Verlopen beveiligingscertificaat kan van invloed zijn op oudere apparaten

Verlopen beveiligingscertificaat kan van invloed zijn op oudere apparaten
Verlopen beveiligingscertificaat kan van invloed zijn op oudere apparaten
Anonim

De internetverbinding op verschillende oudere technische apparaten werkt mogelijk donderdag niet meer, omdat een essentieel digitaal certificaat dat vereist is voor toegang tot websites, verloopt.

Een digitaal certificaat versleutelt en beschermt de internetverbinding tussen een apparaat en een website. Zonder een kan een website een apparaat niet "vertrouwen" en vervolgens voorkomen dat het verbinding maakt. Apparaten die vóór 2017 zijn uitgebracht, worden het meest getroffen, vooral als ze nooit een firmware-update hebben gekregen; er zijn echter oplossingen, volgens Tom's Guide.

Image
Image

Als dit probleem niet is opgelost, werken de apps en services die een internetverbinding vereisen niet op deze oudere apparaten.

Het betreffende certificaat staat bekend als de IdentTrust DST Root CA X3 en wordt uitgegeven door Let's Encrypt, een non-profitorganisatie die een van de grootste uitgevers van deze digitale certificaten is. Het IdentTrust DST-certificaat is zo wijdverbreid dat het verlopen ervan grote verbindingsproblemen met verschillende apparaten kan veroorzaken.

Sommige getroffen apparaten zijn iPhones/iPads met iOS 9 of ouder, oude pc's met Windows XP met Service Pack 2 of ouder, PlayStation 4-consoles met firmware ouder dan versie 5.00 en smarthome-apparaten die niet up-to-date zijn. De volledige lijst is te vinden op de website van Let's Encrypt.

Android-bezitters hoeven zich geen zorgen te maken, aangezien Let's Encrypt de vervaldatum van het certificaat heeft verlengd tot september 2024.

Image
Image

Zoals voor alle anderen, wordt het ten zeerste aanbevolen dat gebruikers hun apparaten upgraden door de nieuwste firmware-update te downloaden. Als een gebruiker zijn Mac, pc of iPhone niet kan upgraden, raadt Tom's Guide aan om de Firefox-webbrowser te downloaden.

Firefox gebruikt geen beveiligingscertificaat van een apparaat, omdat de webbrowser zijn eigen certificaat gebruikt, dus gebruikers kunnen het gebruiken totdat ze de update downloaden en het probleem oplossen.

Aanbevolen: