Wat is het verschil tussen een Mac en een pc?

Inhoudsopgave:

Wat is het verschil tussen een Mac en een pc?
Wat is het verschil tussen een Mac en een pc?
Anonim

In de meest strikte definitie is een Mac een pc omdat pc staat voor personal computer. In het dagelijks gebruik verwijst de term pc echter meestal naar een computer met het Windows-besturingssysteem, niet het besturingssysteem van Apple.

Hoe verschilt een Mac van een Windows-pc?

Mac versus pc of Mac en pc?

Image
Image

De confrontatie tussen Mac en pc begon toen IBM, niet Apple of Microsoft, de koning van de computer was. De IBM PC was IBM's antwoord op de bloeiende pc-markt die begon met de Altair 8800 en werd geleid door bedrijven als Apple en Commodore.

IBM kreeg een schokgolf toen IBM-compatibele personal computers, gewoonlijk pc-klonen genoemd, begonnen op te duiken. Toen Commodore uit de pc-markt stapte, werd het vooral een race tussen twee bedrijven tussen Apple's Macintosh-lijn van computers en het legioen van IBM-compatibele computers, die vaak (zelfs door Apple) werden aangeduid als louter pc's. Zoals Apple het heeft ontworpen, zou je een pc kunnen kopen, of je zou een Mac kunnen kopen.

Ondanks de pogingen van Apple om afstand te nemen van de pc, is de Mac nu en altijd een personal computer geweest.

Hoe een Mac en een Windows-pc vergelijkbaar zijn

Omdat een Mac een pc is, zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat Macs meer gemeen hebben met Windows-pc's dan je zou denken. Hoeveel gemeen? Hoewel dit niet altijd het geval was, kun je het Windows-besturingssysteem op een Mac installeren.

Onthoud dat de Mac slechts een pc is waarop Mac OS is geïnstalleerd. Hoe graag Apple de Mac ook ziet als iets anders dan een pc, het is nog nooit zo veel op elkaar geweest. Je kunt zowel Windows als Mac OS op je MacBook of iMac installeren, ertussen schakelen of ze naast elkaar gebruiken (of, beter gezegd, Windows bovenop Mac OS draaien) met software zoals Parallels of Fusion.

Enkele van die overeenkomsten zijn:

  • Ze gebruiken allebei dezelfde basis hardwarecomponenten.
  • Ze zijn beide compatibel met toetsenborden en muizen van derden, inclusief draadloze toetsenborden en draadloze muizen.
  • Ze hebben allebei een vergelijkbare interface waarmee je apps op je bureaublad kunt opslaan, op apps kunt klikken om ze uit te voeren, door bestanden in mappen kunt bladeren en andere acties kunt uitvoeren.
  • Ze hebben allebei een virtuele assistent. De Mac heeft Siri en op Windows gebaseerde pc's hebben Cortana.
  • Met beide kun je cloudservices gebruiken, zoals Dropbox, Box.net en Google Drive.
  • Populaire browsers Chrome, Firefox en Microsoft's Edge-browser zijn voor beide beschikbaar, waarbij Safari niet langer wordt ondersteund op Windows.
  • De documenten die u maakt in Microsoft Office en andere populaire kantoorsuites kunnen worden bekeken op zowel Mac- als Windows-pc's.

Hoe een Mac en een Windows-pc verschillen

Het Mac OS ondersteunt zowel links klikken als rechts klikken voor de muis. Bovendien kunt u de muis die u op uw Windows-pc gebruikt, aansluiten op een Mac. Hoewel Apple's Magic Mouse misschien lijkt alsof het een enkele knop is, levert een klik vanaf de rechterkant een rechterklik op.

Een van de grootste struikelblokken voor mensen die overstappen van de Windows-wereld naar een Mac, zijn sneltoetsen. De eerste keer dat u Control+C probeert te gebruiken om iets naar het klembord van de Mac te kopiëren, realiseert u zich dat Control+C niets naar het klembord kopieert. Op de Mac doet Command+C dat wel. Hoe simpel dat verschil ook klinkt, het kan even wennen zijn voordat het natuurlijk aanvoelt.

De verschillen zijn onder meer:

  • Microsoft Windows heeft er meer software voor geschreven, inclusief propriëtaire software die sommige mensen nodig hebben voor hun werk.
  • Microsoft Windows ondersteunt zowel aanraakschermen als de vertrouwde toetsenbord- en muisconfiguratie, dus het is beschikbaar op desktops, laptops en tablets. MacOS ondersteunt geen aanraakschermen, dus het is alleen beschikbaar op iOS-apparaten.
  • De Mac heeft een verbonden relatie met de iPhone en de iPad. De Mac kan niet alleen draadloos bestanden delen met de iPhone of iPad met behulp van AirDrop of iCloud, hij kan ook documenten openen die open zijn op de iPhone of iPad en telefoontjes ontvangen die via de iPhone worden gerouteerd.
  • Meer virussen en malware richten zich op Windows-pc's. Malware is echter speciaal voor de Mac geschreven.
  • Windows-pc's worden gebouwd door veel verschillende fabrikanten, waaronder HP, Dell en Lenovo. Dit houdt de prijzen laag op pc's, die meestal minder duur zijn dan Macs.
  • Macs worden gebouwd en verkocht door Apple. Deze strakkere controle van de hardware leidt tot minder problemen, wat kan resulteren in een betere stabiliteit, maar het betekent ook minder opties.
  • Microsoft Windows heeft betere ondersteuning voor gaming. Dit omvat ondersteuning voor Virtual Reality-hardware zoals de Oculus Rift.
  • Het is gemakkelijk om een Windows-pc deel voor deel te upgraden. Hoewel de meeste mensen het handiger vinden om een nieuwe pc te kopen, kunnen techneuten de levensduur van hun computers verlengen door het RAM-geheugen dat wordt gebruikt door applicaties, de grafische weergave die wordt gebruikt door games of de opslag die wordt gebruikt door muziek, films en andere media te upgraden.

Hoe zit het met de Hackintosh?

Ondanks de voor de hand liggende connotatie, verwijst de term hackintosh niet naar een Mac die is gehackt. Weet je nog dat een Macbook of iMac Windows kan draaien omdat de hardware vrijwel hetzelfde is? Het omgekeerde is ook waar. Een pc die bedoeld is voor Windows kan mogelijk ook macOS uitvoeren, maar het proces is lastig.

Alle hardware op een pc die bedoeld is voor macOS, moet worden herkend door macOS. Meestal is een hackintosh een pc die iemand zelf samenstelt om er macOS op te draaien, en er is veel onderzoek voor nodig om de juiste componenten te krijgen, Zelfs met de juiste componenten is er geen garantie dat Apple toekomstige updates niet incompatibel maakt met die machine.

FAQ

    Wat is een Mac mini?

    De Mac mini is de kleinste en meest betaalbare desktopcomputer van Apple. Met iets minder dan 8 inch bij 8 inch en slechts 1,4 inch hoog, zou je misschien denken dat het niet krachtig is, maar je zou het mis hebben. Vanaf 2021 draait de mini Apple's M1-chip op een 16-core Neural Engine. U levert de monitor, het toetsenbord en de muis.

    Wat is een Mac Pro-computer?

    De Mac Pro-computer is de beste desktop-Mac die verbazingwekkende prestaties levert, met een verbazingwekkend prijskaartje dat daarbij hoort. Verkrijgbaar in configuraties van 8-core tot 28-core met tot 8 TB aan opslagruimte, het biedt alle kracht die een professional nodig heeft om meerdere monitoren te gebruiken, complexe weergave en animatie af te handelen en in 8K-video te werken.

Aanbevolen: