Wat is een moederbord, systeembord of moederbord?

Inhoudsopgave:

Wat is een moederbord, systeembord of moederbord?
Wat is een moederbord, systeembord of moederbord?
Anonim

Het moederbord dient om alle onderdelen van een computer met elkaar te verbinden. De CPU, het geheugen, de harde schijven en andere poorten en uitbreidingskaarten worden allemaal rechtstreeks of via kabels op het moederbord aangesloten.

Moederborddefinitie

Het moederbord is het stuk computerhardware dat kan worden gezien als de "ruggengraat" van de pc, of beter gezegd als de "moeder" die alle stukjes bij elkaar houdt.

Telefoons, tablets en andere kleine apparaten hebben ook moederborden, maar in plaats daarvan worden ze vaak logic boards genoemd. Hun componenten worden meestal rechtstreeks op het bord gesoldeerd om ruimte te besparen, wat betekent dat er geen uitbreidingsslots zijn voor upgrades zoals je ziet bij desktopcomputers.

De IBM Personal Computer die in 1981 werd uitgebracht, wordt beschouwd als het allereerste computermoederbord (het werd destijds een "planar" genoemd).

Populaire moederbordfabrikanten zijn onder meer ASUS, AOpen, Intel, ABIT, MSI, Gigabyte en Biostar.

Image
Image

Het moederbord van een computer staat ook bekend als het moederbord, mobo (afkorting), MB (afkorting), systeembord, plint en zelfs logic board. Uitbreidingskaarten die in sommige oudere systemen worden gebruikt, worden dochterborden genoemd.

Moederbordcomponenten

Alles achter de computerkast is op de een of andere manier verbonden met het moederbord, zodat alle onderdelen met elkaar kunnen communiceren.

Dit omvat videokaarten, geluidskaarten, harde schijven, optische schijven, de CPU, RAM-sticks, USB-poorten, een voeding, enz. Op het moederbord bevinden zich ook uitbreidingsslots, jumpers, condensatoren, apparaatvoeding en gegevens aansluitingen, ventilatoren, koellichamen en schroefgaten.

Wat is een moederbord?

Belangrijke feiten over het moederbord

Desktop-moederborden, -behuizingen en voedingen zijn allemaal verkrijgbaar in verschillende formaten, vormfactoren genoemd. Alle drie moeten compatibel zijn om goed samen te werken.

Moederborden variëren sterk met betrekking tot de soorten componenten die ze ondersteunen. Elk moederbord ondersteunt bijvoorbeeld een enkel type CPU en een korte lijst met geheugentypen. Bovendien zijn sommige videokaarten, harde schijven en andere randapparatuur mogelijk niet compatibel. De fabrikant van het moederbord moet duidelijke richtlijnen geven over de compatibiliteit van componenten.

In laptops en tablets, en in toenemende mate zelfs in desktops, integreert het moederbord vaak de functies van de videokaart en geluidskaart. Dit helpt om dit soort computers klein te houden. Het voorkomt echter ook dat die ingebouwde componenten worden geüpgraded.

Slechte koelmechanismen voor het moederbord kunnen de hardware die eraan is bevestigd beschadigen. Dit is de reden waarom krachtige apparaten zoals de CPU en high-end videokaarten meestal worden gekoeld met koellichamen, en geïntegreerde sensoren worden vaak gebruikt om de temperatuur te detecteren en te communiceren met het BIOS of het besturingssysteem om de ventilatorsnelheid te regelen.

Apparaten die op een moederbord zijn aangesloten, hebben vaak handmatig stuurprogramma's nodig om ze met het besturingssysteem te laten werken. Zie Stuurprogramma's bijwerken in Windows als u hulp nodig hebt.

Fysieke beschrijving van een moederbord

In een desktop is het moederbord in de behuizing gemonteerd, tegenover de gemakkelijkst bereikbare kant. Het zit stevig vast met kleine schroeven door voorgeboorde gaten.

De voorkant van het moederbord bevat poorten waarop alle interne componenten zijn aangesloten. Een enkele socket/slot herbergt de CPU. Meerdere slots maken het mogelijk om een of meer geheugenmodules aan te sluiten. Andere poorten bevinden zich op het moederbord en deze zorgen ervoor dat de harde schijf en het optische station (en het diskettestation, indien aanwezig) via datakabels kunnen worden aangesloten.

Kleine draden vanaf de voorkant van de computerbehuizing worden aangesloten op het moederbord om de stroomvoorziening, reset en LED-lampjes te laten functioneren. Stroom van de voeding wordt geleverd aan het moederbord via een speciaal ontworpen poort.

Aan de voorkant van het moederbord bevinden zich ook een aantal kaartsleuven voor randapparatuur. In deze slots zijn de meeste videokaarten, geluidskaarten en andere uitbreidingskaarten aangesloten op het moederbord.

Aan de linkerkant van het moederbord (de kant die naar de achterkant van de desktopbehuizing is gericht) bevinden zich een aantal poorten. Op deze poorten kunnen de meeste externe randapparatuur van de computer worden aangesloten, zoals de monitor, het toetsenbord, de muis, de luidsprekers, de netwerkkabel en meer.

Alle moderne moederborden hebben ook USB-poorten en in toenemende mate andere poorten zoals HDMI en FireWire, waarmee compatibele apparaten op uw computer kunnen worden aangesloten wanneer u ze nodig hebt - apparaten zoals digitale camera's, printers, enz.

Het desktop-moederbord en de behuizing zijn zo ontworpen dat wanneer randapparatuurkaarten worden gebruikt, de zijkanten van de kaarten net buiten de achterkant passen, waardoor hun poorten beschikbaar zijn voor gebruik.

Een moederbord kopen

Bekijk onze kopersgids voor pc-moederborden als je op zoek bent naar een nieuw moederbord. Bekijk ook onze lijsten met de beste moederborden in het algemeen en de beste gaming-moederborden voor een goed startpunt.

FAQ

    Waarom hebben moederborden koeling nodig?

    Bepaalde componenten op moederborden, zoals de spanningsregelaarmodules (VRM's), kunnen tijdens gebruik heet worden en hebben koeling nodig om veilig en efficiënt te kunnen functioneren.

    Wat is een moederbord in een laptop?

    Een moederbord heeft hetzelfde doel: alle onderdelen van een computer aansluiten, of het moederbord zich nu in een desktopcomputer, laptop of een ander computerapparaat bevindt.

Aanbevolen: