IPv4 vs. IPv6: wat is het verschil?

Inhoudsopgave:

IPv4 vs. IPv6: wat is het verschil?
IPv4 vs. IPv6: wat is het verschil?
Anonim

Er zijn twee typen Internet Protocol (IP): IPv4 en IPv6. De eerste is momenteel veel gebruikelijker, maar het zijn beide IP-adressen die dezelfde functie bieden, namelijk om uw computer, telefoon en andere netwerkapparaten te laten communiceren met servers en meer via internet.

Je hebt waarschijnlijk nog nooit een IPv4-gerelateerd probleem gehad waardoor je niet online kon gaan, dus je vraagt je misschien af waarom IPv6 überhaupt iets is. Wat doet een geüpgraded IP-adres? Is IPv6 beter dan IPv4?

Image
Image

Laten we eens kijken wat deze termen betekenen en hoe ze verschillen.

Wat IPv4 en IPv6 betekenen

IPv4 staat voor IP-versie 4. Het werd in 1983 gebruikt en wordt vandaag de dag nog steeds veel gebruikt. Je hebt waarschijnlijk een IPv4-adres gezien - ze worden weergegeven in punt-decimale notatie zoals deze, waar er vier secties met getallen zijn, gescheiden door punten:

64.70.220.50

IPv6 staat voor IP-versie 6. Het werd geïntroduceerd in 1994 en was ontworpen om uiteindelijk IPv4 te vervangen, maar wordt momenteel in combinatie ermee gebruikt. Een IPv6-adres ziet er heel anders uit dan een IPv4-adres omdat het letters kan bevatten en de secties scheidt met dubbele punten. IPv6 gebruikt acht 16-bits hexadecimalen:

2a00:5a60:85a3:0:0:8a2e:370:7334

Waarom er twee zijn

IP versie 6 is gemaakt om de beperkingen van IPv4 te verbeteren. Hoewel de tweede iteratie slechts tien jaar na de eerste werd geïntroduceerd, is de belangrijkste reden dat het nodig is vanwege het uitgebreide karakter van internet.

Eenrichtingsverkeer IPv6 is anders dan IPv4 in de structuur van het adres. In plaats van een 32-bits adres zoals IPv4 toe te staan, ondersteunt IPv6 128-bits adressen. Naast de 0-9 cijfers die IPv4 ondersteunt, accepteert IPv6 de letters a-f. Met elke extra bit verdubbelt de adresruimte (het totale aantal unieke IP-adressen) in omvang.

Dit betekent dat er meer IP-adressen kunnen worden gemaakt met IPv6 versus IPv4. Terwijl de eerste beperkt is tot iets meer dan 4 miljard, kan IPv6 340 undecillion unieke adressen creëren (dat is 340 miljard miljard miljard miljard!).

Als we doen alsof elk individu op aarde slechts één apparaat heeft dat toegang tot internet nodig heeft, zouden miljarden apparaten onmiddellijk de toegang worden geweigerd in een IPv4-only wereld. En aangezien er elke dag meer apparaten aan het internet worden toegevoegd, zoals smartwatches, telefoons, auto's en koelkasten, is het duidelijk dat de beperking van 4 miljard IP-adressen die door IPv4 is ingesteld, het simpelweg niet voor altijd zal doen.

Overheidsinstanties beperken het aantal IPv4- en IPv6-adressen dat beschikbaar is voor openbaar gebruik, maar er zijn nog steeds veel meer IPv6-IP-adrescombinaties dan IPv4. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat we ze binnenkort opraken.

Andere verschillen tussen IPv6 en IPv4

Een grotere adresruimte is niet het enige verschil tussen IPv4 en IPv6. Hier zijn enkele andere verschillen:

IPv6- en IPv4-verschillen
IPv6 IPv4
Koptekstvelden 8 12
Kopveldlengte 40 20
Heeft controlesomvelden Nee Ja
Transmissietypes Unicast, multicast, anycast Unicast, uitzending, multicast
VLSM-ondersteuning Nee Ja
Opdrachttypes DHCPv6 en statische DHCP en statisch
Beveiliging Ingebouwde IPSec-ondersteuning Afhankelijk van de toepassing
Automatische configuratie Ja Nee
Kaartmethode NDP (Neighbor Discovery Protocol) ARP (Address Resolution Protocol)
Directe P2P-verbindingen Ja Nee (vanwege netwerkadresvertaling)

Is IPv6 veiliger dan IPv4?

Hoewel IPv6 nieuwer is en je dus zou kunnen aannemen dat alles in naam van de veiligheid ook beter is, is dat niet helemaal waar. IPv6 en IPv4 hebben beide last van adresoverstroming, man-in-the-middle-aanvallen, pakketopnames en meer.

IPv6 bevat ingebouwde ondersteuning voor IPSec (Internet Protocol Security), hetzelfde wat VPN's gebruiken om gegevens te versleutelen. Het lijkt misschien dat IPSec IPv6 meteen superieur maakt, maar IPSec-implementatie wordt alleen aanbevolen, niet vereist. Bovendien kan het ook IPv4 worden gebruikt, dus daar is weinig verschil.

Een automatische configuratiefunctie wordt ondersteund door IPv6, waarmee apparaten een IP-adres kunnen genereren op basis van hun MAC-adres. Dit kan mogelijk worden gebruikt door hackers of externe bedrijven om mensen te volgen aan de hand van hun hardware.

IPv6 heeft echter de overhand als het gaat om het gebruik van NDP versus ARP. IPv4 heeft last van ARP-gerelateerde problemen zoals spoofing, MAC-flooding en MAC-duplicatie. IPv6 verbetert dit door het Secure Neighbor Discovery (SEND) protocol te gebruiken om NDP te beveiligen met cryptografisch gegenereerde adressen. Er is veel meer hierover in deze Super User-thread.

Voor de meesten van ons is de belangrijkste conclusie dat het overschakelen naar IPv6 niet de grote problemen oplost die internetgerelateerde activiteiten teisteren, zoals virussen, gegevensdiefstal, monitoring, enz. Hoewel er fundamentele verschillen zijn tussen hoe IPv6 en IPv4 werken, veel bedreigingen zijn nog steeds zeer reëel, of u nu IPv6 of IPv4 gebruikt.

Wat u moet doen om IPv6 te gebruiken

Voor eindgebruikers die geen webservices gebruiken of geen netwerkapparaten maken, is het gebruik van IPv6 in plaats van IPv4 eigenlijk gewoon een kwestie van wachten. U hoeft uw computer niet voor IPv6 voor te bereiden of iets nieuws te leren over IP-adressen in het algemeen.

Er zal geen moment komen dat je plotseling wordt afgesloten van internet omdat je geen IPv6-adres hebt ingevoerd om het oude IPv4-adres te vervangen. IPv6 en IPv4 zullen naast elkaar blijven werken totdat IPv6 beschikbaar is voor elk apparaat over de hele wereld, wat vele jaren zal duren om te voltooien.

U kunt de statistieken van Google over IPv6-adoptie volgen om de stijgende trend van IPv6-gebruik door Google-gebruikers te zien.

Wanneer de overgang bij u thuis, op uw telefoon, enz. plaatsvindt, zal het net zo naadloos zijn als het veranderen van uw IPv4-adres naar een ander, iets dat vaak gebeurt en dat u nooit opmerkt.

Als uw apparaat en ISP dit echter ondersteunen, kunt u op elk gewenst moment handmatig overschakelen naar IPv6. Zoek naar de optie in de instellingen van je router.

Een ander gebied waar u een IPv6-adres zou kunnen gebruiken, is bij het wijzigen van DNS-servers. Deze lijst met gratis en openbare DNS-servers bevat enkele voorbeelden van bedrijven die IPv6-versies van hun DNS-servers aanbieden.

Aanbevolen: