Wat is het verschil tussen digitale tv en HDTV?

Inhoudsopgave:

Wat is het verschil tussen digitale tv en HDTV?
Wat is het verschil tussen digitale tv en HDTV?
Anonim

De implementatie van DTV (digitale televisie) en HDTV (high-definition televisie) uitzendingen in 2009 tijdens de DTV-transitie veranderde de manier waarop televisie-inhoud wordt uitgezonden naar en toegankelijk is voor consumenten in de VS. Het heeft ook geleid tot een alfabetsoep van termen. Onder die termen zijn DTV en HDTV.

Alle HDTV-uitzendingen zijn DTV, maar niet alle DTV-uitzendingen zijn HDTV

Dezelfde bandbreedte die is toegewezen voor DTV-uitzendingen kan meerdere digitale kanalen met standaardresolutie (SDTV) en andere diensten leveren of een of twee volledige HDTV-signalen verzenden.

De Advanced Standards Television Committee (ATSC) heeft 18 resolutieformaten beschikbaar gesteld voor digitale tv-uitzendingen. Alle ingebouwde en externe digitale tv-tuners zijn vereist om alle 18 formaten te decoderen. De praktische toepassing van DTV-uitzendingen komt echter neer op drie resoluties: 480p, 720p en 1080i.

Image
Image

480p (SDTV)

De 480p-resolutie van SDTV (standaarddefinitietelevisie) is vergelijkbaar met die van analoge tv-uitzendingen, maar wordt digitaal verzonden (DTV). Het beeld bestaat uit 480 lijnen of pixelrijen met een resolutie die progressief wordt gescand, in plaats van in alternatieve velden zoals bij analoge tv-uitzendingen.

Dit geeft een goed beeld, vooral op kleinere 19-inch tot 29-inch schermen. Het is meer filmachtig dan standaard kabel- of standaard dvd-uitvoer. Het biedt ook de helft van de potentiële videokwaliteit van een HDTV-beeld. Dit betekent dat de effectiviteit ervan wordt verminderd op grote schermen (tv's met schermformaten van 32 inch en groter).

Hoewel 480p deel uitmaakt van de goedgekeurde DTV-uitzendnormen, is het geen HDTV. Het werd opgenomen om omroepen de mogelijkheid te bieden om meerdere programmakanalen en diensten aan te bieden binnen dezelfde bandbreedtetoewijzing als een enkel HDTV-signaal. Het is vergelijkbaar met wat je zou zien in een analoog tv-signaal, met een lichte toename van de beeldkwaliteit.

Image
Image

720p

Een ander DTV-formaat, 720p (720 lijnen met progressief gescande resolutie), wordt ook als HDTV beschouwd.

ABC en Fox gebruiken 720p als hun HDTV-uitzendstandaard. Deze resolutie zorgt voor een vloeiend, filmachtig beeld dankzij de progressieve scan-implementatie. Bovendien is het beelddetail minstens 30 procent scherper dan 480p. Het biedt een acceptabele beeldupgrade voor middelgrote (32-inch tot 39-inch) en grotere schermen. Ook al wordt 720p als high-definition beschouwd, het neemt minder bandbreedte in beslag dan 1080i.

1080i

Het meest gebruikte HDTV-formaat voor over-the-air tv-uitzendingen is 1080i (1.080 resolutieregels gescand in alternatieve velden van elk 540 regels). PBS, NBC, CBS en CW (evenals satellietprogrammeurs TNT, Showtime, HBO en andere betaaldiensten) gebruiken het als hun HDTV-uitzendstandaard.

Hoewel er nog steeds een discussie gaande is over de vraag of 1080i beter is dan 720p in de werkelijke waarneming van de kijker, biedt 1080i technisch gezien het meest gedetailleerde beeld van de 18 goedgekeurde DTV-uitzendnormen. De visuele impact van 1080i gaat echter verloren op schermen kleiner dan 32 inch.

Hier enkele aanvullende 1080i-feiten:

  • 1080i neemt de meeste bandbreedte in beslag van alle DTV-uitzendformaten.
  • 1080i is een geïnterlinieerd signaal. Het beeldsignaal bestaat uit afwisselende lijnen of pixelrijen in plaats van progressieve lijnen of rijen zoals in 480p en 720p.
  • 1080i kan niet in zijn echte vorm worden weergegeven op een lcd-, OLED-, plasma- of DLP-tv. Om 1080i-signalen weer te geven, zetten dit soort sets het 1080i-signaal om in 720p of 1080p.

Als je een 1080p LCD-, OLED-, plasma- of DLP-tv hebt, wordt het 1080i-signaal gedeïnterlinieerd en weergegeven als een 1080p-beeld. Als het goed wordt gedaan, verwijdert dit proces alle zichtbare scanlijnen van het geïnterlinieerde 1080i-beeld, wat resulteert in gladde randen. Evenzo, als je een 720p HDTV hebt, deïnterliniëert je tv het 1080i-beeld en verkleint het naar 720p voor schermweergave.

Hoe zit het met 1080p?

Hoewel 1080p wordt gebruikt voor Blu-ray-, kabel- en internetstreaming, wordt het niet gebruikt voor over-the-air tv-uitzendingen. De reden is dat, toen DTV-uitzendstandaarden werden goedgekeurd, 1080p aanvankelijk niet was opgenomen.

Image
Image

Meer te komen: 4K en 8K

Hoewel DTV-uitzendingen de huidige standaard zijn, omvat de volgende ronde van standaarden 4K-resolutie en, verderop, zullen we 8K zien.

Aanvankelijk was het standpunt van de industrie dat het uitzenden van 4K- en 8K-resolutie via de ether niet mogelijk zou zijn vanwege de enorme bandbreedtevereisten. Voortdurende tests hebben echter geresulteerd in verfijnde videocompressie en andere technologieën die werken met een minimale toename van de bandbreedte. De nieuwe standaarden die 4K zullen omvatten, worden ATSC 3.0 of NextGen TV-uitzendingen genoemd.

Terwijl tv-stations de nodige apparatuur en transmissie-upgrades doorvoeren en tv-makers nieuwe tuners in tv's en plug-in settopboxen opnemen, zullen consumenten toegang hebben tot 4K-tv-uitzendingen. Echter, in tegenstelling tot de harde datum die nodig was om over te stappen van analoge naar digitale/HDTV-uitzendingen, zal de overgang naar 4K traag zijn en vanaf nu vrijwillig zijn.

De implementatie van 4K-tv-uitzendingen loopt achter op andere methoden voor toegang tot 4K-inhoud, zoals via internetstreamingdiensten, waaronder Netflix en Vudu, evenals via het fysieke Ultra HD Blu-ray Disc-formaat. DirecTV biedt ook beperkte 4K-satellietfeeds.

Ondertussen, hoewel de grootste inspanning is om 4K naar tv-uitzendingen te brengen, gaat Japan ook door met zijn 8K Super Hi-Vision TV-uitzendformaat, dat tot 22,2-kanaals audio omvat.

Wanneer 8K-tv-uitzendingen op grote schaal beschikbaar zullen zijn, is echter een gok. 4K-tv-uitzendingen begonnen in 2021 eindelijk wijdverbreide tractie te krijgen, dus een nieuwe sprong naar 8K is waarschijnlijk nog een decennium verwijderd.

Aanbevolen: