CFG & CONFIG-bestanden (Wat ze zijn & Hoe ze te openen)

Inhoudsopgave:

CFG & CONFIG-bestanden (Wat ze zijn & Hoe ze te openen)
CFG & CONFIG-bestanden (Wat ze zijn & Hoe ze te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een CFG/CONFIG-bestand is een configuratiebestand.
  • Als het kan worden geopend, probeer dan een teksteditor zoals Notepad++.
  • Converteer naar andere tekstformaten met dezelfde programma's.

Dit artikel legt uit wat een configuratiebestand is en hoe u het CFG- of CONFIG-bestand kunt gebruiken.

Wat zijn CFG- en CONFIG-bestanden?

Een bestand met de bestandsextensie. CFG of. CONFIG is een configuratiebestand dat door verschillende programma's wordt gebruikt om instellingen op te slaan die specifiek zijn voor hun respectievelijke software. Sommige configuratiebestanden zijn platte tekstbestanden, maar andere kunnen worden opgeslagen in een indeling die specifiek is voor het programma.

Een MAME-configuratiebestand is een voorbeeld, waarbij het bestand wordt gebruikt om toetsenbordinstellingen op te slaan in een op XML gebaseerde indeling. Dit bestand slaat sneltoetsen, toetsenbordtoewijzingsinstellingen en andere voorkeuren op die specifiek zijn voor de gebruiker van de MAME-videogame-emulator.

Sommige programma's kunnen een configuratiebestand maken met de. CONFIG-bestandsextensie, zoals het Web.config-bestand dat wordt gebruikt door de Visual Studio-software van Microsoft.

Een Wesnoth Markup Language-bestand gebruikt dezelfde bestandsextensie, maar niet als een configuratiebestand. Deze CFG-bestanden zijn platte tekstbestanden geschreven in de WML-programmeertaal en bieden game-inhoud voor The Battle for Wesnoth.

Image
Image

De bestandsextensie voor een configuratiebestand wordt soms toegevoegd aan het einde van een bestand met exact dezelfde naam. Als het bestand bijvoorbeeld instellingen voor setup.exe bevat, kan het CONFIG-bestand setup.exe.config heten.

Een CFG/CONFIG-bestand openen en bewerken

Veel programma's gebruiken een configuratiebestandsformaat om instellingen op te slaan. Dit omvat onder meer Microsoft Office, OpenOffice, Visual Studio, Google Earth, MAME, BlueStacks, Audacity, Celestia, Cal3D en LightWave. Binnen die programma's kunnen er specifieke tools zijn die worden gebruikt om het configuratiebestand daadwerkelijk te bewerken, zoals Celesia Config Manager.

The Battle for Wesnoth is een videogame die gebruikmaakt van CFG-bestanden die zijn opgeslagen in de programmeertaal WML.

Sommige CFG-bestanden zijn Citrix Server Connection-bestanden die informatie bevatten voor het maken van een verbinding met een Citrix-server, zoals een serverpoortnummer, gebruikersnaam en wachtwoord, IP-adres, enz.

Jewel Quest gebruikt in plaats daarvan de CFGE-bestandsextensie voor hetzelfde doel als het opslaan van voorkeuren. Het kan ook score-informatie en andere spelgerelateerde gegevens bevatten.

Het is echter hoogst onwaarschijnlijk dat een van die applicaties of games een "open" of "import" optie heeft om het configuratiebestand daadwerkelijk te bekijken. In plaats daarvan worden ze alleen door het programma genoemd, zodat het het bestand kan lezen voor instructies over hoe ze zich moeten gedragen.

Een uitzondering waarbij het bestand zeker kan worden geopend met de toepassing die het gebruikt, is het Web.config-bestand dat wordt gebruikt door Visual Studio. Het Visual Web Developer-programma dat in Visual Studio is ingebouwd, wordt gebruikt om dit CONFIG-bestand te openen en te bewerken.

De meeste CFG- en CONFIG-bestanden hebben een platte tekstbestandsindeling waarmee u ze met elke teksteditor kunt openen. Zoals je hier kunt zien, is deze 100 procent platte tekst:


Title=%PRODUCTNAME Chart

Language=en-US

Order=4

Start=text%2Fschart%2Fmain0000.xhpHeading=headingheadingProgram=CHART07.07. 04 00:00:00

Het Kladblok-programma in Windows werkt prima voor het bekijken, bewerken en zelfs maken van op tekst gebaseerde configuratiebestanden zoals deze. Als je iets robuuster wilt of het bestand op een Mac- of Linux-computer moet openen, bekijk dan onze lijst met de beste gratis teksteditors.

Het is van vitaal belang dat u een configuratiebestand alleen bewerkt als u precies weet wat u doet. De kans is groot dat je dat doet, aangezien je te maken hebt met een bestand waar de meeste mensen niet lang over nadenken, maar zelfs een kleine verandering kan een blijvend effect hebben dat moeilijk op te sporen kan zijn als er zich een probleem voordoet.

Een CFG/CONFIG-bestand converteren

Er is waarschijnlijk geen grote reden om een configuratiebestand naar een nieuwe indeling te converteren, aangezien het programma dat het bestand gebruikt, het in hetzelfde formaat en met dezelfde naam nodig heeft, anders weet het niet waar om te zoeken naar voorkeuren en andere instellingen. Een conversie van een CFG/CONFIG-bestand kan er daarom toe leiden dat het programma de standaardinstellingen gebruikt of helemaal niet weet hoe het moet werken.

Gelatine is een tool die tekstbestanden zoals CFG- en CONFIG-bestanden kan converteren naar XML, JSON of YAML. MapForce zou ook kunnen werken.

Elke teksteditor kan ook worden gebruikt om een CFG- of CONFIG-bestand te converteren als u alleen de bestandsextensie wilt wijzigen, zodat u het met een ander programma kunt openen. U kunt bijvoorbeeld een teksteditor gebruiken om een CFG-bestand in TXT op te slaan, zodat het standaard met Kladblok wordt geopend. Als u dit doet, verandert het formaat/de structuur van het bestand echter niet; het blijft in hetzelfde formaat als het originele CFG/CONFIG-bestand.

Andere configuratiebestandsextensies

Afhankelijk van het programma of besturingssysteem dat het configuratiebestand gebruikt, kan het in plaats daarvan de CNF- of CF-bestandsextensie gebruiken.

Windows gebruikt vaak INI-bestanden voor het opslaan van voorkeuren, terwijl macOS PLIST-bestanden gebruikt.

Sommige andere extensies die worden gebruikt voor bestanden die configuratie-informatie kunnen bevatten, zijn CONF, JSON en PROPERTIES.

CFG is ook een afkorting voor andere termen die niets te maken hebben met een bestandsindeling, zoals controlestroomgrafiek en contextvrije grammatica.

Kan het nog steeds niet openen?

Als je bestand op dit moment niet wordt geopend, is de kans groot dat je de bestandsextensie verkeerd leest. Sommige bestanden gebruiken een extensie die sterk lijkt op ". CFG", maar deze wijkt een paar letters af, waardoor ze onbruikbaar zijn in de hierboven genoemde CFG-openers.

CGF is een voorbeeld. Gereserveerd voor Crytek Geometry Format-bestanden, ze zijn eigenlijk alleen bruikbaar in de context van CRYENGINE.

SFG is een andere bestandsextensie die veel op CFG lijkt. De animatiesoftware van Synfig Studio is verantwoordelijk voor het werken met die bestanden.

Aanbevolen: