Syntaxisfouten: wat ze zijn en waarom ze een probleem zijn

Inhoudsopgave:

Syntaxisfouten: wat ze zijn en waarom ze een probleem zijn
Syntaxisfouten: wat ze zijn en waarom ze een probleem zijn
Anonim

Computertalen leggen strikte regels op. Een syntaxisfout betekent dat een van die regels is overtreden. Syntaxis bestaat in gewone taal. Het is de manier waarop woorden in zinnen worden gerangschikt om logisch te zijn.

Mensen zijn aanpasbaar. Ze kunnen een zin op veel manieren structureren, en het zal nog steeds logisch zijn. Daarentegen hebben computers nauwkeurige instructies nodig. Als je de regels een beetje overtreedt, kan een commando logisch zijn voor een mens, maar een computer kan het niet interpreteren.

Image
Image

Syntaxis in menselijke taal

Stel je voor dat iemand tegen je zegt: "Ik zag daar een vrouw met een telescoop." Er zijn verschillende manieren om deze zin te interpreteren:

  • Met een telescoop observeerde ik een vrouw die daar was.
  • Ik observeerde een vrouw, die daar was, en ze had een telescoop.
  • Ik zag een vrouw en een telescoop, ze waren daar allebei.
  • Ik was daarginds en ik observeerde een vrouw die een telescoop had.
  • Soms ging ik daarheen en zag een vrouw een telescoop gebruiken.

Omdat je een mens bent, kun je context toepassen op deze zin. Je zou de laatste interpretatie niet overwegen omdat je weet dat we geen telescopen gebruiken om mensen te zagen alsof het sneetjes brood waren. Op basis van waar daar is, en mogelijk enige eerdere discussie over telescopen, zou je waarschijnlijk de eerste of tweede interpretatie correct aannemen.

Wat is een syntaxisfout in een computertaal?

Hoe syntaxisfouten in verschillende talen worden afgehandeld, kan variëren. Bijvoorbeeld:

  • Excel: Als u een formule typt met een onjuiste syntaxis in een cel in Excel, wordt VALUE in de cel weergegeven. Het wordt niet expliciet bestempeld als een syntaxisfout, maar dat is het wel.
  • HTML: Je kunt veel regels in HTML overtreden, en een webpagina zal in de meeste browsers prima worden weergegeven. Het probleem hiermee is dat het gedrag onvoorspelbaar kan worden. Een pagina kan er in de ene browser goed uitzien, maar in een andere niet. Het is een goed idee om uw code te controleren met de W3C-validatieservice, die gedetailleerde informatie geeft over fouten in de HTML-code.
  • JavaScript: Als er een syntaxisfout in JavaScript is, wordt voorkomen dat de thread met de fout wordt uitgevoerd. De rest van de code, die zich in andere threads bevindt, wordt echter uitgevoerd, op voorwaarde dat de code niet afhankelijk is van de thread met de fout. Wanneer de code in een browser wordt uitgevoerd, gebeurt er meestal niets. U krijgt geen foutmelding en de code wordt ook niet uitgevoerd.

Wat te doen als je een syntaxisfout hebt

Debug uw code als u een syntaxisfout tegenkomt.

  1. Identificeer de locatie van de fout. U zult gedetailleerde foutmeldingen in vele talen tegenkomen, die u informeren waar de fout in de code zit. Als u weet welke instructie de fout bevat, kunt u de documentatie raadplegen voor voorbeelden van de juiste syntaxis.
  2. Als je niet zeker weet waar het probleem zit, deel de code dan op in kleinere secties en kijk of elke sectie werkt om te identificeren welke sectie de fout bevat. Wanneer je dit proces herha alt, is het mogelijk om te bepalen waar het probleem zit en het op te lossen.
  3. Als je veel webcode moet debuggen, overweeg dan om ontwikkelaarstools te gebruiken.

Aanbevolen: