Waarom uw smartphone meer nodig heeft dan alleen megapixels

Inhoudsopgave:

Waarom uw smartphone meer nodig heeft dan alleen megapixels
Waarom uw smartphone meer nodig heeft dan alleen megapixels
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Xiaomi Mi 11 heeft maar liefst 108 megapixel sensor in de hoofdcamera.
  • Zelfs het scherm heeft betere specificaties dan high-end computerschermen op papier.
  • De nadelen van zoveel pixels wegen zwaarder dan de voordelen.
Image
Image

Xiaomi's nieuwe Mi 11-smartphone verpakt een belachelijke 108 megapixels op zijn kleine camerasensor, wat meer is dan de nieuwe $ 6.000 GFX100S van Fujifilm. Maar waarom? Eén ding is zeker. Het zal de afbeeldingen niet beter maken.

De Mi 11-smartphone, voor het eerst beschikbaar buiten China, lijkt alleen ontworpen om te pronken met een aantal absurd over-provisioned specificaties, waaronder de camera. Maar wat is het punt? Met zo'n sensor kun je grote afdrukken maken, maar wie print er nu nog foto's? En zijn er geen nadelen aan het gebruik van zo'n dichte sensor in een telefoon?

"Er is geen echte reden voor een telefoon om een 108MP camera te hebben", vertelde vastgoedfotograaf Matthew Digati via e-mail aan Lifewire.

"In mijn professionele werk gebruik ik een camera met 24MP. De enige reden waarom je ooit een 108MP camera nodig zou hebben, zou zijn als je van plan bent enorme prints te maken. En dan bedoel ik echt ENORME prints, zoals het formaat van een gebouw."

Te hard proberen

Als je lijsten met specificaties zou maken, zou de Mi 11 ze allemaal overtreffen. Het 6,81-inch AMOLED-scherm heeft een verversingssnelheid van 120 Hz (het dubbele van die van de iPhone 12), met een resolutie van 3.200 x 1.440. Het scherm ondersteunt 10-bits kleuren, wat meestal alleen te vinden is op computermonitoren van hoge kwaliteit.

Er zijn meerdere uitdagingen bij het inpakken van zoveel megapixels in zo'n kleine sensor.

Het is ook helder, met een maximale lichtopbrengst van 1.500 nits. Voor de context heeft Apple's $ 6.000 Pro Display XDR een piekhelderheidsoutput van 1.600 nits.

Maar dan komen we bij de camera's. De selfiecamera alleen al heeft 20 MP, de ultrabrede heeft 13 MP en de telefoto heeft slechts 5 MP. Maar het belangrijkste evenement is de primaire camera, die een absurde 108 MP gebruikt. Maar waarom is dat erg?

Hoeveel?

Hieronder is een video van fotograaf en opvoeder Kevin Raposo die de 108-megapixel camera in de Samsung Galaxy S21 Ultra vergelijkt met een professionele DSLR.

Er zijn enkele voordelen verbonden aan een hoog aantal pixels. Eentje die we al noemden: de mogelijkheid om grote afdrukken te maken.

Een andere is "downsampling", waarbij de informatie van verschillende aangrenzende pixels wordt vergeleken en gecombineerd om een kleinere, maar schonere afbeelding te maken. Dit is meestal wat telefoons met een hoge megapixels doen. Je kunt er ook afbeeldingen mee bijsnijden en toch een foto hebben die er goed uitziet op Instagram.

Maar de sensoren in camera's zijn klein, en het verpakken van al die pixels kost geld.

"Niet alleen is een 108MP-camera in het algemeen niet nodig, maar heeft ook enkele grote nadelen", zegt Digati. "De hoeveelheid geheugen en verwerkingskracht die nodig is om een foto van 108 MP te maken en op te slaan is enorm."

"Er zijn meerdere uitdagingen bij het inpakken van zoveel megapixels in zo'n kleine sensor", vertelde fotograaf Niklas Rasmussen aan Lifewire via e-mail. "Vanwege de sensorgrootte moet elke pixel heel klein zijn. Dat maakt ze veel minder lichtgevoelig, wat meer ruis in het beeld zou kunnen introduceren."

Bovendien kunnen de meeste voordelen van een hoog aantal pixels net zo goed worden gerealiseerd met een veel lager aantal. Zelfs als de sensor van de hoofdcamera "slechts" 54 MP heeft, kun je nog steeds downsamplen, bijsnijden en grote afdrukken maken.

Image
Image

Als je de video van Raposo hierboven bekijkt, zul je iets anders opmerken. Afgebeeld op een scherm zijn de Canon 1DX MkII-beelden niet veel beter dan die van de Galaxy S21 Ultra. Groter weergegeven, op een gigantische monitor of afgedrukt, winnen de Canon-beelden gemakkelijk.

Maar bij de formaten die we meestal bekijken - op telefoon- en tabletschermen - is de Galaxy goed genoeg. Dat komt echter niet door de extra pixels. De iPhone maakt prachtige foto's, bijvoorbeeld met zijn 12MP camera.

Marketing

Waar dit dan op neerkomt, is marketing. In een markt waar alle Android-telefoons behoorlijk op elkaar lijken, vooral voor de niet-geïnformeerde of niet-enthousiaste koper, is het weggooien van enorme aantallen zoals deze een geweldige manier om uw producten te onderscheiden. Helaas is het geen geweldige manier om een betere camera te bouwen.

Aanbevolen: