Het verschil tussen het streamen en downloaden van media

Inhoudsopgave:

Het verschil tussen het streamen en downloaden van media
Het verschil tussen het streamen en downloaden van media
Anonim

In de digitale wereld van vandaag horen we veel over het streamen en downloaden van films, muziek en andere media. Als je niet weet wat het verschil is tussen streamen en downloaden, ben je niet de enige. Wordt het bekijken van een YouTube-video bijvoorbeeld beschouwd als streamen of downloaden? We zullen de verschillen tussen deze twee soorten internetinhoud opsplitsen en u helpen een beter begrip te krijgen van uw digitale media.

Image
Image

Wat is streaming?

Streaming is een manier om inhoud te bekijken of te beluisteren zonder deze te hoeven downloaden. Je zult de term 'streaming' vaak horen in verband met het kijken naar films en het luisteren naar muziek op internet.

Streaming is een snelle manier om toegang te krijgen tot internetinhoud. De inhoud wordt snel op uw apparaat afgeleverd, maar wordt daar niet opgeslagen. De streaming inhoud kan "live" in de cloud, of op de computer of server van iemand anders. Als u bijvoorbeeld een film van Amazon Prime streamt, kunt u ervan genieten op uw Roku, Smart TV of een ander apparaat, maar deze staat op de servers van Amazon. Als je klaar bent met kijken, is er geen kopie meer op je apparaat.

Wat zijn enkele voorbeelden van het streamen van inhoud?

Populaire sites en services die inhoud streamen, zijn onder meer Netflix, Vudu, Pandora, Hulu, YouTube, Spotify, Apple Music en nog veel meer.

Als je bijvoorbeeld een video op YouTube selecteert, stream je die video van de YouTube-site en -servers naar je eigen computer of mediastreamer. Streaming gebeurt in re altime; het bestand wordt op je computer afgeleverd als water dat uit een kraan stroomt.

Het is belangrijk om alleen inhoud te streamen van gerenommeerde bedrijven die veilig en legaal zijn.

Wat heb je nodig om te streamen?

Je hebt een snelle internetverbinding nodig om te streamen, vooral als er meerdere gebruikers in je huis zijn die de bandbreedte delen. Video van hogere kwaliteit, zoals high-definition video met digitaal surround-geluid, vereist een snellere verbinding.

Veel streamingdiensten laten je de aanbevolen internetsnelheden weten voor optimaal kijken en luisteren. Netflix beveelt bijvoorbeeld tussen 1 Mbps en 15 Mbps aan, afhankelijk van je videokwaliteit.

Je hebt ook iets nodig om je streamingcontent op te bekijken. Dit kan uw smartphone of computer zijn, of het kan een Smart TV zijn of een speciaal streamingapparaat, zoals een Apple TV, Roku-apparaat of Amazon Fire TV-apparaat. Zodra je je apparaat hebt ingesteld en verbonden met internet, download en meld je je aan bij een streaming-app, zoals Netflix, en begin te genieten van je inhoud.

Nadelen van streaming

Streamingtechnologie wordt zeer geavanceerd, maar je kunt nog steeds een paar problemen tegenkomen. Als je internetverbinding hapert of wegv alt, zal je film of nummer onstabiel zijn of zelfs niet kunnen worden afgespeeld.

Het meest voorkomende probleem met streaming is bufferen. Een buffer is als de tijdelijke geheugenopslag van een nummer of een film en bevat de inhoud die u hierna zult zien. Dit zorgt voor een vlotte kijkervaring. Maar een trage of haperende internetverbinding kan die buffer niet snel genoeg vullen, dus je media-inhoud kan even vastlopen terwijl het moeite heeft om re altime bij te blijven.

Tijdens het streamen kunnen factoren zoals de hoeveelheid verkeer op de bronwebsite de kwaliteit van je kijkervaring beïnvloeden. Als er bijvoorbeeld te veel mensen tegelijkertijd naar een video kijken en de verbinding met de server traag is, is uw video mogelijk van lage kwaliteit.

Bottom Line

In tegenstelling tot streaming, sla je media op op je computer, tablet, smartphone of ander apparaat wanneer je media downloadt. U ha alt een kopie van de digitale inhoud van internet of een specifieke website om op uw apparaat te plaatsen. Nadat je een bestand hebt gedownload, kun je het opnieuw afspelen wanneer je maar wilt.

Wat zijn enkele voorbeelden van gedownloade inhoud?

Downloaden is eenvoudig en er zijn enorme bibliotheken met inhoud beschikbaar. Download bijvoorbeeld boeken van sites zoals Amazon, of download films van abonnementsdiensten of sites in het publieke domein. Download software naar uw computer, smartphone of tablet voor gebruik op het werk of thuis.

Download inhoud naar je telefoon of een ander mobiel apparaat om er onderweg van te genieten. Dit is geweldig voor lange vliegreizen waar je geen internettoegang hebt en geen entertainment kunt streamen.

Wat heb je nodig om te downloaden?

Om te downloaden heb je een apparaat met een internetverbinding en een bron nodig. Als u bijvoorbeeld een nummer van Apple Music wilt downloaden, opent u het vanaf uw apparaat met internetverbinding, selecteert u een nummer en downloadt u het. Die inhoud is offline voor u beschikbaar wanneer u maar wilt.

Nadat je een bestand hebt gedownload, kopieer of verplaats je het naar een ander apparaat. Met synchronisatie zijn veel soorten bestanden beschikbaar op meerdere apparaten en hoeft u ze niet te kopiëren. Download bijvoorbeeld een film van Amazon Prime Video op uw computer en bekijk deze vervolgens op uw tablet.

Nadelen van downloaden

Het belangrijkste nadeel van downloaden is de zorg dat een virus of andere malware een ritje naar je apparaat kaapt. Dit is met name een probleem bij het downloaden van software. Zorg ervoor dat u alleen downloadt van vertrouwde sites en up-to-date antivirusbescherming op uw apparaten houdt.

Het downloaden van media-inhoud zoals films, muziek of boeken gaat meestal snel, maar het downloaden kan soms even duren. Meestal moet je wachten tot het downloaden is voltooid voordat je de media kunt bekijken.

Aanbevolen: