ECM-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

ECM-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
ECM-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Een bestand met de ECM-bestandsextensie is een ECM Disc Image-bestand, of soms een Error Code Modeler-bestand genoemd. Het zijn schijfkopiebestanden die inhoud opslaan zonder foutcorrectiecodes (ECC) of foutdetectiecodes (EDC).

Het verwijderen van ECC en EDC bespaart downloadtijd en bandbreedte omdat het resulterende bestand kleiner is. Het punt is om het bestand vervolgens te comprimeren met een algemene compressor, zoals RAR, of een ander compressiealgoritme, om de bestandsgrootte nog meer te verkleinen (ze zouden dan iets als file.ecm.rar kunnen heten).

Net als ISO bevat ECM andere informatie in een archiefformaat, meestal om bestanden zoals BIN, CDI, NRG, enz. op te slaan. Deze worden vaak gebruikt om gecomprimeerde versies van schijfafbeeldingen van videogames te bevatten.

U kunt aanvullende informatie lezen over hoe het ECM Disc Image-bestandsformaat werkt op de website van Neill Corlett.

De bestandsindeling Cmpro-voorbeelden kan ook de ECM-bestandsextensie gebruiken, maar er is niet veel informatie over.

Hoe een ECM-bestand te openen

ECM-bestanden kunnen worden geopend met ECM, een opdrachtregelprogramma van Neill Corlett, de ontwikkelaar van het formaat. Zie het gedeelte Hoe u het ECM-programma gebruikt hieronder voor meer informatie.

Image
Image

ECM-bestanden werken ook met Gemc, ECM GUI en Rbcafe ECM.

Aangezien het bestand kan worden gecomprimeerd tot een archief zoals een RAR-bestand om ruimte op de harde schijf te besparen, moet het misschien eerst worden gedecomprimeerd met een hulpprogramma voor het zippen/uitpakken van bestanden - onze favoriet is 7-Zip.

Als de gegevens in het ECM-bestand de ISO-indeling hebben, raadpleegt u Een ISO-imagebestand op een cd, dvd of bd branden als u hulp nodig hebt om het op een schijf te krijgen. Zie Een ISO naar USB branden voor hulp bij het correct installeren op een flashstation.

ECM-bestanden die geen schijfkopiebestanden zijn, kunnen mogelijk worden geopend met een eenvoudige teksteditor zoals Kladblok in Windows, of iets geavanceerder uit onze lijst met beste gratis teksteditors. Als het hele bestand niet alleen uit tekst bestaat, en slechts een deel ervan als het zichtbaar is, kun je misschien nog iets nuttigs in de tekst vinden over het type software dat het bestand kan openen.

Het ECM-programma gebruiken

Het coderen (maken) en decoderen (openen) van een ECM-bestand kan worden bereikt met het hierboven genoemde ECM-programma van Neill Corlett. Het is een opdrachtregelhulpprogramma, dus het hele ding draait in een opdrachtprompt.

Om het ECM-gedeelte van de tool te openen, ha alt u de inhoud uit het cmdpack(versie) ZIP-bestand dat u via zijn website hebt gedownload. Het programma dat u zoekt heet unecm.exe, maar u moet het openen via een opdrachtprompt.

Image
Image

De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door het ECM-bestand rechtstreeks naar het programma unecm.exe te slepen om het afbeeldingsbestand eruit te extraheren. Om uw eigen ECM-bestand te maken, sleept u het bestand dat u wilt coderen naar het bestand ecm.exe.

Om dit handmatig te doen in plaats van met slepen en neerzetten, opent u de opdrachtprompt (mogelijk moet u een verhoogde openen) en navigeert u vervolgens naar de map met het ECM-programma. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door eerst de map die u hierboven hebt uitgepakt te hernoemen naar iets eenvoudigers, zoals cmdpack, en vervolgens deze opdracht in te voeren:


cd cmdpack

Dit commando is om de werking direct te veranderen naar de map waar het ECM-programma is opgeslagen. De jouwe zal er anders uitzien, afhankelijk van waar de cmdpack-map zich op je computer bevindt.

Dit zijn de commando's die je mag gebruiken:

Om te coderen:


ecm cdimagefile

ecm cdimagefile ecmfile

ecm e cdimagefile ecmfile

Als u een ECM-bestand wilt maken, voert u iets in als:


ecm "C:\Others\Games\MyGame.bin"

In dat voorbeeld wordt het bestand gemaakt in dezelfde map als het BIN-bestand.

Decoderen:


unecm ecmfile

unecm ecmfile cdimagefile

ecm d ecmfile cdimagefile

Dezelfde regels zijn van toepassing op het openen/decoderen van het ECM-bestand:


unecm "C:\Others\Games\MyGame.bin.ecm"

Een ECM-bestand converteren

De tutorial op StramaXon biedt een gemakkelijke manier om ECM naar BIN te converteren. De download die op die site wordt vermeld, is in het RAR-formaat, dus je hebt een programma zoals PeaZip of 7-Zip nodig om het te openen.

Zodra je het ECM-bestand in het BIN-formaat hebt, kun je BIN naar ISO converteren met een programma zoals MagicISO, WinISO, PowerISO of AnyToISO. Sommige van deze toepassingen, zoals WinISO, kunnen vervolgens ISO naar CUE converteren als u wilt dat uw ECM-bestand uiteindelijk de CUE-indeling heeft.

Bestand wordt nog steeds niet geopend?

Sommige bestandsindelingen delen enkele of alle letters van dezelfde bestandsextensie, maar dit betekent niet dat ze in hetzelfde formaat zijn. Dit kan verwarrend zijn wanneer u probeert uw bestand te openen, omdat het misschien niet echt een ECM-bestand is… controleer de bestandsextensie om zeker te zijn.

Je zou het bijvoorbeeld kunnen verwarren met een EMC-bestand, dat een Striata Reader Encrypted Document-bestand is. U kunt een EMC-bestand openen met Striata Reader.

EMM is vergelijkbaar. Bestanden die die extensie gebruiken, zijn documenten die zijn gemaakt en gebruikt door MindMaple.

Aanbevolen: