Hoe u kunt voorkomen dat Google uw zoekopdrachten bijhoudt

Inhoudsopgave:

Hoe u kunt voorkomen dat Google uw zoekopdrachten bijhoudt
Hoe u kunt voorkomen dat Google uw zoekopdrachten bijhoudt
Anonim

Google registreert al uw zoekgeschiedenis, duidelijk en eenvoudig. Als u een van de services van het bedrijf wilt gebruiken, zoals YouTube, Gmail en Google Maps, en deze services wilt personaliseren, moet u zijn aangemeld met een Google-account.

Met voortdurende zorgen over privacy moet u weten welk soort informatie Google over u bijhoudt, hoe het deze informatie gebruikt en wat u kunt doen om uw Google-zoekopdrachten beter te beschermen en te beveiligen.

Welke informatie houdt Google bij?

Zodra u bent aangemeld bij een van uw accounts, houdt Google actief het volgende bij:

  • Waar je naar zoekt
  • Hoe je zoekt
  • Uw zoekpatronen
  • De advertenties waarin u geïnteresseerd bent
  • De links waarop u klikt
  • Beelden die je bekijkt
  • Welke video's je bekijkt

Google geeft details over al dit toezicht in de servicevoorwaarden en in hun privacybeleid. Hoewel dit omvangrijke juridische documenten zijn, moet u ze op zijn minst even snel bekijken als u zich zorgen maakt over hoe Google uw informatie bijhoudt en opslaat.

Houdt Google de zoekgeschiedenis bij, zelfs als u bent uitgelogd?

Elke keer dat u internet gebruikt, worden sporen van uw identiteit achtergelaten, zoals IP-adressen, MAC-adressen en andere unieke identificatiegegevens. Bovendien vereisen de meeste webbrowsers, websites en applicaties dat u zich aanmeldt voor het gebruik van cookies om uw browse-ervaring beter te personaliseren.

Zelfs als u niet bent aangemeld bij Google, stelt u nog steeds een overvloed aan informatie over u beschikbaar door simpelweg online te zijn. Dit omvat het volgende:

  • Waar je bent in de wereld, geografisch
  • Uw IP-adres
  • Informatie over de Google-services die u gebruikt en hoe u deze gebruikt op basis van uw activiteitspatronen
  • Op welke advertenties u klikt en waar die advertenties zich bevinden
  • Welke apparaten u gebruikt om toegang te krijgen tot Google-services, internet en andere applicaties
  • Serverinformatie
  • Identificatie van informatie die is verkregen uit uw gebruik van partnerservices

Al deze informatie wordt gebruikt voor gerichte (en opnieuw getargete) advertentieplaatsing en zoekrelevantie. De gegevens worden ook beschikbaar gesteld aan mensen die sites hebben die gegevens bijhouden via de statistiekentool van Google, Google Analytics.

Deze sites zijn niet per se in staat om in detail te bekijken vanuit welke buurt u hun site bezoekt, maar andere identificerende informatie zal beschikbaar zijn, zoals apparaatinformatie, browser, tijd van de dag, geschatte locatie, tijd op de site en welke inhoud wordt geopend.

Voorbeelden van wat Google verzamelt

Hier zijn een paar voorbeelden van wat Google van u verzamelt:

  • Informatie die u aan Google verstrekt - inclusief persoonlijke informatie zoals naam, e-mailadres, telefoonnummer, creditcard en foto's
  • Informatie verkregen uit het gebruik van Google-services - zoals gegevensgebruik, persoonlijke voorkeuren, e-mails, foto's, video's, browsegeschiedenis, zoekopdrachten op kaarten, spreadsheets en documenten
  • Informatie van het apparaat dat u gebruikt om toegang te krijgen tot de services van Google - inclusief hardwaremodel, mobiele netwerkinformatie (ja, dit omvat uw telefoonnummer) en welk besturingssysteem u gebruik
  • Serverloggegevens - verzameld wanneer u hun diensten actief gebruikt, zoals zoekopdrachten, telefooninformatie (tijd en datum van oproepen, soorten oproepen, doorschakelnummers, enz.), IP-adressen, cookies die uniek zijn gekoppeld aan uw webbrowser of Google-account, en informatie over apparaatactiviteit (bijv.g., crashes, hardware-instellingen, taal)
  • Locatie-informatie - over waar u zich in de wereld bevindt, inclusief uw stad, staat, buurt en adres bij benadering
  • Een "uniek applicatienummer" van randapparatuur en apps - dat Google meer identificerende informatie geeft wanneer ernaar wordt gevraagd
  • Uw Google-zoekgeschiedenis - die persoonlijke informatie bevat die te vinden is in Google-services zoals YouTube, Google Maps en Google Afbeeldingen
  • Uw interacties met andere sites en services - vooral wanneer u interactie heeft met advertenties

Een van de effecten van Google's tracking zijn advertenties die u online volgen.

Waarom Google uw informatie wil

Om ervoor te zorgen dat Google de verbazingwekkend gedetailleerde en relevante resultaten kan leveren waarop zoveel mensen zijn gaan vertrouwen, heeft de zoekmachine een bepaalde hoeveelheid echt specifieke gegevens nodig.

Als je bijvoorbeeld in het verleden hebt gezocht naar video's over het trainen van een hond en je bent aangemeld bij Google (d.w.z. je hebt aangemeld voor het delen van je gegevens met Google), leidt Google hieruit af dat je graag wilt zien gerichte resultaten over hondentraining op alle Google-services die u gebruikt. Dit kunnen Gmail, YouTube, zoeken op internet, afbeeldingen en andere zijn.

Google's primaire doel bij het bijhouden en opslaan van zoveel informatie is om u relevantere resultaten te leveren, wat niet per se een slechte zaak is. De groeiende bezorgdheid over de privacy heeft echter veel mensen ertoe aangezet om hun gegevens zorgvuldig te controleren, inclusief gegevens die online worden gedeeld.

Hoe u kunt voorkomen dat Google uw gegevens bijhoudt

Er zijn een paar manieren:

Snijd alles af

Verreweg de eenvoudigste manier om te voorkomen dat Google uw gegevens bijhoudt, is door simpelweg geen Google-services te gebruiken.

Er zijn alternatieve zoekmachines zoals DuckDuckGo beschikbaar die uw zoekgeschiedenis niet bijhouden of uw persoonlijke gegevens verzamelen. Bekijk deze afbeeldingszoekmachines voor andere manieren om afbeeldingen op internet te vinden.

Er zijn ook tal van andere gratis e-mailservices die je kunt gebruiken in plaats van Gmail, sommige zijn zelfs gebouwd rond privacy.

YouTube is een ander groot onderdeel van het Google-ecosysteem, maar het is niet de enige website voor het delen van video's. Bekijk onze lijst met de beste websites voor gratis video's voor enkele alternatieven.

Niet aanmelden bij Google

Als je Google wilt blijven gebruiken zonder te worden gevolgd, kun je dat zeker doen door simpelweg niet in te loggen op je Google-account.

Deze optie is echter enigszins een tweesnijdend zwaard, want hoewel Google uw informatie niet bijhoudt, zal uw zoekrelevantie afnemen omdat Google de informatie die het verzamelt over uw bewegingen en keuzes gebruikt om het zoeken te verfijnen en te personaliseren resultaten.

Het gebruik van de privémodus van uw browser is een gemakkelijke manier om Google, YouTube, Google Maps en hun andere diensten te gebruiken zonder dat u zich hoeft af te melden. U kunt dit doen als u een zoekopdracht wilt uitvoeren zonder dat deze door Google wordt geregistreerd of zonder dat dit van invloed is op advertentieaanbevelingen.

Controleer uw Google-instellingen

Image
Image

U, als gebruiker, heeft volledige controle over welke gegevens u wel of niet deelt met Google. U kunt dit doen voor elke service die u met Google gebruikt, van Gmail en YouTube tot algemene zoekinstellingen.

Om de informatie te beheren die Google over u kan verzamelen, beheert u uw persoonlijke gegevens en privacy vanuit uw Google-account.

Controleer uw Google Dashboard

Image
Image

Iedereen met een Google-account heeft toegang tot het zogenaamde Google Dashboard. Het is een manier om al je Google-activiteit, instellingen en profielinformatie op één handige plek te bekijken.

Vanuit uw Google Dashboard kunt u ook de e-mail(s) bekijken die Google mogelijk heeft, wachtwoorden wijzigen, gekoppelde applicaties en sites bekijken, alle accounts bekijken, actieve apparaten beheren, uw contacten beheren en nog veel meer.

Je kunt een optie kiezen om je een maandelijkse herinnering te laten sturen om ervoor te zorgen dat al je instellingen voor elke afzonderlijke Google-service zijn waar je ze wilt hebben.

Beheer de advertenties die Google u laat zien

Image
Image

Veel mensen weten niet dat u de soorten advertenties die Google u laat zien, kunt bekijken en beheren. De meeste mensen maken geen gebruik van dit geweldige gemak, maar het is heel gemakkelijk te doen vanaf uw pagina met advertentie-instellingen.

Doe periodieke privacycontroles

Weet u niet zeker welke Google-services welke informatie gebruiken, hoeveel van uw persoonlijke informatie wordt gedeeld of welke informatie Google al heeft verzameld over uw zoekgewoonten?

Een manier om deze enigszins overweldigende gegevens aan te pakken, is door Google Privacy Checkup te gebruiken. Deze eenvoudige tool helpt je methodisch te controleren wat er precies wordt gedeeld en waar.

Image
Image

Je kunt bijvoorbeeld bewerken hoeveel informatie beschikbaar is als iemand op je YouTube-gebruikersprofiel klikt. U kunt zich afmelden voor Google door openbaar gedeelde foto's in achtergrondafbeeldingen te gebruiken, eventuele aanbevelingen voor producten die u in het verleden heeft gegeven te bewerken, al uw Google-abonnementen privé te houden, uw instellingen voor Google Foto's te beheren en meer.

U kunt Privacy Checkup ook gebruiken om uw Google-ervaring te personaliseren, van hoe u routebeschrijvingen bekijkt tot hoe zoekresultaten worden weergegeven. U bepa alt uiteindelijk hoe u Google ervaart. Alle tools zijn in jouw handen.

Overweldigd? Begin hier

Als je nu pas leert hoeveel informatie Google bijhoudt, opslaat en gebruikt, ben je misschien een beetje overweldigd door wat je eerst moet doen.

Als u op zoek bent naar een virtuele schone lei, kunt u het beste gewoon uw Google-zoekgeschiedenis volledig wissen. U kunt dat doen vanaf de pagina Mijn activiteit van uw account.

Image
Image

Bepaal vervolgens hoeveel informatie en toegang je graag aan Google wilt geven. Maakt het u uit of al uw zoekopdrachten worden bijgehouden, zolang u maar relevante resultaten krijgt? Vindt u het goed om Google toegang te geven tot uw persoonlijke gegevens als u meer gerichte toegang krijgt tot wat u zoekt?

Bepaal met welk toegangsniveau je je prettig voelt en werk je Google-instellingen dienovereenkomstig bij.

Daarna kunt u ervoor kiezen om Google's Auto-delete-besturingselementen in te schakelen, die uw zoekgeschiedenis periodiek wissen. Ga naar de pagina Mijn activiteit en selecteer Automatisch verwijderen. Kies Automatisch verwijderen van activiteit ouder dan en kies drie maanden, 18 maanden of 36 maanden.

Hoe u uw privacy en anonimiteit online kunt beschermen

Lees het volgende voor meer informatie over het online beheren van uw privacy en het voorkomen dat uw informatie mogelijk wordt gevolgd:

  • Als je je zorgen maakt over hoeveel informatie het publiek over je kan vinden via een tool voor het zoeken naar mensen, neem dan de controle over en verwijder je openbare informatie.
  • Leer de beste manieren om uw privacy online te beschermen om ervoor te zorgen dat u veilig op internet surft.
  • U kunt profiteren van veel gratis tools en services om ervoor te zorgen dat uw informatie niet alleen veilig maar ook verborgen is, zoals leren hoe u anoniem op internet kunt surfen.

Uw privacy is uiteindelijk aan u

Zelfs als u zich niet al te veel zorgen maakt over de informatie in uw Google-zoekopdrachten, profiel en persoonlijke dashboards die worden gebruikt om de relevantie van uw online zoekopdrachten te verbeteren, is het altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat alle informatie die wordt gedeeld op elke service v alt binnen uw comfortzone voor persoonlijke privacy.

Hoewel u de platforms en services die u gebruikt, verantwoordelijk moet houden voor een gemeenschappelijke standaard van gebruikersprivacy, is de veiligheid en beveiliging van uw online informatie uiteindelijk uw eigen keuze.

Aanbevolen: