Xbox Series X Review: één krachtige 4K-console

Inhoudsopgave:

Xbox Series X Review: één krachtige 4K-console
Xbox Series X Review: één krachtige 4K-console
Anonim

Bottom Line

De Xbox Series X bevat veel meer verfijning dan de Xbox One ervoor en levert indrukwekkende prestaties, maar mist essentiële games voor nu.

Microsoft Xbox Series X

Image
Image

Onze deskundige recensent heeft de Xbox Series X gekocht om deze grondig te testen en te beoordelen. Blijf onze volledige productrecensie lezen.

Microsoft verknoeide de lancering van de Xbox One - en het kwam nooit in de buurt van de rivaliserende PlayStation 4, die meer dan het dubbele van de consoles heeft verkocht.

In de afgelopen jaren heeft Microsoft weer voet aan de grond gekregen. Het biedt de krachtigste hardware met de Xbox One X-revisie, levert een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding met zijn Game Pass Ultimate-abonnement en heeft tal van opmerkelijke gamestudio's verworven om zijn reeks exclusieven uit te breiden.

De Xbox Series X vertegenwoordigt Microsoft's kans om opnieuw te beginnen met een nieuwe generatie console-gaming, en het is de krachtigste thuisconsole van vandaag, die de nieuwe PlayStation 5 overtreft. Plus, het heeft een scala aan gebruiksvriendelijke functies die opvallen in gebruik, zoals supersnelle laadtijden en snelle wissels tussen open games, om nog maar te zwijgen van uitgebreide achterwaartse compatibiliteit met oudere games.

Image
Image

Aan de andere kant is er niet veel directe aanleiding om nu $ 499 aan een nieuwe console te besteden. De grote, exclusieve games komen eraan, maar ze zijn er nu niet. En de waarheid is dat, hoewel de lanceringsgames met meerdere platforms er merkbaar beter uitzien op de Xbox Series X dan op eerdere consoles, het verschil in deze eerste reeks games niet groot genoeg is om de ervaring echt te transformeren. Toch is het duidelijk dat de Series X een console is met een aanzienlijk toekomstpotentieel, en er is nu al veel om van te houden.

Ontwerp en poorten: grote, zwarte baksteen

De Xbox Series X ziet er aanzienlijk anders uit dan elke andere vorige Xbox of elke andere thuisconsole. Het ziet er bijna uit als een desktop-pc-toren, maar met een compactere constructie. Verticaal uitgelijnd, zit het ongeveer een voet lang en is zes centimeter breed, en het voelt erg dicht opeengepakt met hoogwaardige technologie gezien zijn gewicht van bijna 10 pond. Een niet-verwijderbare basis aan de onderkant geeft aan dat de verticale oriëntatie de standaard is. Microsoft heeft echter ook kleine voetjes aan één kant geplaatst als u deze liever horizontaal neerlegt.

Hoewel het een unieke vorm is om in een home-entertainmentcentrum te blijven hangen, geef ik de voorkeur aan dit eenvoudige, ongecompliceerde ontwerp boven de PlayStation 5, die veel groter, breder en ronder is.

Microsoft is ultra-minimaal gegaan met dit ontwerp: het is de meest simplistische, doosachtige Xbox. En hoewel het een unieke vorm is om in een home-entertainmentcentrum te blijven hangen, geef ik de voorkeur aan dit eenvoudige, ongecompliceerde ontwerp boven de PlayStation 5, die veel groter, breder en ronder is. De console van Sony ziet er misschien cooler uit, maar hij is overdreven in vergelijking met de eenvoud van de Xbox Series X. aanraken.

De voorkant heeft een subtiele aan/uit-knop linksboven (wanneer verticaal), met het 4K Ultra HD Blu-ray-schijfstation er direct onder, met daarboven een uitwerpknop.

Er is een enkele USB-poort rechtsonder en een Bluetooth-verbindingsknop. Klap naar achteren en u vindt onderaan een eenvoudig cluster van poorten: twee USB-poorten, een enkele HDMI-poort, een Ethernet-poort en een voedingskabelpoort.

Image
Image

Er is nog een grote poort: het opslaguitbreidingsslot. Vanwege de ongelooflijke snelheid van de aangepaste, ingebouwde 1TB solid-state drive (SSD), kan uw gemiddelde SSD of harde schijf niet worden aangesloten via USB en evenaren zijn mogelijkheden. In plaats daarvan is Microsoft een samenwerking aangegaan met Seagate om kleine opslaguitbreidingskaarten te produceren die overeenkomen met de interne SSD-snelheid en direct op de achterkant kunnen worden aangesloten. Het nadeel is dat een kaart van 1 TB vanaf de lancering maar liefst $ 220 kost.

In tegenstelling tot Sony's innovatieve nieuwe DualSense-controller op PS5, is Microsoft in wezen vastgehouden aan hetzelfde controllerontwerp als de Xbox One. Dat is prima: het is een solide gebouwde, responsieve controller, maar er zijn geen verrassingen voor de lay-out en functionaliteit hier. Het richtingspad is nu cirkelvormig en verhoogd, in plaats van alleen de +-vorm boven het oppervlak te tonen; plus, er is een extra griptextuur voor de triggers, een meer prominente textuur voor de grips en een nieuwe speciale screenshot/share-knop op het gezicht.

Degenen die niet kunnen wachten, zullen de talloze visuele upgrades en verbeteringen van de levenskwaliteit van deze stevige nieuwe Xbox zeker waarderen.

Elders vervangt de nieuwere, steeds meer standaard USB-C-poort de micro-USB-poort voor bekabeld spelen, maar Microsoft verpakt nog steeds geen oplaadbare batterij bij de controller. U kunt een oplaadbare batterij kopen, deze achterin plaatsen en de USB-C-kabel aansluiten om hem op te laden. Anders kunt u een paar AA-batterijen gebruiken. Het lijkt vreemd dat een moderne controller van $ 60-65 standaard wegwerpbatterijen gebruikt. Ik veronderstel dat je het zou kunnen omlijsten als het toevoegen van veelzijdigheid, maar als de alternatieve optie - het gebruik van wegwerpbare, verkwistende batterijen - slecht is, dan is dat helemaal geen voordeel.

De Xbox Series X is compatibel met alle eerdere Xbox One-controllers, dus als je al wat kunt spelen, hoef je de nieuwe niet te kopen voor lokaal multiplayer-gaming.

Configuratieproces: app of controller

Het instellen van de Xbox Series X zal bekend zijn bij iedereen die een modern consolesysteem heeft gebruikt, zoals een Xbox One of PlayStation 5. Je moet de HDMI-kabel van de console op je tv aansluiten, aansluiten in het netsnoer en druk op de aan/uit-knop om te starten. U kunt dan beslissen of u de installatie handmatig wilt voortzetten vanaf de console met behulp van de controller of een gekoppelde Xbox-smartphone-app. Setup omvat het tot stand brengen van een internetverbinding via Wi-Fi of Ethernet-kabel en inloggen op of het maken van een Microsoft-account, waarmee u online kunt gaan om games en services te downloaden.

Image
Image

Prestaties en graphics: helder, soepel en snel

Dankzij een aangepaste AMD RDNA 2 GPU met 52 rekeneenheden (CU's) op 1.825 GHz in combinatie met een octa-core aangepaste AMD Zen 2 GPU, zet de Xbox Series X een nieuwe standaard voor de prestaties van thuisconsoles. De console kan tot 12 teraflops aan grafisch vermogen produceren, wat het dubbele is van wat de vorige Xbox One X-console kon, en ook beter is dan de nieuwe PlayStation 5 (~10,3 teraflops).

Dat betekent dat de Xbox Series X klaar is om verbluffend gedetailleerde games te leveren in native 4K-resolutie (niet opgeschaald) met maximaal 120 frames per seconde voor tv's die 120 Hz-uitvoer ondersteunen. Natuurlijk heb je een 4K HDR-tv nodig om de belangrijkste voordelen van de console te zien; een 1080p-set kan niet het soort scherpte en helderheid leveren waar Xbox Series X-games omheen zijn gebouwd. Het systeem zal uiteindelijk 8K-resolutieschermen ondersteunen, maar Microsoft heeft die optie nog niet ingeschakeld gezien het gebrek aan ondersteunde games en media, laat staan voor de consument geprijsde 8K-schermen.

In Assassin's Creed Valhalla glinsteren de besneeuwde Scandinavische achtergronden met immense details, zelfs in de verte, en er is reactieve sneeuw die realistisch onder je voeten vertrapt en dromerige lichteffecten.

Ondanks de enorme upgrade van de onbewerkte prestatiemogelijkheden, is het visuele verschil met games van de laatste generatie misschien niet zo direct duidelijk als sommige eerdere generatiesprongen. De meest uitgebreide verbeteringen van deze generatie lijken meer gericht te zijn op het leveren van een soepeler, consistenter niveau van grafische getrouwheid met extra details die de beelden dichter bij de realistische of de creatieve visie van de ontwikkelaar brengen. Een van die bloeit is re altime raytracing, een renderingtechniek die ongelooflijk realistische en reactieve verlichting en reflecties levert in plaats van ingeblikte, vooraf ingestelde animaties.

Image
Image

De Xbox Series X heeft bij de lancering al een paar echt verbluffende games, waarvan de mooiste misschien wel het open-wereldavontuur van Ubisoft is, Assassin's Creed Valhalla. De besneeuwde Scandinavische achtergronden glinsteren met immense details, zelfs in de verte, plus er is reactieve sneeuw die realistisch onder je voeten vertrapt en dromerige lichteffecten. Ik startte dezelfde game op mijn Xbox One S en ontdekte dat de vertolking van de laatste generatie merkbaar vager was en minder vloeiende animaties had, om nog maar te zwijgen van minder zichtbare details in de wereld om je heen.

De Xbox Series X-versie is ongetwijfeld visueel indrukwekkend, maar de laatste generatie van de game ziet er nog steeds redelijk goed uit, en belangrijker nog, hij speelt hetzelfde. De nieuwe Call of Duty: Black Ops - Cold War is scherper en gedetailleerder op Xbox Series X, maar ziet er uiteindelijk uit als een iets betere versie van dezelfde graphics die we al jaren in de serie hebben gezien. De off-road racegame Dirt 5 komt niet zo significant anders over dan wat mogelijk was op de laatste generatie hardware.

Op dit moment heeft de Xbox Series X scherpere en soepelere games die op geen enkele manier voelbaar veranderd zijn door de grafische upgrade. Fortnite ziet er hier geweldig uit, dankzij de toegevoegde details, scherpere karakter- en omgevingsmodellen en volumetrische cloudeffecten, maar het is nog steeds Fortnite zoals je het kent. Dat is een lopend thema met de eerste batch Xbox Series X-games.

Op dit moment heeft de Xbox Series X scherpere en soepelere games die op geen enkele manier voelbaar veranderd zijn door de grafische upgrade.

De ervaring profiteert echter meer van het gebruik van de aangepaste NVMe SSD van Microsoft, die gegevens veel sneller laadt dan de traditionele harde schijven van eerdere consoles. Grootschalige games die een paar minuten nodig hadden om vanuit het menuscherm te laden, nemen nu een fractie van de tijd in beslag - Fortnite is daar een uitstekend voorbeeld van, net als de bijgewerkte versie van Forza Horizon 4 uit 2018. Auto-voetbalspel Rocket League laadt nu in ongeveer twee seconden in een wedstrijd, en ik was altijd de eerste, wachtend tot alle anderen verbinding hadden gemaakt.

De PlayStation 5 gebruikt ook een snelle NVMe SSD, maar het mist een geweldige functie exclusief voor de Xbox Series X (en minder krachtige Series S): Quick Resume. In wezen gebruikt Quick Resume de kracht van de SSD om je huidige gamestatus over meerdere titels te behouden, wat betekent dat je binnen ongeveer 10 seconden tussen Forza Horizon 4 en Call of Duty kunt springen en meteen weer in het spel bent. Niet elke game maakt er op dit moment het beste van, en sommige hebben de functie uitgeschakeld vanwege glitchy prestaties - Assassin's Creed Valhalla, bijvoorbeeld, wordt vanaf dit moment elke keer opnieuw geladen.

Image
Image

Tussen dramatisch snellere laadtijden en de mogelijkheid om on-the-fly tussen veel games te schakelen, besteed je veel minder tijd aan wachten tijdens het spelen van de Xbox Series X. Het zorgt voor een soepelere, responsievere en boeiendere ervaring. Zelfs oudere games profiteren van de hardware: veel Xbox One-, Xbox 360- en originele Xbox-games die door de Xbox Series X worden ondersteund, laden sneller en hebben vloeiendere framesnelheden dan op hun originele hardware.

Gelukkig werkt de Xbox Series X ook veel stiller dan zijn voorgangers en voelt hij lang niet zo warm aan in gebruik, dankzij een grotere focus op koeling dankzij de Parallel Cooling-architectuur, dampkamer en fluisterstille stille ventilator bovenaan.

Software en games: veel te spelen, maar weinig nieuws

De Xbox Series X-interface is een enigszins verbeterde en geëvolueerde versie van degene die we de afgelopen jaren op Xbox One hebben gezien. Het is gelukkig sneller dan de interface van Microsoft in het verleden was; de Xbox One stond erom bekend veel trager en omslachtiger te zijn dan de PlayStation 4, maar de toegevoegde snelheid van de Xbox Series X-hardware maakt hier een verschil. Het ziet er niet zo elegant uit als de nieuwe PS5-interface, maar het werkt.

Wat betreft games, er zijn twee verschillende manieren om naar de huidige situatie te kijken. Aan de ene kant lanceert de Xbox Series X met misschien wel de grootste selectie van speelbare games op elke console, aangezien bijna de volledige Xbox One-catalogus en honderden games van vorige generaties erop staan. Dat is veel om te spelen, en de voortdurende focus van Microsoft op achterwaartse compatibiliteit heeft veel goodwill gegenereerd bij fans. En zoals gezegd, veel van die spellen draaien beter op de nieuwe hardware.

Aan de andere kant is er momenteel niets beschikbaar dat exclusief is voor de Xbox Series X en dat je niet ook op Xbox One kunt spelen. Halo Infinite, het nieuwste deel in de geweldige first-person shooter-serie, zou naast de console uitkomen, maar werd uitgesteld tot 2021.

De lanceringsreeks bestaat voornamelijk uit multiplatform-, generatieoverschrijdende games zoals Assassin's Creed Valhalla en Call of Duty: Black Ops - Cold War, en populaire Xbox One-games van de afgelopen jaren zoals Forza Horizon 4 en Gears of War 5. Al deze spellen zijn bijgewerkt om te profiteren van de nieuwe hardware.

Image
Image

Kortom, er is veel te spelen, maar absoluut niets dat de Xbox Series X-hardware vereist. En van wat ik heb gespeeld, zijn de visuele verbeteringen - hoewel gewaardeerd - over het algemeen erg bescheiden. Dat gezegd hebbende, heeft Microsoft, naast Halo, zwaar geïnvesteerd in studio-acquisities om ervoor te zorgen dat het de komende jaren grote exclusives heeft, waaronder nieuwe Forza- en Fable-games. Microsoft heeft onlangs Bethesda overgenomen, de uitgever achter alles van Elder Scrolls tot Fallout en Doom, dus de Xbox Series X zou een bestemming moeten zijn voor exclusieve consolegames. Alleen nu niet, helaas.

Xbox Game Pass Ultimate is hier ook vermeldenswaard, aangezien de abonnementsservice van Microsoft een van de beste deals in gaming is geworden. Voor $ 15 per maand krijg je toegang tot meer dan 100 downloadbare games, inclusief alle first-party releases van Microsoft op dag één en vele andere grote releases; Doom Eternal van dit jaar staat er bijvoorbeeld al op.

Ultimate geeft je ook het gebruikelijke Xbox Live Gold-abonnement, dat gratis games biedt en online multiplayer mogelijk maakt. Als je gewoonlijk twee of drie van de grote titels van Microsoft per jaar koopt, kan het de moeite waard zijn om je in plaats daarvan aan te melden voor Xbox Game Pass Ultimate en het hele jaar door toegang te krijgen tot een uitgebreide, wisselende bibliotheek met games.

Het is de krachtigste thuisconsole van vandaag en overtreft de nieuwe PlayStation 5. Het heeft ook een reeks gebruiksvriendelijke functies die opvallen in gebruik.

De Xbox Series X biedt ook toegang tot een uitgebreid scala aan streaming videodiensten, waaronder Netflix, Hulu, Disney+ en nog veel meer; bovendien kan het schijfstation 4K Ultra HD Blu-ray-films en tv-programma's afspelen, evenals standaard Blu-rays en dvd's.

Bottom Line

Je krijgt hier veel pure verwerkingskracht voor $ 499, en er is geen manier om ergens in de buurt van dat bedrag een vergelijkbare gaming-pc te bouwen. Aan de andere kant heeft Microsoft nog geen games uitgebracht die exclusief zijn voor de Series X, en de vroege multiplatform-games zijn niet sterk genoeg om dat soort geld op dit moment uit te geven, tenzij je een 4K, hypermoderne dobbelsteen bent -moeilijk. De Xbox Series X is indrukwekkende hardware en uw investering van $ 499 kan zich na verloop van tijd terugbetalen. Maar het is misschien de moeite waard om te wachten als je volgend jaar met je bestaande console kunt leven.

Xbox Series X versus Sony PlayStation 5

De blijvende consolestrijd tussen Microsoft en Sony is de vierde ronde ingegaan, met de lancering van de Xbox Series X en PlayStation 5 dagen na elkaar. Beide consoles bevatten serieuze grafische kracht en SSD-aangedreven snelheid voor $ 499. Het is nog vroeg, maar er zijn enkele initiële verschillen tussen hen. Microsoft heeft de krachtigere hardware op papier, zelfs als de games er op beide systemen ongeveer hetzelfde uitzien, en het heeft een grotere focus op achterwaartse compatibiliteit. De functie Snel hervatten is ook een groot voordeel.

Image
Image

Aan de andere kant heeft Sony de juiste exclusieve lanceringstitels, met Spider-Man: Miles Morales en Sackboy: A Big Adventure (ook op dezelfde dag uitgebracht op PS4, om eerlijk te zijn) en de remake van Demon's Souls. En de DualSense-controller voelt aan als een echte innovatie, met oogverblindende haptische feedback over het apparaat en adaptieve triggerknoppen die anders aanvoelen en weerstand bieden in bepaalde games. Vanwege die elementen is de PlayStation 5 een spannender vooruitzicht, maar beide systemen zouden zeer mooie dagen voor de boeg moeten hebben.

Kun je nog steeds niet beslissen wat je wilt? Onze verzameling van de beste huidige gameconsoles kan je helpen te vinden wat je zoekt.

Boordevol belofte

Microsoft heeft een indrukwekkend stuk hardware geleverd met de Xbox Series X, die levendige native 4K-resolutie gaming en serieus snelle laadtijden en game swapping biedt. Het gebrek aan spannende first-party launch-games tempert echter de aanvankelijke opwinding, en de grafische upgrades verbeteren de multiplatform-games niet enorm. Toch zullen degenen die niet kunnen wachten de talloze visuele upgrades en verbeteringen van de levenskwaliteit van deze stevige nieuwe Xbox zeker waarderen.

Specs

  • Productnaam Xbox Series X
  • Product Merk Microsoft
  • UPC 889842640724
  • Prijs $499.00
  • Releasedatum november 2020
  • Productafmetingen 11,85 x 5,95 x 5,95 inch.
  • Kleur Zwart
  • CPU Custom 8-Core AMD Zen 2
  • GPU Custom AMD Radeon RDNA 2
  • RAM 16GB
  • Opslag 1TB SSD
  • Poorten 3 USB 3.1, 1 HDMI 2.1, 1 ethernet, 1 poort voor uitbreidingskaart
  • Media Drive 4K Ultra HD Blu-ray
  • Garantie 1 jaar

Aanbevolen: