Wat is het verschil tussen 32-bits en 64-bits?

Inhoudsopgave:

Wat is het verschil tussen 32-bits en 64-bits?
Wat is het verschil tussen 32-bits en 64-bits?
Anonim

In de computerwereld verwijzen 32-bits en 64-bits naar het type centrale verwerkingseenheid, besturingssysteem, stuurprogramma, softwareprogramma, enz., dat gebruikmaakt van die specifieke architectuur.

Je hebt waarschijnlijk de optie gezien om een stukje software te downloaden als een 32-bits versie of een 64-bits versie. Het verschil doet er in feite toe, omdat de twee voor afzonderlijke systemen zijn geprogrammeerd.

Wat betekenen ze?

  • 32-bit hardware en software worden vaak x86 of x86-32 genoemd.
  • 64-bit hardware en software worden vaak x64 of x86-64 genoemd.
  • 32-bits systemen gebruiken gegevens in 32-bits stukjes, terwijl 64-bits systemen gegevens gebruiken in 64-bits stukjes. Over het algemeen geldt: hoe meer gegevens er tegelijk kunnen worden verwerkt, hoe sneller het systeem kan werken.

Er zijn verschillende andere voordelen aan een 64-bits systeem, het meest praktisch de mogelijkheid om aanzienlijk grotere hoeveelheden fysiek geheugen te gebruiken (meer dan de 4 GB toegestaan door een 32-bits machine).

Bekijk wat Microsoft te zeggen heeft over de geheugenlimieten voor verschillende versies van Windows.

Een 64-bits processor kan 64 bits aan gegevens tegelijk verwerken, waardoor informatie sneller kan worden berekend, ongeacht de kloksnelheid van de processor. Het zorgt voor meer geheugengebruik omdat met 32-bits processors slechts 232 RAM-adressen toegankelijk zijn (alle 32-cijferige binaire getallen).

Deze beperking betekent dat de processor veel minder geheugen gebruikt dan 64-bits processors, die dubbele cijfers kunnen lezen. Met elk extra cijfer verdubbelt zelfs het maximale aantal adressen dat toegankelijk is, waardoor er veel meer geheugen beschikbaar is dan een 32-bits processor.

Met 64-bits processors met een grotere bitgrootte en daardoor de mogelijkheid om grotere getallen te berekenen, zal de computer ook alles op een veel nauwkeuriger niveau afhandelen dan een 32-bits computer. Pixels op uw scherm kunnen bijvoorbeeld nauwkeuriger worden gekleurd en geplaatst dan pixels op een 32-bits computer.

64-bits en 32-bits besturingssystemen

De meeste nieuwe processors zijn gebaseerd op de 64-bits architectuur en ondersteunen 64-bits besturingssystemen. Deze processors zijn ook volledig compatibel met 32-bits besturingssystemen.

Alle edities van Windows 11 en de meeste edities van Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista zijn beschikbaar in 64-bits formaat. Van de edities van Windows XP is alleen Professional beschikbaar in 64-bits.

Alle edities van Windows, van XP tot 10, zijn beschikbaar in 32-bits.

Elk Mac-besturingssysteem sinds v10.8 (Mountain Lion) is 64-bit geweest.

Net als Windows kan Linux 32-bits of 64-bits zijn. U kunt zien welke u gebruikt met het lscpu commando.

Niet zeker of de kopie van Windows op uw pc 32-bits of 64-bits is?

De snelste en gemakkelijkste manier om te zien of u een 32-bits of 64-bits versie van Windows gebruikt, is door te controleren wat er staat in het Configuratiescherm. Een andere eenvoudige methode is om de map Program Files te controleren; daar staat hieronder meer informatie over.

Om de hardware-architectuur te zien, opent u de opdrachtprompt en voert u deze opdracht in:


echo %PROCESSOR_ARCHITECTURE%

Image
Image

Je krijgt mogelijk een reactie zoals AMD64 om aan te geven dat je een x64-gebaseerd systeem hebt, of x86 voor 32-bits.

Dit is een andere opdracht die werkt door te controleren op informatie in de HKLM-registercomponent:


reg query "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment" /v PROCESSOR_ARCHITECTURE

Image
Image

Dat commando zou in veel meer tekst moeten resulteren, maar dan eindigen met een antwoord als een van deze:


PROCESSOR_ARCHITECTURE REG_SZ x86

PROCESSOR_ARCHITECTURE REG_SZ AMD64

De beste manier om een van deze opdrachten te gebruiken, is door ze hier te kopiëren, met de rechtermuisknop in de zwarte ruimte in de opdrachtprompt te klikken en de opdracht vervolgens te plakken.

Deze commando's vertellen je alleen de hardware-architectuur, niet het soort Windows-versie dat je gebruikt. Ze zijn waarschijnlijk hetzelfde aangezien x86-systemen alleen een 32-bits versie van Windows kunnen installeren, maar het is niet noodzakelijk waar, aangezien een 32-bits versie van Windows ook op x64-systemen kan worden geïnstalleerd.

Waarom het ertoe doet

Het verschil kennen is cruciaal, zodat u de juiste soorten software en apparaatstuurprogramma's installeert. Als u bijvoorbeeld de optie krijgt tussen het downloaden van een 32-bits of 64-bits versie, is een 64-bits softwareprogramma de betere keuze. Het werkt echter helemaal niet als u een 32-bits versie van Windows gebruikt.

Een opmerkelijk verschil voor jou, de eindgebruiker, is dat het mogelijk is dat je na het downloaden van een groot programma merkt dat je die tijd hebt verspild omdat het niet op jouw specifieke computer draait. Als u bijvoorbeeld een 64-bits programma hebt gedownload dat u verwacht te gebruiken op een 32-bits besturingssysteem.

Sommige 32-bits programma's kunnen echter prima werken op een 64-bits systeem. Met andere woorden, 32-bits programma's zijn compatibel met 64-bits besturingssystemen. Die regel is echter niet altijd geldig, en dat is vooral het geval bij sommige apparaatstuurprogramma's, omdat voor hardwareapparaten de exacte versie moet worden geïnstalleerd om te kunnen communiceren met de software (d.w.z. 64-bits stuurprogramma's zijn nodig voor een 64- bit OS en 32-bits stuurprogramma's voor een 32-bits besturingssysteem).

Een andere keer dat 32-bits en 64-bits verschillen in het spel komen, is bij het oplossen van een softwareprobleem of bij het doorzoeken van de installatiemap van een programma.

Het is belangrijk om te beseffen dat 64-bits versies van Windows twee verschillende installatiemappen hebben, aangezien ze ook een 32-bits map bevatten. Een 32-bits versie heeft echter maar één installatiemap. Wat verwarrend is, is dat de map Program Files van de 64-bits versie dezelfde naam heeft als de map met 32-bits programmabestanden op een 32-bits versie van Windows.

Een voorbeeld van waarom dit het geval is, is dat een 32-bits programma geen 64-bits DLL probeert te gebruiken, wat niet zal werken. In plaats daarvan, wanneer een 32-bits programma wordt geïnstalleerd in de 32-bit Program Files-map en u vervolgens dat programma uitvoert, weet Windows dat het een aantal specifieke 32-bits bestanden moet ophalen in plaats van de bestanden die worden gebruikt voor 64-bits programma's.

Image
Image

Als je in de war bent, kijk dan hier:

64-bits versies van Windows hebben twee mappen:

  • 32-bit locatie: C:\Program Files (x86)\
  • 64-bit locatie: C:\Program Files\

32-bits versie van Windows hebben één map:

32-bit locatie: C:\Program Files\

Zoals je kunt zien, is het een beetje verwarrend om duidelijk te zeggen dat de 64-bit Program Files-map C:\Program Files\ is, aangezien dat niet waar is voor een 32-bits besturingssysteem.

Naast how-to's en instructies waarvoor je het verschil moet weten, is een andere reden waarom het belangrijk is om deze termen te begrijpen, als je niet zeker weet of je een 64-bits computer of een 64-bits programma moet kopen.

Misschien wil je dat een videobewerkingsprogramma toegang heeft tot grotere hoeveelheden RAM dan wat het zou kunnen gebruiken op een 32-bits systeem. Of, als u weet dat een stuk hardware dat u gebruikt geen 64-bits driveroptie heeft, dan weet u dat u het niet kunt gebruiken met een 64-bits computer. Hetzelfde geldt voor oude 16-bits toepassingen die mogelijk niet werken op een 64-bits computer; Als u dit weet, kunt u beslissen of u moet overstappen op een 64-bits computer of op 32-bits computer moet blijven.

FAQ

    Wat is de naam van het 32-bits of 128-bits nummer dat wordt gebruikt om een apparaat in een netwerk te identificeren?

    Het Internet Protocol-adres, gewoonlijk IP-adres genoemd, is het identificatienummer voor netwerkhardware die op een netwerk is aangesloten.

    Hoe voer je 32-bits programma's uit op 64-bits Windows 10?

    Klik met de rechtermuisknop op het programma, ga naar Eigenschappen > Compatibiliteit, selecteer Voer dit programma uit in compatibiliteitsmodus voor, en kies de versie.

    Waarom heet 32-bit x86 en niet x32?

    De namen van Intel-processors eindigden allemaal in 86 (de eerste was de 8086). De 32-bits generatie van deze architectuur wordt ook wel "x86" genoemd.

Aanbevolen: