Wat is een router en hoe werkt het?

Inhoudsopgave:

Wat is een router en hoe werkt het?
Wat is een router en hoe werkt het?
Anonim

De router, althans het algemene thuisnetwerkapparaat dat gewoonlijk een router wordt genoemd, is het stukje netwerkhardware dat communicatie mogelijk maakt tussen uw lokale thuisnetwerk, zoals uw pc's en andere aangesloten apparaten, en internet.

De router die in thuisnetwerken en kleine netwerken wordt gebruikt, wordt nauwkeuriger een gateway voor thuisgebruik genoemd, maar je zult deze apparaten nooit zo noemen.

Wat is een router en hoe werkt het?

Waar is een router voor?

Een router is de eerste beveiligingslijn tegen inbraak in een netwerk. Door het hoogste beveiligingsniveau op de router in te schakelen, worden zaken als de firewall ingeschakeld en dit is de beste manier om uw computersysteem en informatie tegen aanvallen te beschermen.

Routers bevatten software genaamd firmware die moet worden bijgewerkt zoals vrijgegeven door de fabrikant van de router.

De meeste routers maken alleen verbinding met andere netwerkapparaten met netwerkkabels en hebben geen stuurprogramma's nodig om in Windows of andere besturingssystemen te werken. Voor routers die verbinding maken met een computer met een USB of FireWire, zijn echter meestal stuurprogramma's nodig om correct te werken.

Routers fungeren vaak als DHCP-servers in kleine netwerken en geven unieke IP-adressen uit.

De meeste routers worden gemaakt door bedrijven als Linksys, 3Com, Belkin, D-Link, Motorola, TRENDnet en Cisco, maar er zijn er nog veel meer.

Routers zijn er in vele soorten en maten, zoals je hieronder kunt zien:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Hoe routers werken

Routers verbinden een modem, zoals een glasvezel-, kabel- of DSL-modem, met andere apparaten om communicatie tussen die apparaten en internet mogelijk te maken. De meeste routers, inclusief draadloze routers, hebben meestal meerdere netwerkpoorten om meerdere apparaten tegelijkertijd met internet te verbinden.

Een router wordt meestal fysiek, met behulp van een netwerkkabel, aangesloten op de modem via internet of WAN-poort en vervolgens fysiek, opnieuw via een netwerkkabel, op de netwerkinterfacekaart in alle bekabelde netwerkapparaten die u hebt. Een draadloze router kan via verschillende draadloze standaarden verbinding maken met apparaten die ook de betreffende standaard ondersteunen.

Hoewel deze apparaten in dezelfde context worden gebruikt, zijn modems en routers verschillende apparaten, hoewel er combinaties van kabelmodem/router zijn.

Het IP-adres dat is toegewezen aan de WAN of internetverbinding is een openbaar IP-adres. Het IP-adres dat aan de lokale netwerkverbinding is toegewezen, is een privé-IP-adres. Het privé-IP-adres dat aan een router is toegewezen, is meestal de standaardgateway voor de verschillende apparaten op het netwerk.

Draadloze routers en bekabelde routers met meerdere verbindingen fungeren ook als eenvoudige netwerkswitches waardoor de apparaten met elkaar kunnen communiceren. Er kunnen bijvoorbeeld meerdere computers die op een router zijn aangesloten, worden geconfigureerd om bestanden en printers met elkaar te delen.

Routers zijn als kleine computers, met een CPU en geheugen om inkomende en uitgaande gegevens te verwerken. Verschillende software, zoals DD-WRT, kan op de router worden geladen, net zoals een besturingssysteem op een computer.

Een router werkt op de netwerklaag (laag 3) van het OSI-model en gebruikt routeringstabellen om te begrijpen waar het verkeer vandaan komt en waar het naartoe moet.

Een router beheren

Er zal hoogstwaarschijnlijk een moment komen waarop u wijzigingen moet aanbrengen in de manier waarop uw netwerk werkt. Dit wordt gedaan door toegang te krijgen tot de software op de router.

Er zijn een paar redenen waarom u als beheerder verbinding moet maken met uw thuisrouter:

  • Wijzig het inlogwachtwoord van uw wifi-router
  • Versleutel je draadloze netwerk
  • Port forwarding instellen
  • Wijzig uw wifi-wachtwoord
  • Wijzig de SSID (Wi-Fi-naam) op uw router
  • Upgrade de firmware van je router

Sommige andere veelvoorkomende taken met betrekking tot het beheren van een router zijn het opnieuw opstarten van de router en het volledig resetten van de software van de thuisnetwerkrouter.

Een router kopen

Er zijn verschillende dingen waarmee u rekening moet houden voordat u de juiste draadloze router kiest, zoals hoe snel deze moet zijn om uw internetsnelheid en apparaten te ondersteunen, evenals de kracht om ervoor te zorgen dat al uw apparaten internettoegang kunnen krijgen.

Misschien koop je bijvoorbeeld een wifi-router om veel apparaten te bedienen, zoals gameconsoles, computers, tablets en telefoons. Als je huis klein is, kun je misschien wegkomen met één router, terwijl grotere huizen of bedrijven met meerdere kamers misschien beter af zijn met een mesh-netwerk of een range extender.

Bekijk deze best-of-lijsten als je problemen hebt met het kiezen van een nieuwe router:

  • Beste langeafstandsrouters
  • Beste veilige routers
  • Beste routers voor minder dan $50
  • Beste budgetrouters
  • Beste gaming-routers
  • Beste draadloze reisrouters
  • Beste routers voor ouderlijk toezicht
  • Beste VPN-compatibele routers

Mobiele wifi-hotspots zijn vergelijkbaar met routers omdat ze meerdere apparaten met dezelfde internetverbinding verbinden.

FAQ

    Wat is mijn IP-adres voor mijn router?

    Verschillende apparaten en besturingssystemen variëren in hun stappen om het IP-adres van een router te vinden. Typ in Windows Opdrachtprompt in de zoekbalk > Enter > typ ipconfig in de opdrachtregel > Enter Het IP-adres van de router wordt weergegeven naast Default Gateway

    Hoe kan ik poorten op mijn router openen?

    Om een poort voor videogames en andere programma's te openen, moet je eerst een statisch IP-adres instellen, vervolgens inloggen op je router als beheerder en port forwarding instellen. Port forwarding is de officiële term voor het openen van een poort.

    Hoe reset je een NETGEAR-router?

    Maak het ene uiteinde van een paperclip recht en druk het vervolgens ongeveer zeven seconden in het kleine gaatje aan de achterkant van uw NETGEAR-router. Wacht nog 30 seconden voordat u inlogt op de router met de gebruikersnaam en het wachtwoord aan de onderkant van de router. Als u de NETGEAR-router reset, worden alle standaardinstellingen hersteld en worden alle aangepaste instellingen verwijderd.

    Hoe log je in op een NETGEAR-router?

    Om u aan te melden bij een NETGEAR-router, gaat u naar routerlogin.net > en voert u de gebruikersnaam en het wachtwoord voor uw router in.

Aanbevolen: