Apple's M1-processor heeft mogelijk meer versneld dan alleen Macs

Inhoudsopgave:

Apple's M1-processor heeft mogelijk meer versneld dan alleen Macs
Apple's M1-processor heeft mogelijk meer versneld dan alleen Macs
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Toen Apple overstapte naar Intel, kostte het Adobe en Microsoft jaren om hun apps te updaten.
  • Deze keer was er op dag één een Photoshop-bèta klaar.
  • Apple legt al jaren de basis voor deze transitie.
Image
Image

Toen Apple in 2005 zijn Macs overschakelde naar Intel-chips, duurde het maanden, zo niet jaren voordat softwaremakers zich aanpasten aan de verandering. Deze keer, bij de overstap naar Apple Silicon, duurt het dagen en weken.

Adobe heeft onlangs bètaversies van Premier, Rush en Audition uitgebracht. Een compatibele PhotoShop-bèta was klaar zodra de nieuwe M1-Macs beschikbaar waren, en Lightroom volgde een paar weken later. Zelfs de Office-suite van Microsoft is klaar voor gebruik. Wat is er deze keer zo anders?

"Microsoft zegt dat gebruikers grote prestatieverbeteringen zouden moeten opmerken bij het gebruik van de Office-apps op M1-Macs", schrijft Chance Miller van 9to5 Mac. "De Office-apps zijn universeel, wat betekent dat ze ook blijven werken met de nieuwste updates en functies op Intel Macs."

Wees voorbereid

Er waren twee dingen die de overgang van Apple van PowerPC naar Intel 15 jaar geleden hinderden. Een daarvan was dat Apple gewoon niet zo belangrijk was. De creatieve industrie had misschien nog steeds de voorkeur voor de Mac, maar alle belangrijke software stond ook op pc. Tegenwoordig, wanneer Apple een verandering aanbrengt, komen zelfs de grootste ontwikkelaars snel in de rij. Destijds was het niet zeker of Adobe of Microsoft ooit de wijzigingen zouden doorvoeren.

Steve Jobs kondigde bijvoorbeeld de Intel-overgang aan op de Worldwide Developers Conference in juni 2005. Adobe heeft pas in april 2006 een compatibele versie van Photoshop aangekondigd, die pas in december 2006 werd geleverd.

"[P]artners zoals Adobe en Microsoft zijn nog steeds niet klaar met hun Universal Binaries, hoewel de overgang meer dan zes maanden geleden werd aangekondigd ", schreef AnandTech's Anand Lal Shimpi destijds.

Dus een deel van het probleem was dat Macs gewoon niet zo'n grote prioriteit hadden. Ook, net als bij de nieuwe Apple Silicon-switch, hebben veel professionals niet meteen geüpgraded, en zelfs als ze dat zouden doen, zouden apps goed genoeg werken in Apple's originele Rosetta-vertaler, waarmee je je oude PowerPC-applicaties op de nieuwe Intel Macs kunt draaien.

Het andere probleem was dat het voor ontwikkelaars enorm lastig was om over te stappen. Tegenwoordig gebruiken de meeste ontwikkelaars de Xcode-tools van Apple om hun code te schrijven en te compileren, maar toen gebruikten ze hun eigen tools, waarvan er vele incompatibel waren. Dit betekende dat het updaten van hun apps betekende dat ze eerst hun tools moesten updaten.

En dit was al gebeurd. Toen Apple in 2001 overstapte van OS 9 naar Mac OS X, moesten ontwikkelaars hun apps herschrijven om mee te kunnen doen. Deze keer bleven de computers hetzelfde en veranderde het besturingssysteem. Apple implementeerde de Classic-omgeving, waardoor oudere apps blijven draaien. Zonder in te gaan op de details op laag niveau, was dit ook een enorme pijn voor ontwikkelaars, vooral degenen die enorme softwaresuites maken.

Xcode Vandaag

Deze keer beweerde Apple dat ontwikkelaars gewoon een vakje in Xcode konden aanvinken en dat hun apps zouden compileren voor Apple Silicon, en ook native zouden kunnen draaien op de nieuwe M1 Macs. Verbazingwekkend genoeg bleek dat min of meer waar te zijn.

"Ik moest [mijn app] opnieuw compileren. Dat was het", vertelde Greg Pierce, ontwikkelaar van de Mac- en iOS-app, Drafts, aan Lifewire via Twitter. "Dat gezegd hebbende, ik doe niets dat niet behoorlijk standaard is in het gebruik van Apple-frameworks."

Het verschil? Tegenwoordig gebruiken de meeste Mac- en iOS-ontwikkelaars Xcode en schrijven ze hun apps met de tools en frameworks van Apple. Voor Adobe en Microsoft is het harde transitiewerk achter de rug. Beide bedrijven hebben ook Apple Silicon-apps voor de iPhone en iPad verzonden. Het is natuurlijk niet zo eenvoudig, maar dat is het algemene idee.

De overgang van Apple naar op ARM gebaseerde Apple Silicon is dus tientallen jaren in de maak. De moeilijkheid om belangrijke ontwikkelaars mee te krijgen voor de OS X- en Intel-overgangen, baart sommigen waarschijnlijk zorgen bij Apple.

Institutioneel gezien houdt Apple er niet van om overgeleverd te zijn aan iemand anders. Koppel die paranoia aan de kracht die Apple nu geniet, en je kunt zien hoe een combinatie van nauwgezette planning en brute kracht de Apple Silicon-overgang zo soepel heeft gemaakt dat het vrijwel een non-event is.

Aanbevolen: