Foutcode 0xc00000e9: wat het betekent en hoe het te verhelpen

Inhoudsopgave:

Foutcode 0xc00000e9: wat het betekent en hoe het te verhelpen
Foutcode 0xc00000e9: wat het betekent en hoe het te verhelpen
Anonim

Windows-foutcode 0xc00000e9 is een veelvoorkomende Windows Boot Manager-fout die wijst op een hardwarefout of een beschadigd systeembestand dat tijdens het opstartproces is aangetroffen. Het verschijnt kort nadat de computer is opgestart, maar vóór het Windows-inlogscherm, als volgt:

Er is een onverwachte I/O-fout opgetreden. Foutcode: 0xc00000e9

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista.

Image
Image

Oorzaken van Windows 0xc00000e9 Foutcode

De 0xc00000e9-foutcode heeft altijd te maken met het opstartproces voor Windows. Een I/O-fout of invoer-/uitvoerfout treedt op wanneer het systeem geen toegang heeft tot een schijf of schijf, wat betekent dat het geen gegevens kan lezen of kopiëren. Omdat het vaak voorkomt, zijn er veel redenen waarom de fout kan verschijnen:

  • Defecte externe hardware of pc-componenten.
  • Beschadigde invoer- of uitvoerpoorten.
  • Onjuist geplaatste componenten zoals een losgekoppelde harde schijf die geen contact maakt met het moederbord.
  • Onjuist geconfigureerde UEFI-, BIOS- of CMOS-instellingen.
  • Corrupte systeembestanden of problemen met het Windows-register.
  • Problemen met Windows Update.
  • Een opstartsectorvirus of andere malware.

Hoe 0xc00000e9-fouten in Windows 10, 8, 7 en Vista op te lossen

Probeer deze stappen in volgorde totdat de fout verdwijnt:

  1. Start de computer opnieuw op. Als u niet kunt inloggen op uw computer, voert u een harde reset uit door de aan/uit-knop ingedrukt te houden totdat de computer wordt uitgeschakeld en vervolgens weer aan te zetten.

    Het herstarten van een computer lost veel problemen op. Als de fout zich blijft voordoen, graaf dan wat verder om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

  2. Ontkoppel alle externe apparaten. Verwijder randapparatuur zoals externe harde schijven, flashdrives en andere USB-apparaten en start de computer opnieuw op. Deze externe apparaten kunnen het opstartproces soms verstoren. Verwijder ze één voor één om erachter te komen welk apparaat de fout heeft.
  3. Scan Windows op fouten. Als Windows succesvol wordt geladen na een herstart, gebruik dan de ingebouwde Windows Error Checking-tool en de SFC scannow-opdracht om respectievelijk de harde schijf en systeembestanden op problemen te controleren.

    De Windows Error Checker-tool kan ook worden uitgevoerd vanaf de opdrachtprompt met de opdracht chkdsk.

  4. Opstarten in veilige modus. Wanneer Windows niet normaal opstart, hebt u vaak toegang tot het besturingssysteem in de veilige modus. Als dat werkt, kunt u veel van de onderstaande stappen voor probleemoplossing uitvoeren vanuit Windows.
  5. Update de stuurprogramma's. Als u Windows kunt opstarten, controleer dan of alle apparaatstuurprogramma's up-to-date zijn, met name die met betrekking tot I/O-poorten en opslag.
  6. Voer een opstartherstel van Windows uit. Als u zich niet kunt aanmelden bij Windows, gebruikt u een Windows-schijf of een voorbereide USB-drive met de automatische herstelprogramma's van Windows. Een opstartreparatie kan corrupte systeembestanden, registerfouten en ontbrekende inhoud herstellen die deze fout soms veroorzaken.
  7. Scan de pc op malware. Als een virus het opstarten van Windows verhindert, gebruik dan een opstartbare antivirustool. Download een antivirusprogramma voor Windows op een andere computer en kopieer het naar een opstartbare schijf. De meeste virustools bevatten een opstartbare reddingstool die een systeem scant vanaf een opdrachtprompt.

  8. Test de harde schijven. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door een gratis testtool voor de harde schijf te gebruiken. Als u toegang hebt tot de opdrachtprompt, voert u het hulpprogramma vanaf daar uit zonder de harde schijf te verwijderen. Een andere optie is om de harde schijf te vervangen door een andere schijf waarvan u weet dat deze werkt. U kunt de harde schijf ook in een andere machine proberen.
  9. Verander de opstartvolgorde. De opstartvolgorde is mogelijk gewijzigd als u een nieuwe harde schijf hebt geïnstalleerd, een externe schijf hebt aangesloten of een USB-apparaat hebt aangesloten. Het kan ook optreden wanneer u het systeem-BIOS bijwerkt. Open de BIOS- of UEFI-instellingen van de computer en zorg ervoor dat de harde schijf waarop Windows is geïnstalleerd bovenaan de opstartvolgorde staat.
  10. Update de volume-opstartcode om BOOTMGR te gebruiken. De volume-opstartcode kan beschadigd raken of wordt geassocieerd met een andere bootloader dan de standaard BOOTMGR van Windows. Het bijwerken van de volume-opstartcode zou dit probleem moeten oplossen.

    Problemen met de volume-opstartcode kunnen ook extra problemen veroorzaken, waaronder Hall.dll-gerelateerde fouten.

  11. Repareer de Master Boot Record (MBR). Net als de volume-opstartcode bevat de Master Boot Record gegevens die nodig zijn voor het laden van Windows. De MBR vertelt Windows welke schijf en partitie ze moeten gebruiken tijdens het opstarten, dus het repareren van de MBR kan de fout oplossen.
  12. Beveiligd opstarten van Windows uitschakelen. De Secure Boot-functie kan voorkomen dat externe hardware of software met een computer werkt. Schakel het tijdelijk uit om te zien of dat het probleem oplost.
  13. Voer een systeemherstel uit. Als het probleem zich voordeed nadat u een nieuw apparaat of programma had geïnstalleerd, gebruik dan de Windows-systeemherstelfunctie om het besturingssysteem terug te zetten naar een eerdere staat.

    Een systeemherstel wist wijzigingen die in Windows zijn aangebracht sinds de geselecteerde terugdraaidatum, dus maak een back-up van bestanden die u wilt behouden.

  14. Voer een schone installatie van Windows uit. Als u Windows opnieuw installeert, worden alle wijzigingen in het systeem overschreven. Als gevolg hiervan worden systeembestanden die beschadigd waren of ontbreken, hersteld naar de juiste staat.
  15. Controleer op defecte onderdelen. Kijk indien mogelijk in de computer naar iets dat los kan zitten of is losgekoppeld. Doe hetzelfde voor alle externe apparaten die de fout hebben veroorzaakt. Als u een hardwareprobleem vaststelt, kunt u dit zelf oplossen of contact opnemen met de fabrikant voor hulp bij het repareren van de computer.

    Controleer voordat u een computer of andere hardware opent of het apparaat een garantie heeft. U kunt het mogelijk gratis professioneel laten onderhouden.

FAQ

    Hoe los ik een "systeemthread-uitzondering niet afgehandeld"-fout op in Windows 10?

    Omdat deze fout betekent dat je een defect stuurprogramma hebt, moet je het stuurprogramma lokaliseren en verwijderen om het te repareren. Start op in veilige modus en druk op Windows-toets + R; typ eventvwr in het Run dialoogvenster. In het Windows Logs menu, selecteer SystemZoek een log met het label system_thread_exception_not_handled Selecteer het om het defecte stuurprogramma te vinden.

    Hoe los ik de fout "Windows heeft geen toegang tot het opgegeven apparaat, pad of bestand" op?

    Deze fout geeft aan dat je mogelijk geen toestemming hebt om toegang te krijgen tot het apparaat, het pad of de bestandsnaam. Om het op te lossen, klikt u met de rechtermuisknop op het bestand of de map en selecteert u Properties > Security Onder Groeps- of gebruikersnamen, selecteer Bewerken en zorg ervoor dat je beheerdersrechten hebt.

    Hoe los ik een fout op wanneer ik probeer verbinding te maken met de Windows Live Calendar-service?

    Als je een foutmelding krijgt wanneer je verbinding maakt met de Windows Live Calendar-service, is je account mogelijk geüpgraded en zijn je contacten en agenda niet meer gesynchroniseerd. Als u nog steeds kunt inloggen, negeert u de fout en gaat u verder. Of meld u af en open de agenda in de agenda.live.com webpagina.

Aanbevolen: