Basisbeginselen van de voorversterker voor thuisbioscoop

Inhoudsopgave:

Basisbeginselen van de voorversterker voor thuisbioscoop
Basisbeginselen van de voorversterker voor thuisbioscoop
Anonim

Een voorversterker, of kortweg voorversterker, is een apparaat dat het audiosignaal van verschillende audio/visuele broncomponenten, zoals cd's, dvd's of Blu-ray Disc-spelers, aansluit en versterkt. De voorversterker kan worden gebruikt om tussen bronnen te schakelen, audio of video te verwerken en een audio-uitgangssignaal te leveren aan wat een eindversterker wordt genoemd.

In een configuratie van voorversterker naar eindversterker zorgt de voorversterker voor de ingangsbronnen en signaalverwerking, en de eindversterker is het onderdeel dat het signaal en vermogen levert dat de luidsprekers nodig hebben om geluid te produceren.

Dit betekent dat je luidsprekers niet rechtstreeks op een voorversterker kunt aansluiten, tenzij de luidsprekers zelfaangedreven luidsprekers zijn met RCA-ingangsaansluitingen. Het is ook belangrijk op te merken dat AV-voorversterker/processors uitgangen bieden die kunnen worden aangesloten op een actieve subwoofer.

Bottom Line

In een thuisbioscoop kunnen voorversterkers ook wel stuurversterkers, AV-processors, AV-voorversterkers of voorversterker/processors worden genoemd vanwege hun rol bij het leveren van zowel audiodecodering of -verwerking als videoverwerking en opschalingsmogelijkheden.

Extra kenmerken van een voorversterker

In sommige gevallen kan een AV-voorversterkerprocessor de mogelijkheid bieden om de centrale hub te zijn van een audio-opstelling voor meerdere kamers, hetzij via multi-zone of draadloze audio voor meerdere kamers. Sommige kunnen ook rechtstreeks streamen vanaf Apple AirPlay of Bluetooth-apparaten, zoals veel smartphones en tablets.

Een AV-voorversterker/processor kan ook zijn uitgerust met een USB-poort voor directe toegang tot compatibele digitale media-inhoud vanaf plug-in flashdrives of andere compatibele USB-apparaten.

Als u overweegt een AV-voorversterker/processor aan te schaffen, zorg er dan voor dat deze, naast audio, alle gewenste video- of netwerkfuncties heeft.

Voorbeelden van AV-voorversterker/processors zijn:

  • NuForce AVP18
  • Onkyo PR-RZ5100
  • Outlaw Audio Model 975
  • Marantz AV7705
  • Marantz AV8805
  • Yamaha CX-A5100

Bottom Line

Wanneer een voorversterker en eindversterker in één eenheid worden gecombineerd, wordt dit een geïntegreerde versterker genoemd. Als een geïntegreerde versterker bovendien een radiotuner (AM/FM, satellietradio of internetradio) bevat, wordt dit een ontvanger genoemd.

Een thuisbioscoopontvanger als voorversterker gebruiken

Hoewel thuisbioscoopontvangers ingebouwde versterkers hebben, bieden duurdere ontvangers vaak twee of meer sets voorversterkeruitgangen die kunnen worden aangesloten op externe versterkers. Met deze opstelling kunt u de thuisbioscoopontvanger als voorversterker gebruiken om te bepalen welke signalen naar een externe versterker worden gestuurd.

Dit is handig als de ingebouwde versterkers van de ontvanger niet krachtig genoeg zijn voor een nieuwere opstelling. Wanneer echter de voorversterkeruitgangen van een thuisbioscoopontvanger worden gebruikt, schakelen de uitgangen de interne versterkers van de ontvanger uit voor de overeenkomstige ingebouwde versterkerkanalen. Dit betekent dat u het uitgangsvermogen van de interne versterker van de receiver niet kunt combineren met een externe versterker voor hetzelfde kanaal.

Bij sommige thuisbioscoopontvangers kunt u die interne versterkers echter opnieuw toewijzen aan andere kanalen die niet worden omzeild. Met deze functie kunt u een mix van interne en externe versterkers gebruiken om het aantal kanalen uit te breiden dat een thuisbioscoopontvanger kan bedienen.

In het onderstaande voorbeeld biedt de thuisbioscoopontvanger voorversterkeruitgangen voor de midden-, linker-, rechter-, links/rechts surround- en links/rechts surround-achterkanalen, naast twee subwoofers, twee sets hoogtekanalen, en Zone 2/3 systemen.

Raadpleeg de handleiding van uw specifieke thuisbioscoopontvanger voor details over of deze voorversterkeruitgangen heeft en hoeveel.

Image
Image

Blu-ray/Ultra HD-discspelers en voorversterkerfuncties

Een andere draai aan het concept van de voorversterker is dat bepaalde Blu-ray/Ultra HD Disc-spelers meerkanaals analoge voorversterkeruitgangen bieden.

Hoewel alle Blu-ray Disc-spelers digitale audio-uitgangen bieden via HDMI of optische/coaxiale uitgangen, bieden sommige ook analoge voorversterkeruitgangen voor twee, vijf of zeven kanalen.

Deze uitgangen kunnen worden aangesloten op een thuisbioscoopontvanger of een eindversterker. Om extra ondersteuning te bieden, bevatten deze spelers ook luidspreker- en audio-instellingsopties en bedieningselementen die vergelijkbaar zijn met wat u zou vinden op een thuisbioscoopontvanger of geïntegreerde versterker, waardoor het desgewenst rechtstreeks met een eindversterker kan worden gebruikt.

Hieronder ziet u een voorbeeld van meerkanaals analoge voorversterkeruitgangen die u kunt vinden op een high-end Blu-ray/Ultra HD-discspeler.

Image
Image

Het komt erop neer: de keuze is aan jou

Hoewel de meeste consumenten ervoor kiezen om een thuisbioscoopontvanger te gebruiken als de centrale hub voor de aansluiting en bediening van de thuisbioscoop, hebt u de mogelijkheid om de functies van een thuisbioscoopontvanger te scheiden in twee afzonderlijke componenten: een AV-voorversterker/processor en een eindversterker. Dit kan echter een duurdere optie zijn.

Als je thuisbioscoopontvanger dit ondersteunt, kun je ook de voorversterkerfuncties gebruiken om een externe versterker te bedienen.

De keuze is aan jou, maar onze suggestie zou zijn om een thuisbioscoopexpert te raadplegen om te bepalen wat de beste optie is voor jouw specifieke thuisbioscoopopstelling.

Aanbevolen: