Waarom 5G mobiel internet ooit breedband kan overtreffen

Inhoudsopgave:

Waarom 5G mobiel internet ooit breedband kan overtreffen
Waarom 5G mobiel internet ooit breedband kan overtreffen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Gemiddeld mobiel internetgebruik is nu meer dan 10 GB per maand.
  • 5G internet groeit sneller dan 3G en 4G.
  • Mobiele breedband is goed voor veel meer dan alleen Netflix kijken in de trein.
Image
Image

Het gemiddelde wereldwijde gebruik van mobiel breedband is nu ruim 10 GB per maand en stijgt. Met 5G zal het blijven groeien.

Dankzij 5G, de pandemie en internetvoorkeuren in ontwikkelingslanden groeit het gebruik van mobiel internet sneller dan ooit, volgens een nieuw mobiliteitsrapport van Ericsson. Op dit moment lopen de VS achter op Europa en Noordoost-Azië, maar tegen 2026 zal het wereldwijd het grootste aandeel van 5G-dekking hebben. Uiteindelijk kan 5G een grotere deal zijn dan iemand zich realiseert.

“Op papier is 5G 100 keer sneller dan 4G. In de praktijk zul je waarschijnlijk niet meteen zo'n groot verschil merken, "vertelde Andrew Cole van internet- en energievergelijkingsservice InMyArea.com via e-mail aan Lifewire. “[Maar] je zult een sterker signaal kunnen ontvangen in delen van je stad of gemeente die voorheen onbetrouwbare service hadden, waardoor je meer vrijheid hebt om te zwerven. 5G kan ook leiden tot kleinere, lichtere en geavanceerdere draagbare apparaten, van brillen tot oordopjes, smartwatches, gezondheidsmonitoren en zelfs slimme kleding of slimme schoenen.”

Snel groeien

Er zijn twee redenen achter de groei van mobiel internet. Een daarvan is dat in veel landen smartphones de primaire computers zijn voor veel mensen en de belangrijkste manier om online te gaan. Dit betekent natuurlijk dat ze veel meer data gebruiken dan iemand die voornamelijk streamt en downloadt via een vaste thuisverbinding.

De tweede drijfveer is dat mobiele data niet alleen voor mobiele apparaten is. Mobiele modems worden steeds gebruikelijker voor thuisgebruik. Je krijgt zoals gewoonlijk een wifi-router en sluit je aan op al je apparaten, alleen de router maakt verbinding met internet via het 4G- of 5G-netwerk in plaats van via kabel of glasvezel.

Image
Image

Beide zijn gerelateerd. In sommige ontwikkelingslanden sloegen telco's vaste lijnen over en gingen rechtstreeks naar mobiele telefoonnetwerken, omdat het bouwen van mobiele infrastructuur goedkoper en gemakkelijker is dan het leggen van kabels.

Breedband mobiel internet is vergelijkbaar qua concept, en het zijn niet alleen ontwikkelingslanden. In de VS hebben veel plattelandsgebieden geen snelle internetverbindingen.

“Er worden grote inspanningen geleverd om de ‘digitale kloof’ tussen de meer en minder bevoorrechten onder ons te dichten”, zegt Cole. "In het binnenland investeren grote telecommunicatiebedrijven zoals T-Mobile, Verizon en AT&T enorme middelen om 5G naar landelijke en achtergestelde gebieden te brengen."

Sneller dan ooit

5G-implementatie is veel sneller dan 3G en 4G ooit waren. "Er wordt geschat dat 5G-abonnementen 2 jaar eerder 1 miljard [gebruikers] bereiken dan 4G", zegt het rapport van Ericsson.

“Tegen het einde van 2026 voorspellen we 3,5 miljard 5G-abonnementen wereldwijd, goed voor ongeveer 40 procent van alle mobiele abonnementen op dat moment.”

Toch is 5G voor de meesten van ons nog steeds niet veel meer dan een modewoord. We weten dat het bestaat, maar we hebben nog geen lokale dekking, of we geven er niet echt om. 4G is immers genoeg voor TikTok en Instagram.

Dat komt omdat sneller internet niet echt het punt is. Vervoerders haasten zich met 5G omdat ze er nogal wat van kunnen profiteren. Ze kunnen bijvoorbeeld die landelijke 5G-thuisverbindingen aanbieden zonder bekabelde netwerken aan te leggen, net zoals de telefoonnetwerken op het platteland van Afrika in de jaren 2000.

Tegen het einde van 2026 voorspellen we 3,5 miljard 5G-abonnementen wereldwijd, goed voor ongeveer 40 procent van alle mobiele abonnementen op dat moment.

Veel van de apparaten die verbinding maken met 5G zullen ook geen computers zijn zoals we ze zien. De verbindingen met lage latentie van 5G zijn perfect voor slimme Internet of Things (IoT)-apparaten.

Dit omvat tracking-apparaten, slimme meters (bijvoorbeeld voor het meten van uw elektriciteit of water), maar de enorme datamogelijkheden van 5G maken het ook mogelijk om voertuigen op afstand te bedienen, voor leraren om videoconferenties te houden met kinderen in landelijke delen van Afrika, en voor artsen in ontwikkelingslanden om bijvoorbeeld snel röntgenfoto's heen en weer te sturen.

Duur?

Een grote barrière voor 5G als primaire internetverbinding zijn de kosten. Vooral in de VS beperken telco's het datagebruik graag en rekenen ze een toeslag voor mobiele data.

Zonder overheidsregulering zullen deze praktijken waarschijnlijk niet veranderen. Maar als 5G de belangrijkste manier wordt waarop de meeste apparaten op internet komen, kunnen we enkele rare bijwerkingen zien.

Weet je nog hoe lang bellen naar een vaste lijn vroeger duur was? Of hoe je moest betalen voor lokale gesprekken en 10 cent per pop moest betalen om een sms te verzenden (en te ontvangen!)? Misschien zullen de kabelverbindingen thuis dezelfde kant op gaan, en ooit zal zelfs een glasvezelinternetverbinding net zo vreemd zijn als het hebben van een vaste telefoon vandaag. Zou dat niet netjes zijn?

Aanbevolen: