ORF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

ORF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
ORF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Een bestand met de ORF-bestandsextensie is een Olympus Raw Image-bestand dat onverwerkte beeldgegevens van digitale camera's van Olympus opslaat. Ze zijn niet bedoeld om in deze onbewerkte vorm te worden bekeken, maar in plaats daarvan te worden bewerkt en verwerkt tot een meer algemeen formaat zoals TIFF of JPEG.

Fotografen gebruiken het ORF-bestand om een afbeelding te ontwikkelen door middel van verwerkingssoftware, waarbij ze zaken als de belichting, het contrast en de witbalans aanpassen. Als de camera echter opnamen maakt in de "RAW+JPEG"-modus, maakt hij zowel een ORF-bestand als een JPEG-versie zodat het gemakkelijk kan worden bekeken, afgedrukt, enz.

Ter vergelijking: een ORF-bestand bevat 12, 14 of meer bits per pixel per kanaal van de afbeelding, terwijl JPEG slechts 8. heeft

Image
Image

ORF is ook de naam van een spamfilter voor Microsoft Exchange Server, ontwikkeld door Vamsoft. Het heeft echter niets te maken met dit bestandsformaat en zal het ORF-bestand niet openen of converteren.

Hoe een ORF-bestand te openen

U kunt het beste ORF-bestanden openen door Olympus Workspace te gebruiken, een gratis programma van Olympus dat beschikbaar is voor eigenaren van hun camera's. Het werkt op zowel Windows als Mac.

Je moet het serienummer van het apparaat invoeren op de downloadpagina voordat je Olympus Workspace kunt krijgen. Er staat een afbeelding op die pagina die laat zien hoe je dat nummer op je camera kunt vinden.

Olympus Master werkt ook, maar werd tot 2009 met camera's geleverd, dus het werkt alleen met ORF-bestanden die met die specifieke camera's zijn gemaakt. Olympus ib is een soortgelijk programma dat Olympus Master verving; het werkt niet alleen met oudere, maar ook met nieuwere digitale camera's van Olympus.

Een andere Olympus-software die ORF-foto's opent, is Olympus Studio, maar alleen voor E-1 tot E-5 camera's. U kunt een kopie aanvragen door een e-mail te sturen naar Olympus.

ORF-bestanden kunnen ook worden geopend zonder Olympus-software, zoals met Able RAWer, Adobe Photoshop, Corel AfterShot en waarschijnlijk andere populaire foto- en grafische tools. De standaard fotoviewer in Windows zou ook ORF-bestanden moeten kunnen openen, maar hiervoor is mogelijk het Microsoft Camera Codec Pack vereist.

Omdat er meerdere programma's zijn die ORF-bestanden kunnen openen, kan het zijn dat u er meer dan één op uw computer hebt staan. Als u merkt dat het ORF-bestand wordt geopend met een programma waarmee u het liever niet gebruikt, kunt u eenvoudig het standaardprogramma wijzigen waarmee ORF-bestanden worden geopend.

Een ORF-bestand converteren

Download Olympus Workspace gratis als u het ORF-bestand naar JPEG of TIFF moet converteren.

Je kunt een ORF-bestand ook online converteren met een website zoals Zamzar, die ondersteuning biedt voor het opslaan van het bestand naar JPG, PNG, TGA, TIFF, BMP, Adobe Illustrator-bestand (AI) en andere formaten.

U kunt Adobe DNG Converter op een Windows- of Mac-computer gebruiken om ORF naar DNG te converteren.

Kan uw bestand nog steeds niet openen?

Het eerste dat u moet doen als uw bestand niet wordt geopend met de hierboven genoemde programma's, is de bestandsextensie dubbel te controleren. Sommige bestandsindelingen gebruiken een bestandsextensie die erg lijkt op "ORF", maar dat betekent niet dat ze iets gemeen hebben of dat ze met dezelfde softwareprogramma's kunnen werken.

OFR-bestanden kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk worden verward met ORF-afbeeldingen, maar het zijn eigenlijk OptimFRONG-audiobestanden die alleen werken met een paar audiogerelateerde programma's zoals Winamp (met de OptimFROG-plug-in).

Uw bestand kan in plaats daarvan een ORA-bestand, een WRF-bestand of zelfs een RadiantOne VDS Database Schema-bestand zijn met de ORX-bestandsextensie die wordt geopend met RadiantOne FID.

Een ORF-rapportbestand klinkt misschien alsof het iets te maken heeft met het ORF-beeldbestand, maar dat is niet zo. ORF-rapportbestanden eindigen op de PPR-bestandsextensie en worden gemaakt door de Vamsoft ORF-spamfilter.

ERF-bestanden lijken op elkaar; het zijn afbeeldingsbestanden die zijn gemaakt door Epson-camera's.

In al deze gevallen en waarschijnlijk vele andere heeft het bestand niets te maken met ORF-beelden die door Olympus-camera's worden gebruikt. Controleer of de bestandsextensie echt ". ORF" leest aan het einde van het bestand. De kans is groot dat als je het niet kunt openen met een van de hierboven genoemde afbeeldingsviewers of converters, je niet echt met een Olympus Raw Image-bestand te maken hebt.

FAQ

    Wat zijn onbewerkte afbeeldingsformaten?

    Ruwe afbeeldingsbestanden bevatten minimaal verwerkte gegevens die zijn vastgelegd met de beeldsensor van een digitale camera of filmscanner. Andere onbewerkte beeldformaten zijn Canon's CIFF, Fuji's RAF, Nikon's NEF en Sony's ARW.

    Kan GIMP ORF-bestanden openen?

    U kunt geen onbewerkte afbeeldingsbestanden openen in GIMP. Om een ORF-bestand in GIMP te openen, moet u eerst converteren naar een compatibel formaat zoals JPG.

Aanbevolen: