Hoe AI ons perspectief op beeldende kunst verandert

Inhoudsopgave:

Hoe AI ons perspectief op beeldende kunst verandert
Hoe AI ons perspectief op beeldende kunst verandert
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De bekende artiest, Wassily Kandinsky, had een zeldzame neurologische aandoening, synesthesie genaamd, waardoor hij elke muzieknoot met een exacte kleur kon matchen.
  • Een nieuw Google-project genaamd Play a Kandinsky laat je horen wat Kandinsky misschien heeft gehoord toen hij naar kleur keek.
  • Kunsttentoonstellingen zoals het Kandinsky-project gaan steeds meer online omdat de coronaviruspandemie het aantal musea en galerieën beperkt.
Image
Image

Beroemde artiest Wassily Kandinsky kon elke muzieknoot matchen met een exacte kleur, vanwege zijn zeldzame neurologische aandoening die synesthesie wordt genoemd. Nu kun je ervaren hoe Kandinsky de wereld zag dankzij een nieuw online project.

Het Google-project genaamd Play a Kandinsky laat je horen wat Kandinsky misschien heeft gehoord toen hij naar kleur keek. Met de interactieve tool kun je zijn abstracte meesterwerk Yellow Red Blue uit 1925 door middel van geluid ervaren door rond het kunstwerk te klikken om te luisteren naar een compositie met zeven bewegingen die door kleuren en stemmingen reist zoals Kandinsky ze beschreef.

"Google heeft een kunstmatig neuraal netwerk geleerd hoe kleuren en vormen overeenkomen met geluiden en emoties", zei Sergey Burukin, hoofd van de beslissingsintelligentie bij webontwikkelingsbedrijf Greenice, in een e-mailinterview.

"Ze hebben het systeem van Kandinsky's muziekcollectie getraind en het zo laten klinken dat de kunstenaar geluiden heeft ervaren uit zijn schilderijen."

…gasten kunnen naar een object in de galerij kijken, worden vervoerd naar de studio waar het is gemaakt of de plek waar de verschillende elementen zijn gevonden.

Kunstmatige intelligentie (AI) kan zeer onverwachte maar verrassend nauwkeurige voorspellingen opleveren, zei Erik von Stackelberg, chief design officer van het softwarebedrijf Myplanet, in een e-mailinterview.

"Voor medicijnen kan het versnelde diagnoses betekenen", voegde hij eraan toe. "Maar in de kunst betekent het het potentieel voor wat wij als mensen zouden kunnen waarnemen als variatie, spontaniteit of voorheen ondoordachte perspectieven."

Maak je eigen meesterwerk

Met de Play a Kandinsky-webapp kun je je eigen illustraties maken. De site vraagt je om twee emoties te selecteren om je stemming te horen zoals geïnspireerd door Kandinsky. Je krijgt dan een Kandinsky-afbeelding te zien waarop je kunt klikken om naar geluiden te luisteren. Je krijgt ook interactieve inhoud waarmee je de geschiedenis van Kandinsky's werk kunt ontdekken.

"Muziek speelde een essentiële rol in het werk van Kandinsky", schreef Renée B. Miller in een blogpost voor het Denver Art Museum. De Weense componist Arnold Schönberg was één invloed, zei ze.

Image
Image

"Schönberg verliet tonale en harmonische conventies in zijn composities op dezelfde manier waarop Kandinsky de figuur of het herkenbare object verwierp ten gunste van vormen, lijnen en tegenstrijdige kleuren in zijn werk", schreef Miller.

Kunsttentoonstellingen zoals het Kandinsky-project gaan steeds meer online, aangezien de pandemie van het coronavirus het aantal musea en galerieën beperkt. Zo lanceerde het San Diego Museum of Art onlangs SDMA 360: A Virtual Gallery Experience, waar bezoekers galerijen kunnen verkennen, inzoomen om kunstdetails te bekijken en de volledige labeltekst in zowel het Engels als het Spaans kunnen lezen.

Ga virtueel voor de beste kunstweergave

De beste manier om de meeste online kunstcollecties te bekijken is met virtual reality, zei Bryce Mathew Watts, een antropoloog die samenwerkt met culturele instellingen om hun werk te digitaliseren, in een e-mailinterview.

"Met deze tool kunnen gasten naar een object in de galerij kijken, naar de studio worden vervoerd waar het is gemaakt of naar de plek waar de verschillende elementen zijn gevonden", zei hij.

"Door technologie te gebruiken, niet alleen om te kopiëren en te plakken wat persoonlijk wordt gezien, maar om een rijkere ervaring te creëren, bereikt dit een breder publiek en biedt het iets dat verder gaat dan de fysieke ruimte."

In de kunst betekent het het potentieel voor wat wij als mensen kunnen waarnemen als variatie, spontaniteit of voorheen ondoordachte perspectieven.

Andere soorten kunstlocaties gaan ook online tijdens de pandemie. Visual AIDS, een organisatie die kunst gebruikt om de aids-crisis te verlichten, bouwde een unieke website die het uiterlijk van een kunstgalerie nabootste met de kunstwerken aan de muur voor het jaarlijkse benefietevenement Postcards from the Edge.

"We hebben besloten om een eenvoudige website te maken in plaats van een virtuele 3D-ervaring, om een gemakkelijkere kijkervaring mogelijk te maken, aangezien er meer dan 1.000 kleine kunstwerken waren om doorheen te bladeren", Esther McGowan, de uitvoerend directeur van Visual AIDS, zei in een e-mailinterview.

"Onze webdesigners creëerden een systeem waarmee kijkers op werken op de virtuele 'muur' konden klikken en ze konden vergroten, en toen verscheen het medium ook zodat kopers een beter idee konden krijgen van hoe het werk was gemaakt alvorens te beslissen om het te kopen."

Aanbevolen: