Wat is 4K-resolutie? Overzicht en perspectief van Ultra HD

Inhoudsopgave:

Wat is 4K-resolutie? Overzicht en perspectief van Ultra HD
Wat is 4K-resolutie? Overzicht en perspectief van Ultra HD
Anonim

4K verwijst naar een van de twee high-definition resoluties: 3840 x 2160 pixels of 4096 x 2160 pixels. 4K is vier keer de pixelresolutie, of twee keer de lijnresolutie (2160p), van 1080p (1920 x 1080 pixels).

De andere gebruikte high-definition resoluties zijn 720p en 1080i. Dit zijn de resoluties die het meest worden gebruikt in televisies met een groter scherm om beter gedetailleerde foto's te maken.

  • 4K-resolutie wordt gebruikt in commerciële digitale cinema met behulp van de 4096 x 2160-optie, waar veel films worden opgenomen of voltooid in 4K door opschalen van 2K (1998 x 1080 voor de 1,85:1-beeldverhouding of 2048 x 858 voor 2,35:1 beeldverhouding).
  • Onder zijn twee officiële consumentenlabels, Ultra HD en UHD, is 4K goed ingeburgerd in het consumenten- en thuistheaterlandschap, met behulp van de 3840 x 2160 pixeloptie (technisch gezien is dat 3,8K, maar 4K zeggen is eenvoudiger).
  • Naast Ultra HD of UHD wordt 4K in professionele instellingen ook wel 4K x 2K, Ultra High Definition, 4K Ultra High Definition, Quad High Definition, Quad-resolutie, Quad Full High Definition, QFHD, UD genoemd, of 2160p.

Deze informatie is van toepassing op televisies van verschillende fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, die gemaakt door LG, Samsung, Panasonic, Sony en Vizio.

Waarom 4K?

Wat de 4K-resolutie belangrijk maakt, is dat met het gebruik van steeds grotere tv-schermformaten en videoprojectoren, het veel gedetailleerdere en minder zichtbare pixels levert dan 1080p. 1080p ziet er geweldig uit tot ongeveer 65-inch, en kan er nog steeds goed uitzien op grotere schermformaten, maar 4K kan een nog mooier beeld opleveren naarmate de schermformaten blijven toenemen.

De resolutie blijft constant, ongeacht de schermgrootte. Wat echter wel verandert naarmate het scherm groter wordt, is het aantal pixels per inch. Dit betekent dat pixels groter moeten worden of verder uit elkaar moeten worden geplaatst om hetzelfde aantal pixels op het scherm te behouden.

Image
Image

Hoe 4K wordt geïmplementeerd

Er zijn tal van 4K Ultra HD-tv's beschikbaar, evenals een groeiend aantal 4K- en 4K-verbeterde videoprojectoren

  • Voor extra ondersteuning in thuisbioscoopopstellingen hebben de meeste AV-thuisbioscoopontvangers ofwel 4K pass-through en/of 4K video-opschalingsmogelijkheid.
  • 4K-content is beschikbaar via verschillende streamingbronnen, zoals Netflix, Vudu en Amazon, evenals via het Ultra HD Blu-ray Disc-formaat en spelers.

Hoewel er veel Blu-ray Disc-spelers zijn die standaard 1080p Blu-ray Discs opwaarderen naar 4K, kan alleen een Ultra HD Blu-ray Disc-speler discs afspelen die een echte 4K-resolutie bevatten.

  • Wat het satellietgedeelte van de vergelijking betreft, kunnen DirecTV en Dish een beperkte selectie van vooraf opgenomen en live 4K-content via satelliet aan hun abonnees leveren (op voorwaarde dat ze zowel een compatibele satellietbox, compatibele tv en abonneer u op het juiste abonnement).
  • Voor degenen die de voorkeur geven aan toegang tot inhoud via de kabel, zijn uw keuzes absoluut beperkt. Tot nu toe biedt Comcast een beperkte hoeveelheid 4K live en on-demand programmering, plus toegang tot 4K Netflix. Als je een 4K Ultra HD-tv hebt, neem dan contact op met je lokale kabelaanbieder om te zien of ze een compatibele 4K-service bieden.
  • Over-the-air tv-uitzendingen is waar de 4K-implementatie achterblijft. Hoewel Zuid-Korea en Japan het voortouw hebben genomen met reguliere 4K-tv-uitzendingen, is het bezig met het afronden van veldtesten in de VS om problemen zoals compatibiliteit met het huidige uitzendsysteem en de extra infrastructuurkosten die stations zullen oplopen, glad te strijken. Het Amerikaanse 4K-tv-uitzendsysteem wordt ATSC 3 genoemd.0 (NextGen). Geselecteerde zenders in de 40 grootste Amerikaanse tv-markten zullen naar verwachting eind 2020 beginnen met reguliere uitzendingen.

Wat 4K echt betekent voor consumenten

De toenemende beschikbaarheid van 4K levert consumenten een sterk verbeterd videoweergavebeeld voor grotere schermtoepassingen, en kan de mogelijkheid voor kijkers om zichtbare pixelstructuur op het scherm te zien aanzienlijk verminderen, tenzij je jezelf extreem dichtbij plaatst. Dit betekent nog gladdere randen en diepte. In combinatie met snellere schermverversingsfrequenties heeft 4K het potentieel om bijna net zoveel diepte te leveren als 3D, zonder dat een bril nodig is.

De implementatie van Ultra HD maakt een 720p- of 1080p-tv niet overbodig, hoewel, naarmate de verkoop van 4K Ultra HD-tv's stijgt en de prijzen dalen, er minder 720p- en 1080p-tv's worden gemaakt. Ook zal de huidige infrastructuur voor HDTV-tv-uitzendingen niet snel worden verlaten, ook al begint ATSC 3.0 te worden gebruikt voor het verzenden van inhoud.

Natuurlijk kan er, net als bij de DTV-overgang van 2009, een bepaalde datum en tijd komen waarop 4K de standaard tv-uitzendingsstandaard kan worden, maar dat betekent dat er veel infrastructuur moet zijn.

Bottom Line

Wat ligt er verder dan 4K? Hoe zit het met 8K? 8K is 16 keer de resolutie van 1080p. Er is een beperkt aantal 8K-tv's beschikbaar voor aankoop door Amerikaanse consumenten, waarbij Samsung het voortouw neemt, maar er is geen echte 8K-content beschikbaar om naar te kijken in de VS. Dit betekent dat kijkers enige tijd beelden zullen bekijken op 8K-tv's die opgeschaald van 4K, 1080p, 720p of een andere lagere resolutie. Japan is echter begonnen met het uitzenden van één kanaal met 8K-inhoud.

Videoresolutie versus megapixels

Zo vergelijkt u de 1080p-, 4K- en 8K-resolutie met de pixelresolutie van zelfs bescheiden geprijsde digitale fotocamera's:

  • 1080p (1920x1080) is 2,1 megapixels.
  • 4K (3840 x 2160 of 4096 x 2160) is ongeveer 8,5 megapixels.
  • Alleen met 8K (7680 x 4320 pixels – 4320p) bereik je het pixelresolutiebereik van de beste professionele digitale fotocamera’s – 33,2 megapixels. U maakt hoogstwaarschijnlijk foto's met een veel hogere resolutie dan u op uw tv-scherm kunt zien als het om video-inhoud gaat.

Bottom Line

Natuurlijk, al het bovenstaande gezegd, jij bent degene die tevreden moet zijn met wat je op je tv-scherm ziet - verhoogde resolutie is een onderdeel, maar andere factoren zoals videoverwerking / opschaling, kleur Er moet rekening worden gehouden met consistentie, zwartniveaurespons, contrast, schermgrootte en hoe de tv er fysiek in uw kamer uitziet.

Veelgestelde vragen

  • Wat betekent 4K? Technisch gezien verwijst 4K naar het feit dat het scherm een horizontale schermresolutie heeft van ongeveer 4.000 (4K) pixels. De "K" staat voor "kilo", wat "duizend" betekent. De twee high-definition resoluties zijn 3840 x 2160 pixels of 4096 x 2160 pixels.
  • Hoe maak je een 4K-tv-scherm schoon? De stappen voor het reinigen van een flatscreen-tv zijn hetzelfde, ongeacht de resolutie: zet de televisie uit en veeg hem vervolgens schoon voorzichtig met een droge, zachte doek. Voor hardnekkige vlekken maakt u de doek vochtig met gelijke delen gedestilleerd water en witte azijn, of met een reinigingsmiddel dat speciaal voor flatscreens is gemaakt.
  • Wat is 4K-opschaling? 4K-opschaling, of video-opschaling, is het afstemmen van het aantal pixels van een inkomend videosignaal op het aantal pixels van de tv. Een processor analyseert de videoresolutie en creëert extra pixels die overeenkomen met het aantal pixels op het 4K-tv-scherm.

Aanbevolen: