Hoe de nieuwe M1 iMac revolutionair kan zijn

Inhoudsopgave:

Hoe de nieuwe M1 iMac revolutionair kan zijn
Hoe de nieuwe M1 iMac revolutionair kan zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De nieuwe iMac is de eerste Mac die opnieuw is ontworpen om de M1-chip van Apple te gebruiken.
  • De iMac is "gewoon een grote iPad", en dat is maar goed ook.
  • Het hele computergedeelte van de iMac zit in zijn kin.
Image
Image

De originele kleurrijke iMac redde Apple in 1998. Nu zijn we terug met de kleurrijke nieuwe M1 iMacs. Apple hoeft niet gered te worden, maar dit lijkt een nieuwe richting voor de Mac.

Het vorige iMac-ontwerp was zo goed dat het 14 jaar bleef bestaan en zijn weg heeft gevonden naar kantoren, huizen en tandartsenrecepties over de hele wereld. Maar het was de originele candy drop Bondi Blue iMac uit 1998 die de computerwereld veranderde. Computers gingen van saaie beige dozen waar niemand iets om gaf, tot coole lifestyle-accessoires die iedereen wilde hebben. Het was de geboorte van de moderne mainstream Apple. Is de nieuwe iMac ergens in de buurt van dit belangrijk?

"Dit nieuwe model is de grootste sprong tot nu toe en alles lijkt erop te wijzen dat een desktopcomputer moet worden gebruikt als entertainmenthub, zowel voor consumptie als voor creatie", vertelde Rex Freiberger, CEO van Gadget Review, via e-mail aan Lifewire.

Nieuw origineel

Die originele G3 iMac deed weinig anders dan een aantal legacy-verbindingen weggooien (ze vervangen door USB) en een mooi nieuw ontwerp van de behuizing toevoegen. Maar dat was genoeg om het tij te keren voor Apple, dat toen bijna dood was. Het was de eerste echte samenwerking tussen Jony Ive en Steve Jobs, en het zette de weg voor de toekomst van Apple's niet-werkstation-Macs.

De nieuwe M1 iMac is al even radicaal. Qua design zet het duidelijk de erfenis van de vorige iMac voort, maar het is ook de ultieme uitdrukking van Apples ontwerpethos.

Deze iMac is de eerste Mac die Apple heeft ontworpen om te profiteren van zijn nieuwe M1-chip. De M1 MacBooks en Mac mini die vorig jaar werden gelanceerd, waren gewoon gestripte versies van de Intel-machines, met M1's erin. We wisten al dat Apple Silicon slanke, krachtige apparaten mogelijk maakte, omdat we al jaren indrukwekkende iPhones en iPads gebruiken. Nu heeft Apple aangetoond dat de iPhone en iPad de Mac zullen vormen.

Laptop op een bureaublad

De iMac is bijna altijd een desktopmachine geweest met laptopcomponenten. Eerdere versies gebruikten kleine harde schijven van 5 400 rpm voor laptops om ruimte te besparen in de slanke machines, en terwijl latere iMacs krachtpatsers waren, ging het meer om gemak en uiterlijk dan om pure prestaties.

De M1 iMac zet dit idee voort, hoewel het in plaats van de ingewanden van een laptop in wezen een iPad is met een gigantisch scherm. Het geheel van de iMac-computer zit in zijn kin. De computer is zo dun dat de koptelefoonaansluiting naar de rand moest worden verplaatst, zoals een oude iPhone, en de stekker plakt aan de achterkant met magneten, die slechts een klein beetje in de ondiepe aluminium behuizing steken.

Image
Image

Het maakt ook gebruik van exact dezelfde M1-chip die Apple gebruikt in de MacBooks, en nu de iPad Pro. Een punt van kritiek op de iPad in zijn begindagen was dat het "gewoon een grote iPhone" was. Nu zou je kunnen zeggen dat de iMac "gewoon een grote iPad" is, hoewel het nauwelijks een belediging is.

De boodschap van Apple is duidelijk: zo zullen al zijn toestellen voortaan zijn. Absurd dun en toch krachtiger dan de concurrentie. In zekere zin is dit prachtige apparaat als een conceptontwerp bedoeld om te laten zien wat er mogelijk zou kunnen zijn, alleen is het geen concept. Het is een echt product dat je kunt kopen.

Differentiatie

Nu de iPad en de Mac niet alleen een ontwerptaal delen, maar ook dezelfde M1-chip, wat is dan het verschil tussen beide? De Mac kan bijvoorbeeld iOS-apps uitvoeren, dus waarom kan de iPad geen Mac-apps uitvoeren?

Het antwoord is: het kan waarschijnlijk. Maar Apple heeft besloten om de hardware te standaardiseren en de software te optimaliseren voor verschillende toepassingen. Het is een slimme zet, omdat het ervoor zorgt dat elk apparaat trouw blijft aan zichzelf. Naar boven reiken om een iMac-scherm aan te raken, wordt snel pijnlijk. Evenzo zijn Mac-apps op de iPad onmogelijk te gebruiken omdat de "aanraakdoelen" van de Mac zijn ontworpen voor uiterst nauwkeurige muisaanwijzers, niet voor vingertoppen.

Image
Image

De Mac zal nu iOS-apps uitvoeren en je kunt Mac-apps op de iPad gebruiken via SideCar. Maar de ervaring is slecht, en bewijst eigenlijk alleen maar dat Apple op de goede weg is om de zaken gescheiden te houden.

Dus, hoewel de iMac niet langer het belangrijkste product in de line-up van Apple is, is dit nieuwe M1-model een duidelijk signaal van intentie. "Kijk naar wat we kunnen doen," zegt Apple, "als we alles onder controle hebben." Je kunt je alleen afvragen wat de opnieuw ontworpen M1 MacBooks gaan doen.

"De M1-chip belooft veel goeds voor de toekomst van andere Mac-producten in termen van verwerkingskracht", zegt Freiberger. "De markt is verschoven van desktops, maar ze zijn nog steeds krachtpatsers als het gaat om prestaties."

Aanbevolen: