Een ELM327 Bluetooth-scantool voor Android en pc gebruiken

Inhoudsopgave:

Een ELM327 Bluetooth-scantool voor Android en pc gebruiken
Een ELM327 Bluetooth-scantool voor Android en pc gebruiken
Anonim

ELM327 Bluetooth-apparaten bieden een gemakkelijke manier om het Onboard Diagnostics II (OBD-II)-systeem van een voertuig op codes te scannen. Ze kunnen ook PID's lezen en helpen bij diagnostiek. Deze apparaten vormen een goedkope manier voor doe-het-zelvers en doorgewinterde techneuten om computerdiagnostiek aan te pakken. Er zijn echter een paar ELM327 Bluetooth-gerelateerde problemen waarvan u op de hoogte moet zijn voordat u er een koopt.

Potentiële problemen

Het meest doordringende probleem met ELM327 Bluetooth-apparaten is dat sommige goedkope scanners ongeautoriseerde ELM327-microcontrollerklonen bevatten. Deze gekloonde chips vertonen vaak vreemd gedrag, maar zelfs legitieme hardware werkt niet met bepaalde apparaten. Als je een iOS-apparaat als scantool wilt gebruiken, is het vooral belangrijk om op deze problemen te letten.

Image
Image

ELM327 Bluetooth-compatibele hardware

Scantools die een ELM327-microcontroller en een Bluetooth-chip bevatten, kunnen met verschillende apparaten worden gekoppeld, maar er zijn enkele belangrijke beperkingen. De primaire apparaten waarmee u een ELM327 Bluetooth-scantool kunt gebruiken, zijn:

  • Smartphones
  • Tabletten
  • Laptops

De handigste manier om te profiteren van ELM327 Bluetooth-connectiviteit is door een scanner aan een telefoon te koppelen, maar niet alle telefoons werken goed met de technologie. De belangrijkste uitzonderingen zijn Apple iOS-producten zoals de iPhone, iPad en iPod touch.

Deze iOS-apparaten werken doorgaans niet met ELM327-scanners vanwege de manier waarop Apple omgaat met de Bluetooth-stack. De meeste generieke ELM327 Bluetooth-apparaten kunnen niet worden gekoppeld aan Apple-producten, wat betekent dat Apple-gebruikers beter af zijn met USB- en Wi-Fi ELM327-scanners.

In sommige gevallen kunnen andere smartphones problemen ondervinden bij het koppelen met bepaalde ELM327 Bluetooth-scanners. Dit is meestal te wijten aan problemen met ongeautoriseerde, gekloonde microcontrollers die geen up-to-date code hebben.

ELM327 Bluetooth-apparaten koppelen

Afgezien van de hierboven beschreven situaties, is het koppelen van ELM327 Bluetooth-apparaten met smartphones, tablets en pc's doorgaans een eenvoudige procedure. De meest voorkomende stappen zijn:

  1. Sluit het ELM327 Bluetooth-apparaat aan op de OBD-II-poort.
  2. Stel de smartphone, tablet of laptop in om te scannen naar beschikbare verbindingen.
  3. Selecteer de ELM327 scantool.

  4. Voer de koppelingscode in.

In de meeste gevallen bevat de documentatie die bij een ELM327 Bluetooth-scanner wordt geleverd de koppelingscode en speciale instructies die afwijken van dat basisoverzicht. Als er geen documentatie is bijgevoegd, probeer dan een van de veelvoorkomende codes, waaronder:

  • 0000
  • 1234
  • 6789
  • 9999

Als die codes niet werken, worden soms andere opeenvolgende reeksen van vier cijfers gebruikt.

Wat te doen als het koppelen mislukt

Als uw ELM327 Bluetooth-scanapparaat niet kan worden gekoppeld met uw smartphone, zijn er verschillende mogelijke oorzaken. De eerste stap is om alternatieve koppelingscodes te proberen. Koppel de scanner daarna met een ander apparaat. Sommige defecte gekloonde ELM327-microcontrollers hebben moeite om verbinding te maken met bepaalde apparaten, en het kan zijn dat uw scanner wordt gekoppeld aan een laptop terwijl deze weigert verbinding te maken met uw telefoon.

Een ander ding dat een mislukte koppeling kan veroorzaken, is de beperkte tijd dat uw scanner detecteerbaar blijft. De meeste ELM327 Bluetooth-scanners worden vindbaar zodra u ze aansluit, maar ze zijn na een bepaalde tijd niet meer vindbaar. Als u de koppeling uitvoert binnen één minuut nadat u de scantool op de OBD-II-aansluiting hebt aangesloten, zou er geen probleem moeten zijn.

Als je scantool nog steeds niet koppelt, is het apparaat mogelijk defect. Dit is de voornaamste reden dat het een goed idee is om weg te blijven van goedkope, gekloonde scanners. Koop een scanner bij een winkel die achter zijn producten staat.

ELM327 Bluetooth- alternatieven

De alternatieven voor ELM327 Bluetooth-scanners zijn apparaten die gebruikmaken van wifi- en USB-verbindingen. Wi-Fi ELM327-scanners zijn doorgaans duurder dan apparaten die Bluetooth gebruiken, maar ze kunnen worden gebruikt met Apple-producten. De meeste USB ELM327-scanners zijn niet ontworpen voor gebruik met Apple-producten, maar sommige door Apple geautoriseerde opties kunnen worden gebruikt met de dockconnector.

Aanbevolen: