XPI-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

XPI-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
XPI-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een XPI-bestand is een Mozilla/Firefox Browser Extension Archive-bestand.
  • Open er een met Firefox of Thunderbird.

Dit artikel legt uit wat XPI-bestanden zijn, welke apps ze gebruiken en hoe ze te openen in elk respectievelijk programma.

Wat is een XPI-bestand?

Een afkorting voor Cross-Platform Install (of XPInstall), een bestand met de XPI-bestandsextensie (uitgesproken als "zippy") is een Mozilla/Firefox Browser Extension Archive-bestand dat wordt gebruikt om de functionaliteit van Mozilla-producten zoals Firefox uit te breiden, SeaMonkey en Thunderbird.

Een XPI-bestand is eigenlijk gewoon een hernoemd ZIP-bestand dat het programma kan gebruiken om de extensiebestanden te installeren. Ze kunnen afbeeldingen en JS-, MANIFEST-, RDF- en CSS-bestanden bevatten, evenals meerdere mappen vol met andere gegevens.

Image
Image

Hoe een XPI-bestand te openen

De Firefox-browser gebruikt XPI-bestanden om uitbreidbaarheid in de browser te bieden. Als u een XPI-bestand hebt, sleept u het gewoon naar een geopend Firefox-venster om het te installeren (selecteer Add wanneer u de prompt ziet). Mozilla's Add-ons voor Firefox-pagina is een plaats waar u officiële XPI-bestanden kunt krijgen om met hun browser te gebruiken.

Een andere manier om een XPI-bestand aan Firefox toe te voegen, is via het scherm Add-ons Manager. Gebruik het menu rechtsboven om Add-ons en thema's te kiezen. Selecteer naast de kop Uw extensies beheren de tandwielknop en kies Install Add-on From File.

Image
Image

Add-ons voor Thunderbird bieden XPI-bestanden voor hun chat-/e-mailsoftware, Thunderbird. Deze bestanden kunnen worden geïnstalleerd via Thunderbird's Tools > Add-ons menu-optie (of de Tools > Extension Manager in oudere versies).

Hoewel ze nu niet meer leverbaar zijn, hebben de Netscape- en Flock-webbrowsers, Songbird-muziekspeler en Nvu HTML-editor allemaal ingebouwde ondersteuning voor XPI-bestanden.

Aangezien XPI-bestanden eigenlijk gewoon. ZIP-bestanden zijn, kunt u het bestand als zodanig hernoemen en het vervolgens openen in een archief-/compressieprogramma. Of u kunt een programma zoals 7-Zip gebruiken om met de rechtermuisknop op het XPI-bestand te klikken en het te openen als een archief om de inhoud erin te zien.

Als uw XPI-bestand geen platformoverschrijdend installatiebestand is, maar u weet niet wat het anders zou kunnen zijn, probeer het dan in een teksteditor te openen. Als het bestand leesbaar is, is het gewoon een tekstbestand. Als u niet alle woorden kunt onderscheiden, kijk dan of u informatie in de tekst kunt vinden die u kan helpen bepalen met welk programma het bestand is gemaakt, dat u vervolgens kunt gebruiken om een compatibele XPI-opener te onderzoeken.

Als je je eigen XPI-bestand wilt bouwen, lees daar dan meer over op het Mozilla Developer Network. Een andere nuttige bron zijn de gebruikers van StackExchange.

Een XPI-bestand converteren

Er zijn bestandstypen vergelijkbaar met XPI die door andere webbrowsers worden gebruikt om extra functies en mogelijkheden aan een browser toe te voegen, maar ze kunnen niet eenvoudig worden geconverteerd van en naar andere formaten voor gebruik in een andere browser.

Bijvoorbeeld, hoewel bestanden zoals CRX (Chrome en Opera), SAFARIEXTZ (Safari) en EXE (Internet Explorer) allemaal kunnen worden gebruikt als add-ons voor elke respectievelijke browser, kan geen van hen worden gebruikt in Firefox, en het XPI-bestandstype van Mozilla kan in geen van deze andere browsers worden gebruikt.

Er is echter een online tool genaamd Add-on Converter voor SeaMonkey die zal proberen een XPI-bestand dat compatibel is met Firefox of Thunderbird te converteren naar een XPI-bestand dat werkt met SeaMonkey.

Als je XPI naar ZIP wilt converteren, onthoud dan wat we hierboven vermeldden over het hernoemen van de extensie. U hoeft niet echt een bestandsconversieprogramma uit te voeren om het XPI-bestand op te slaan in het ZIP-formaat.

Bestand wordt nog steeds niet geopend?

Veel bestanden gebruiken extensies van drie letters, dus je zult ongetwijfeld bestanden tegenkomen die een vergelijkbare extensie gebruiken. Het probleem hiermee is dat je ze gemakkelijk voor elkaar kunt verwarren, waardoor je een incompatibel bestand opent met een van de programma's op je computer. Dit leidt meestal tot fouten of vreemd uitziende bestanden als ze toevallig worden geopend.

XPI-bestanden gebruiken een hoofdletter "i" als de laatste letter van de bestandsextensie, dus verwar ze niet met XPL-bestanden die een hoofdletter "L" gebruiken - dit zijn LcdStudio Playlist-bestanden. Een andere gelijknamige bestandsextensie is XPLL, die wordt gebruikt voor Pull-Planner Data-bestanden.

Aanbevolen: