsprekers die een 7.1-systeem nodig heeft. In een ruimte van normale grootte doet een 5.1-systeem uitstekend werk (tegen lagere kosten). Het is eenvoudiger in te stellen en compatibel met een breed scala aan technologie. Alle surround sound-configuraties leveren een uitstekende kwaliteit.

Meer dan 7.1

Avonturiers kunnen luidsprekers blijven toevoegen zolang ze een ontvanger hebben om ze aan te kunnen (9-kanaals en 11-kanaals ontvangers zijn beschikbaar), maar de technische vereisten zijn hoog en de installatie is niet voor bangeriken. Het is de vraag of iemand dat niveau van technologie nodig heeft in een thuisbioscoop.

Een andere draai aan configuraties voegt verticale kanalen toe met dank aan Dolby Atmos. Een 5.1.2-configuratie bevat dus vijf gewone luidsprekers, een subwoofer en twee verticale kanalen die zijn ontworpen voor overheadluidsprekers.

Je hoeft alleen maar naar Auro 3D Audio of DTS:X meeslepend surround sound-formaat te kijken om te beseffen dat audiotechnologie niet stilstaat.

Aanbevolen: