Waarom zou een TPMS-lampje blijven branden?

Inhoudsopgave:

Waarom zou een TPMS-lampje blijven branden?
Waarom zou een TPMS-lampje blijven branden?
Anonim

Als het lampje van het bandenspanningscontrolesysteem (TPMS) op uw dashboard gaat branden, betekent dit meestal dat de luchtdruk in een of meer van uw banden onder het verwachte niveau is gedaald. Het licht kan ook per ongeluk worden geactiveerd door een slechte sensor, en het kan ook schijnbaar willekeurig aan gaan en weer uitgaan.

Als je een TPMS-lamp hebt, is het belangrijk om te onthouden dat deze geen vervanging is voor regulier onderhoud. Hoewel een brandend TPMS-lampje een goede waarschuwing kan zijn voor een dreigend noodgeval, is er geen vervanging voor het fysiek controleren van uw banden met een bandenspanningsmeter en indien nodig bijvullen.

Image
Image

Wat betekent het eigenlijke TPMS-lampje?

Als je een auto hebt met een TPMS, betekent dat dat elke band een draadloze sensor heeft. Elke sensor verzendt gegevens naar de computer en de computer schakelt het TPMS-lampje in als een van de sensoren een drukwaarde aangeeft die hoger of lager is dan het veilige bedrijfsbereik.

Hoewel de beste reactie op het branden van een TPMS-lampje is om de bandenspanning te controleren met een handmatige meter, kan het lampje behoorlijk belangrijke informatie overbrengen als je weet waar je op moet letten.

TPMS-lampje gaat branden tijdens het rijden

  • Lichtgedrag: Gaat aan en blijft aan.
  • Wat het betekent: De luchtdruk is laag in ten minste één band.
  • Wat u moet doen: Controleer de bandenspanning zo snel mogelijk met een manuele meter.
  • Kunt u nog rijden: Terwijl u kunt rijden met het TPMS-lampje aan, moet u er rekening mee houden dat een of meer van uw banden een zeer lage luchtdruk hebben. Uw voertuig rijdt mogelijk niet zoals u verwacht en rijden met een lekke band kan het beschadigen.

TPMS-lampje gaat aan en uit

  • Lichtgedrag: Brandt en gaat dan schijnbaar willekeurig uit.
  • Wat het betekent: De bandenspanning is dat ten minste één band waarschijnlijk heel dicht bij de minimale of maximale nominale bandenspanning ligt. Als de lucht samentrekt, als gevolg van koud weer, of opwarmt, wordt de sensor geactiveerd.
  • Wat u moet doen: Controleer de bandenspanning en pas deze aan.
  • Kun je nog rijden: De luchtdruk is waarschijnlijk dicht bij waar het zou moeten zijn, dus het is meestal veilig om te rijden. Houd er rekening mee dat het voertuig mogelijk niet handelt zoals u verwacht.

TPMS-lampje knippert voordat het aangaat

  • Lichtgedrag: Knippert ongeveer een minuut elke keer dat u de motor start en blijft dan aan.
  • Wat het betekent: Uw TPMS heeft waarschijnlijk een storing en u kunt er niet op rekenen.
  • Wat u moet doen: Breng uw auto zo snel mogelijk naar een gekwalificeerde monteur. Controleer in de tussentijd uw bandenspanning handmatig.
  • Kunt u nog rijden: Als u de luchtdruk in uw banden controleert en deze is in orde, dan kunt u veilig rijden. Reken er gewoon niet op dat het TPMS u waarschuwt voor een probleem.

Bandenspanning en veranderende temperaturen

In de meeste gevallen zitten uw banden vol met lucht die identiek is aan de omgevingslucht in de atmosfeer. De enige echte uitzondering is als ze gevuld zijn met stikstof, maar dezelfde regels van de thermodynamica zijn van toepassing op zowel elementaire stikstof als het mengsel van stikstof, koolstofdioxide, zuurstof en andere elementen waaruit de lucht bestaat die we inademen en in banden pompen.

Volgens de ideale gaswet wordt de druk ook verlaagd als de temperatuur van een bepaald gasvolume wordt verlaagd. Aangezien de banden van een auto min of meer een gesloten systeem zijn, betekent dat in wezen gewoon dat wanneer de temperatuur van de lucht in een band da alt, de druk van de lucht in de band ook da alt.

Het tegenovergestelde is ook waar, in die zin dat de druk van de lucht in een band zal stijgen als de temperatuur van de lucht stijgt. Het gas zet uit als het opwarmt, kan nergens heen omdat het vastzit in de band en de druk stijgt.

Het exacte bedrag dat de bandenspanning stijgt of da alt, hangt af van een aantal factoren, maar een algemene vuistregel is dat u kunt verwachten dat een band ongeveer 1 PSI per 10 graden Fahrenheit verliest bij verlaging van de omgevingsluchttemperatuur en omgekeerd krijg je 1 PSI per 10 graden Fahrenheit als de omgeving opwarmt.

Koud winterweer en bandenspanningscontrolesystemen

In situaties waarin een TPMS-probleem zich alleen in de winter voordoet, is het een goede gok dat koude temperaturen er iets mee te maken kunnen hebben, vooral in gebieden waar de winters uitzonderlijk koud zijn. Als de banden van een voertuig bijvoorbeeld volgens de specificaties waren gevuld toen de omgevingstemperatuur 80 graden was, en er niets werd gedaan toen de winter begon en de buitentemperaturen tot onder het vriespunt daalden, zou dat alleen al een schommeling in de band van 5 PSI kunnen verklaren druk.

Als je een probleem hebt waarbij het TPMS-lampje 's ochtends gaat branden, maar later op de dag uitgaat, of als de bandenspanning er goed uitziet met een meter nadat je een tijdje hebt gereden, is er een vergelijkbaar probleem kan op het werk zijn.

Als je met een auto rijdt, zorgt de wrijving ervoor dat de banden opwarmen, waardoor ook de lucht in de banden opwarmt. Dit is een van de redenen waarom fabrikanten aanbevelen banden te vullen wanneer ze koud zijn, in plaats van wanneer ze warm zijn van het rijden. Er is dus een zeer reële kans dat uw banden 's ochtends onder de specificaties vallen en er later op de dag goed uitzien wanneer een monteur ze controleert.

De bandenspanning controleren versus vertrouwen op het TPMS-lampje

Als je de banden 's ochtends controleert, voordat je überhaupt met de auto hebt gereden, en de spanning is niet laag, maar het lampje flikkert nog steeds tijdens het rijden, dan heb je waarschijnlijk een slechte TPMS-sensor. Het is niet erg gebruikelijk, maar het gebeurt wel, en sommige producten zoals injecteerbare fix-a-flat-mengsels kunnen onder bepaalde omstandigheden de ondergang van een TPMS-sensor bespoedigen.

Aan de andere kant, als je merkt dat de druk laag is als de banden steenkoud zijn, dan is dat het probleem. Door de banden te vullen tot de koude specificatie, terwijl ze echt koud zijn, zal vrijwel zeker het probleem van een TPMS-lampje dat herhaaldelijk gaat branden in het koude winterweer, worden opgelost.

Dit is trouwens ook de reden dat het een goed idee is om het hele jaar door de bandenspanning te controleren en aan te passen. Het idee om "herfstlucht" of "veerlucht" in banden te plaatsen lijkt misschien een grap, maar rekening houden met drukschommelingen als gevolg van de omgevingstemperatuur als de seizoenen veranderen, kan problemen met de bandenspanningscontrolelampjes voorkomen.

Aanbevolen: