Waarom zijn zwarte balken nog steeds zichtbaar op een HD- of 4K Ultra HD-tv?

Inhoudsopgave:

Waarom zijn zwarte balken nog steeds zichtbaar op een HD- of 4K Ultra HD-tv?
Waarom zijn zwarte balken nog steeds zichtbaar op een HD- of 4K Ultra HD-tv?
Anonim

Als je bioscoopfilms bekijkt op je HDTV of 4K Ultra HD-tv, zie je mogelijk nog steeds zwarte balken aan de boven- en onderkant van sommige afbeeldingen, ook al heeft je tv een beeldverhouding van 16x9.

Deze informatie is van toepassing op televisies van verschillende fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, die gemaakt door LG, Samsung, Panasonic, Sony en Vizio.

Image
Image

16x9 Beeldverhouding gedefinieerd

De term 16x9, ook uitgedrukt als 1,78:1, betekent dat het tv-scherm horizontaal 16 eenheden breed is en verticaal 9 eenheden hoog.

Wat de diagonale schermgrootte ook is in inches of centimeters, de verhouding tussen horizontale breedte en verticale hoogte (beeldverhouding) is constant voor HDTV's en 4K Ultra HD-tv's.

GlobalRPH en Display Wars bieden handige online tools die u kunnen helpen bij het bepalen van de horizontale schermbreedte en -hoogte op elke 16x9 TV, gebaseerd op de diagonale schermgrootte.

Beeldverhouding en wat u op uw tv-scherm ziet

De reden dat je zwarte balken ziet op sommige filminhoud is dat veel films bredere beeldverhoudingen gebruiken dan 16x9.

Sinds de DTV-overgang heeft de originele HDTV-programmering bijvoorbeeld de beeldverhouding van 16x9 (1,78), die past bij de schermafmetingen van de huidige LCD (LED/LCD), Plasma en OLED HDTV's en 4K Ultra HD-tv's.

Sinds het midden van de jaren vijftig hebben veel in de bioscoop geproduceerde films echter bredere beeldverhoudingen, waaronder 1,85 en 2,35. U ziet zwarte balken aan de boven- en onderkant van een tv-scherm wanneer u deze films bekijkt op een HDTV of 4K Ultra HD-tv (indien gepresenteerd in hun oorspronkelijke theatrale beeldverhouding).

Afbeeldingen die worden weergegeven met zwarte balken aan de boven- en onderkant, worden vaak "letterbox" genoemd.

Beeldverhoudingen kunnen van programma tot programma verschillen. Als u naar een dvd, Blu-ray of Ultra HD Blu-ray-schijf kijkt, bepa alt de beeldverhouding die op de verpakking wordt vermeld hoe deze eruitziet op uw tv (in veel dvd-pakketten staat mogelijk ook "Verbeterd voor 16x9-tv's").

  • Als een HDTV-programma of film 1,78:1 is, wordt het hele scherm correct gevuld.
  • Als de beeldverhouding van een film 1,85:1 is, zie je kleine zwarte balken aan de boven- en onderkant van het scherm.
  • Als de beeldverhouding van een film 2,35:1 of 2,40:1 is, wat typisch is voor grote kaskrakers en epische films, zie je grote zwarte balken aan de boven- en onderkant van het beeld.

Aan de andere kant, als je een Blu-ray Disc of dvd van een oudere klassieke film hebt en de beeldverhouding wordt weergegeven als 1,33:1 of "Academy Ratio", of je kijkt naar een herhaling van een tv programma gemaakt voordat HDTV typisch was, dan zie je zwarte balken aan de linker- en rechterkant van het beeld op een scherm met een beeldverhouding van 16x9, in plaats van aan de boven- en onderkant (een "pillar box"-beeld).

Films die zijn gemaakt voordat er veelvuldig gebruik werd gemaakt van breedbeeld-beeldverhoudingen of tv-programma's die zijn gemaakt voordat HDTV in gebruik was (die oude analoge tv's hadden een beeldverhouding van 4x3, wat er meer "vierkant" uitziet) resulteren in zuilvormige beelden.

Op HD- en Ultra HD-tv's, evenals op de meeste videoprojectoren, kunt u een 4x3-beeld uitrekken om de ruimte te vullen. Hierdoor worden echter de verhoudingen van die afbeelding vervormd, waardoor objecten horizontaal breder lijken, wat vooral opv alt aan de zijkanten van de afbeelding.

Zwarte balken versus schermvullen

Bij het bekijken van tv-programma's en films, is de eerste zorg of je alles op het beeld ziet, vooral als je het beeld op een projectiescherm ziet, dat groter is.

Echte HDTV-programma's vullen het scherm. Veel films hebben zwarte balken aan de boven- en onderkant van het scherm, en de meeste films die vóór het midden van de jaren vijftig zijn gemaakt en pre-HDTV-programma's hebben zwarte balken aan de linker- en rechterkant van het beeld.

Het tv-scherm biedt een oppervlak waarop je beelden kunt bekijken. Afhankelijk van het formaat kan de hele afbeelding al dan niet het hele scherm vullen. Het schermoppervlak van een 16x9 televisie kan echter realistischer meer variaties in de beeldverhouding accommoderen dan oudere, 4x3 analoge televisies.

Aanbevolen: