Hoe robottaxi's het vervoer zullen veranderen

Inhoudsopgave:

Hoe robottaxi's het vervoer zullen veranderen
Hoe robottaxi's het vervoer zullen veranderen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Argo AI is van plan om tegen 2025 een autonome taxiservice in Duitsland te starten.
  • Er is een groeiende belangstelling voor zelfrijdend openbaar vervoer dat goedkoper en veiliger kan zijn dan gewone taxi's.
  • Zelfrijdende voertuigen hebben connectiviteit nodig die grote hoeveelheden data aankan.

Image
Image

Robottaxi's komen binnenkort naar een straat bij jou in de buurt.

Argo AI, een robocar-onderneming ondersteund door Volkswagen en Ford, heeft onlangs plannen aangekondigd om tegen 2025 de eerste commerciële autonome taxiservice in Duitsland in te zetten. De batterij-aangedreven voertuigen zullen worden uitgerust met laser-lidar-sensoren, radar, camera's en AI-compatibele software. Het maakt deel uit van de groeiende belangstelling voor zelfrijdend openbaar vervoer dat goedkoper en veiliger zou kunnen zijn dan gewone taxi's.

"Bij het overwegen van een onmiddellijke dreiging, zoals een dier dat voor een voertuig rent, nemen de controlesystemen van het voertuig onmiddellijk de beslissing om te remmen of andere ontwijkende acties te ondernemen", David Linthicum, de chief cloud strategy officer van Deloitte Consulting, vertelde Lifewire in een e-mailinterview. "Zelfrijdende voertuigen kunnen dit veel sneller doen dan typische menselijke reacties, waarbij we de dreiging moeten waarnemen, beslissen hoe te reageren en vervolgens reageren met de juiste en veiligste beslissing."

Robotstuurprogramma's

Argo onthulde begin september een ontwerp voor zijn nieuwe robottaxi, die eruitziet als een frisse kijk op Volkswagens iconische microbus uit de jaren vijftig.

Maar het ontwerp van de Argo is helemaal up-to-date. Het is het eerste voertuig van Volkswagen met SAE Level 4 automatiseringsmogelijkheden, wat betekent dat menselijke interactie met de auto in de meeste gevallen niet vereist is. Er moeten echter nog steeds mensen in het voertuig zijn om de controle over te nemen in geval van nood.

Argo concurreert met Waymo van Alphabet, de door GM gesteunde Cruise en andere zelfrijdende ontwikkelaars om zelfrijdend commercieel vervoer mogelijk te maken. Robottaxi's beginnen dit jaar betalende passagiers op te pikken in autonome Ford-voertuigen in Miami en Austin met behulp van Lyft's ride-hail-netwerk.

Zelfrijdende taxi's kunnen goedkoper zijn dan traditionele alternatieven, zei Linthicum. Zelfrijdende voertuigen kunnen de snelheid, routes en remmen optimaliseren om efficiënter te rijden en brandstof of elektriciteit te besparen.

“Ze kunnen dit doen door gebruik te maken van openbare cloudgebaseerde services, zoals machine learning en data-analyse, inclusief bewaking van weerpatronen, verkeersmonitoring en analyse, route-optimalisatieprocessen, enz., hij voegde toe. “Dit leidt tot lagere tarieven en een lagere impact op het milieu.”

Taxi's zijn niet de enige openbare voertuigen die een robotupgrade krijgen. New Flyer, een maker van elektrische transitbussen, heeft onlangs zijn Xcelsior AV uitgebracht, waarvan hij beweert dat het "de eerste zware geautomatiseerde transitbus van Noord-Amerika is".

Image
Image

Zelfrijdende voertuigen voor het openbaar vervoer, zoals bussen, zouden ook goedkoper in gebruik zijn, vertelde Marcus McCarthy, de directeur van Trimble Autonomous Navigation Solutions, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"De operator hoeft geen budget te hebben voor chauffeurs in hun personeelsrooster, en ze hoeven ook geen budget te besteden aan het dekken van ziektedagen van chauffeurs of het betalen van uitkeringen", zei hij.

Trimble biedt technologie die zorgt voor een nauwkeurige positionering in de rijbaan voor autonome voertuigen, variërend van GM tot raceauto's, vrachtwagens en de studentenshuttle van de University of Waterloo, de WATonoBus.

“Als de school volgende week begint, zal de WATonoBus de leerlingen zonder chauffeur over de campus brengen met behulp van het Trimble Applanix Positie- en Oriëntatiesysteem,” zei McCarthy.

Begroet je robotbestuurder nog niet

Maar er blijven uitdagingen voordat robottaxi's en bussen regelmatig door straten zoeven.

Bij gebrek aan een bestuurder moeten de voertuigen een eenvoudige manier bieden om informatie met passagiers te communiceren, zoals bestemming, geschatte aankomsttijd en voertuigstatus, Mike Juran, CEO van Altia, een bedrijf dat een grafische gebruikersinterface ontwerpt voor auto's, vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

"Het is misschien verleidelijk om op een smartphone te vertrouwen om dergelijke taken uit te voeren, maar wat als een passagier geen telefoon heeft of de batterij van de passagier bijna leeg is?" zei Juran. “Een speciaal display voor dat voertuig is nodig om de kloof tussen de auto en zijn passagiers te overbruggen, zodat de reis een succes wordt.”

Zelfrijdende voertuigen hebben connectiviteit nodig die enorme hoeveelheden gegevens aankan en deze in bijna re altime kan verwerken, vertelde Jyoti Sharma, een senior manager bij Verizon, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Volgende generatie 5G-netwerken kunnen hogere transmissiesnelheden, lagere latentie bieden, wat een snellere responstijd betekent, en meer bandbreedte waardoor grotere hoeveelheden gegevens snel kunnen worden verzonden en verwerkt", zei ze.

“De omgeving van een voertuig kan in een oogwenk veranderen. Dus voor zelfrijdende voertuigen, met name voor openbaar vervoer waar voertuigen op grote schaal opereren, kan connectiviteit met hoge latentie de reactietijd van voertuigen zonder bestuurder beïnvloeden, wat kan leiden tot veiligheidsproblemen en mogelijk gevaarlijke resultaten.”

Aanbevolen: