Moet u de standaardnaam (SSID) van een draadloze router wijzigen?

Inhoudsopgave:

Moet u de standaardnaam (SSID) van een draadloze router wijzigen?
Moet u de standaardnaam (SSID) van een draadloze router wijzigen?
Anonim

Draadloze breedbandrouters en draadloze toegangspunten brengen een draadloos netwerk tot stand met behulp van een SSID-naam (Service Set Identifier). Deze apparaten zijn door de fabrikant in de fabriek geconfigureerd met een vooraf gedefinieerde standaard SSID-netwerknaam. Doorgaans krijgen alle routers van een fabrikant dezelfde SSID toegewezen. Als u zich afvraagt of u de naam van uw router moet wijzigen, is het antwoord eenvoudig. Ja, dat zou je moeten doen.

Waarom u de SSID moet wijzigen

Typische standaard SSID's zijn eenvoudige woorden zoals Wireless, Netgear, Linksys en Default.

De kans is groot dat je buren hetzelfde type router hebben als jij en dezelfde standaard SSID gebruiken. Dat kan een recept zijn voor een beveiligingsramp, vooral als geen van jullie beiden encryptie gebruikt. Controleer de SSID van je router en als het een van deze standaardinstellingen is, verander dan de netwerknaam in iets dat alleen jij kent.

Image
Image

Hoe de SSID van een draadloze router te vinden

Om de huidige SSID van uw router te vinden, voert u het IP-adres in om toegang te krijgen tot de beheerdersconfiguratiepagina's met behulp van een computer. De meeste routerfabrikanten gebruiken een standaardadres zoals 192.168.0.1. Als u bijvoorbeeld een Linksys WRT54GS-router heeft:

  1. Voer https://192.168.1.1 in (of een ander adres van de router, als je de standaardwaarde hebt gewijzigd) in een browser.

    De meeste Linksys-routers gebruiken de gebruikersnaam admin en hebben geen wachtwoord nodig, dus laat het wachtwoordveld leeg.

  2. Selecteer de Wireless menu-optie.
  3. Bekijk de huidige SSID-naam in het Wireless Network Name (SSID) veld.

Andere routerfabrikanten volgen een soortgelijk pad als de SSID. Raadpleeg de website van de fabrikant van uw router of de documentatie voor specifieke standaard inloggegevens. Het IP-adres kan zelfs op de onderkant van de router zijn geschreven, maar u hebt nog steeds de gebruikersnaam en het wachtwoord nodig, indien aanwezig.

Beslissen of u uw SSID wilt wijzigen

Je kunt op elk moment een SSID wijzigen via het configuratiescherm van de router. Als u dit wijzigt nadat een draadloos netwerk tot stand is gebracht, wordt de verbinding met alle draadloze apparaten verbroken en moeten ze opnieuw verbinding maken met het netwerk met de nieuwe naam. Anders heeft de keuze van de naam helemaal geen invloed op de werking van een Wi-Fi-netwerk.

Als twee netwerken met dezelfde naam bij elkaar worden geïnstalleerd, kunnen gebruikers en clientapparaten in de war raken en proberen zich bij de verkeerde aan te sluiten. Als beide netwerken open zijn (geen WPA of andere beveiliging gebruiken), kunnen clients in stilte hun juiste netwerk verlaten en zich bij het andere aansluiten. Zelfs met wifi-beveiliging vinden gebruikers de dubbele namen vervelend.

Experts debatteren over de vraag of het gebruik van de standaard SSID van een fabrikant een beveiligingsrisico vormt voor het thuisnetwerk. Aan de ene kant heeft de naam geen invloed op het vermogen van een aanvaller om het netwerk te vinden en binnen te dringen. Aan de andere kant, gezien meerdere netwerken in een buurt om uit te kiezen, kunnen aanvallers zich richten op netwerken met standaardnamen, omdat de kans groot is dat die huishoudens minder zorgvuldig zijn bij het opzetten van hun thuisnetwerken.

Goede namen voor draadloze netwerken kiezen

Om de veiligheid of bruikbaarheid van uw draadloze thuisnetwerk te verbeteren, kunt u overwegen de SSID van de router te wijzigen in een andere naam dan de standaardnaam. Een SSID is hoofdlettergevoelig en kan maximaal 32 alfanumerieke tekens bevatten. Volg deze richtlijnen op basis van aanbevolen netwerkbeveiligingspraktijken:

  • Sluit uw naam, adres, geboortedatum of andere persoonlijke informatie niet in als onderdeel van de SSID.
  • Gebruik geen wachtwoorden van uw Windows- of internetwebsite.
  • Verleid potentiële indringers niet door verleidelijke netwerknamen zoals MakeMyDay of Top-Secret te gebruiken.
  • Kies een SSID die zowel letters als cijfers bevat.
  • Kies een naam die zo lang of bijna zo lang is als de maximaal toegestane lengte.
  • Overweeg om uw SSID periodiek te wijzigen, ten minste eens in de paar maanden.
  • Schrijf de nieuwe SSID-naam ergens op waar je hem kunt vinden, misschien onderaan de router.

Als je eenmaal een nieuwe netwerknaam hebt gekozen, is de wijziging eenvoudig. Typ het in het veld naast Wireless Network Name (SSID) voor een Linksys-router of in een soortgelijk veld voor een andere fabrikant. De wijziging wordt pas geactiveerd als u deze opslaat of bevestigt. U hoeft de router niet opnieuw op te starten.

U kunt informatie vinden op de website van uw routerfabrikant of in een online stapsgewijze handleiding voor het wijzigen van de SSID op een Linksys-router.

Aanbevolen: