Wat het rode lampje op een moederbord betekent

Inhoudsopgave:

Wat het rode lampje op een moederbord betekent
Wat het rode lampje op een moederbord betekent
Anonim

Een rood lampje op je moederbord betekent dat de interne hardware niet goed is aangesloten of niet werkt.

  • Interne hardwarevoorbeelden zijn de CPU, RAM of een grafische kaart.
  • Soms kan een lege CMOS-batterij de boosdoener zijn.
  • Opstartfouten op de harde schijf waarop het primaire besturingssysteem is geïnstalleerd, kunnen ook een rood lampje veroorzaken.

Het rode lampje verschijnt altijd nadat de computer is ingeschakeld, maar over het algemeen zal deze niet opstarten, de bios openen of inhoud op de monitor weergeven.

De specifieke fout hangt af van het moederbord en waar het rode lampje is. Sommige moederbordfabrikanten hebben labels op het bord om uit te leggen wat er mis is. Oudere moederborden hebben mogelijk een enkele, niet-gelabelde rode LED, waardoor het moeilijker is om te onderscheiden wat er aan de hand is.

Als je niet in één oogopslag kunt zien wat er mis is (er is iets niet goed aangesloten, enz.), kun je altijd de gebruikershandleiding raadplegen die bij je moederbord is geleverd.

Hoe lees ik een rood lampje op een moederbord

Image
Image

Nieuwere borden hebben vier hoofdindicatoren en het rode lampje staat naast elk label. Dat zijn:

BOOT: een rood lampje bij de BOOT-indicator betekent dat er iets mis is met de opstartapparaten, wat de harde schijf zou zijn. Meer specifiek is het de harde schijf waarop het besturingssysteem is opgeslagen.

VGA: een rood lampje bij de VGA- of GPU-indicator betekent dat de grafische kaart niet is gedetecteerd of niet correct is geplaatst.

DRAM: een rood lampje bij de DRAM-indicator betekent dat een RAM-module niet correct is geplaatst. Als je kunt zien dat de zijklemmen aan weerszijden van een RAM-stick niet zijn vergrendeld, is dat waarschijnlijk het probleem.

CPU: een rood lampje bij deze indicator betekent dat het moederbord de CPU niet herkent, wat veel dingen kan betekenen. De CPU is mogelijk niet correct aangesloten of een van de pinnen is verbogen. Het kan ook zijn dat de CPU-ventilator niet is aangesloten. Ten slotte kan een lege CMOS-batterij er ook voor zorgen dat het rode lampje gaat branden.

Belangrijk:

Moederborden die vóór 2015 zijn gemaakt, hebben een enkele rode LED om een hardwarestoring aan te geven, maar ze bevatten geen informatie over wat er mis is. Om de boosdoener te vinden, moet je alle hardware verwijderen, geen verbindingen achterlaten, en ze dan een voor een aansluiten.

Wat geeft een rood lampje in de CPU aan?

Elke moederbord-LED geeft aan waar het probleem zit, maar niet per se wat het is.

Het rode lampje bij het CPU-label geeft aan dat er iets mis is met de processor, en het is een van de meest voorkomende redenen waarom u het rode lampje zult tegenkomen.

Hier zijn enkele redenen waarom de CPU-indicator zou activeren:

  • Het zit misschien niet goed, wat kan betekenen dat het niet goed is aangesloten of dat de pinnen verbogen zijn.
  • Het kan ook betekenen dat de voedingskabel van het moederbord niet correct is aangesloten.
  • De CPU-ventilatorkabel is niet helemaal in de header gestoken.
  • De CMOS-batterij is leeg.
  • De CPU die je hebt geïnstalleerd is defect.

Hoe problemen met rood licht op een moederbord op te lossen

Deze stappen zijn van toepassing op alle moederbordmodellen, inclusief oudere kaarten zonder gelabelde LED-indicatoren.

Zorg er altijd voor dat de computer is uitgeschakeld en de voedingsschakelaar op 0 staat voordat u interne hardware loskoppelt of aansluit.

  1. Ontkoppel de getroffen hardware en plaats deze opnieuw om te controleren of deze correct is aangesloten. Als je een ouder bord hebt, kun je deze stap overslaan.
  2. Reset de bios van je moederbord. Meestal is het een jumper die je kunt kortsluiten (door een jumper aan te sluiten). Je hebt de gebruikershandleiding voor je board nodig als je de stappen niet weet om dit te doen. U kunt ook de officiële ondersteuningswebsite van de fabrikant van uw moederbord raadplegen. U kunt ook de CMOS-batterij verwijderen en deze ten minste vijf minuten buiten laten staan.
  3. Vervang de CMOS-batterij. Een lege batterij activeert een rode LED-indicator, waardoor u uw haar kunt uittrekken. Je kunt zelfs overwegen dit eerst te proberen, voordat je iets anders gaat doen.
  4. Als al het andere fa alt, koppelt u alle hardware los, te beginnen met de GPU, eventuele harde schijven, het RAM-geheugen en de CPU. Inspecteer de connectoren en pinnen op schade of vuil. Vuil en stof kunnen zich ophopen op een oud moederbord, wat problemen kan veroorzaken. U kunt het verwijderen door de connectoren voorzichtig schoon te maken met een zachte potloodwisser. U moet ook alle externe randapparatuur verwijderen, inclusief de muis, het toetsenbord, externe stuurprogramma's, printers en ethernetkabel.

  5. Sluit de apparaten één voor één aan op uw computer en probeer deze op te starten. Kritieke hardware omvat de CPU en RAM. Als u meerdere RAM-modules hebt, kunt u er één aangesloten laten en de rest losgekoppeld. Als de computer lijkt op te starten en er is geen rood lampje, zelfs als er geen video is, dan heb je waarschijnlijk het probleem gevonden. Probeer op te starten zonder de GPU (grafische kaart) en een enkele RAM-stick.
  6. Als je alle onderdelen hebt gecontroleerd en het probleem blijft bestaan, kan het probleem een defect moederbord of een stervende of defecte voeding zijn. In sommige gevallen, wanneer de stroomvoorziening uitv alt, levert deze nog steeds stroom aan het moederbord en de componenten, en alles, inclusief de systeemventilatoren, wordt ingeschakeld, maar de computer start niet op.

Hoe weet je of je moederbord aan het sterven is?

De beste manier om te zien of uw moederbord aan het overlijden is of niet werkt, is door de stappen voor probleemoplossing te volgen die hier worden besproken. Koppel alle kleine hardware los van het bord en probeer op te starten met minimale verbindingen.

Als de computer nog steeds niet opstart of niet POST, is het bord of de voeding waarschijnlijk de boosdoener. Meestal is de stroomvoorziening het probleem. Als u echter de voeding vervangt en de computer start nog steeds niet op, dan weet u dat het het moederbord is.

In zeldzame gevallen kun je schade aan het bord detecteren, inclusief verbrande of defecte headers, transistors en andere componenten. Een board dat is overleden door een statische schok zal echter geen tekenen van schade vertonen.

Waarom heeft mijn moederbord een oranje lampje?

Een oranje lampje, dat meestal continu brandt, betekent dat het moederbord van stroom wordt voorzien, wat normaal is. Sommige moederborden kunnen een aanhoudend oranje lampje weergeven, terwijl andere dat niet doen.

De aan/uit-knop kan bij bepaalde computers verschillende kleuren knipperen om een probleem aan te geven. Een constant oranje lampje betekent dat er een probleem is met het moederbord, terwijl een knipperend oranje lampje betekent dat er iets mis is met de voeding.

FAQ

    Wat betekent een rood knipperend lampje op een AMD-moederbord?

    Er kan een rood knipperend lampje verschijnen vanwege een probleem met de videokaart, opgehoopt vuil of een CPU-herkenningsfout. Indien gelabeld, kijk welke indicator oplicht en doorloop de bovenstaande stappen. Raadpleeg de gebruikershandleiding of de klantenondersteuning als de documentatie niet bevat wat de knipperende of ononderbroken lichtpatronen betekenen.

    Waarom brandt er een rood LED-lampje op het moederbord nadat ik RAM heb geïnstalleerd?

    Dit lampje kan betekenen dat je RAM defect is of niet goed is geplaatst. Controleer of het veilig is en zorg ervoor dat u het in de juiste sleuf plaatst of volgens de door de fabrikant aanbevolen configuraties. Controleer ook of u compatibel RAM voor uw machine hebt gekocht.

Aanbevolen: