Waarom de M1 MacBook Air nog steeds de meest praktische laptop van Apple kan zijn

Inhoudsopgave:

Waarom de M1 MacBook Air nog steeds de meest praktische laptop van Apple kan zijn
Waarom de M1 MacBook Air nog steeds de meest praktische laptop van Apple kan zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De M2 MacBook Air is duurder dan zijn voorganger en wordt heter.
  • De "oude" M1 MacBook Air is nog steeds een geweldige computer voor de meeste mensen.
  • Als je de nieuwe versie koopt, vermijd dan het instapmodel.
Image
Image

Apple's gloednieuwe slimline M2 MacBook Air is er, maar voor de meeste mensen is het vorige model misschien nog steeds de beste koop.

De M2 MacBook Air is Apple's eerste laptop uit het Apple Silicon-tijdperk voor gewone mensen. Het is volledig opnieuw ontworpen rond Apple's eigen op ARM gebaseerde chips, heeft een nieuwe plaatvormige vorm, een scherm met kleinere randen en een MagSafe-oplaadpoort. En toch is de vorige M1 MacBook, die in wezen gewoon het oude model uit het Intel-tijdperk was met een nieuwe Apple-chip erin, in sommige opzichten nog steeds superieur en veel goedkoper.

"Voor gewone gebruikers zal de M2-chip niet echt een significant verschil maken voor dagelijkse taken, tenzij je extreme verbeteringen in professionele workflows nodig hebt", Sudhir Khatwani, mede-oprichter en hoofdredacteur bij The Money Mongers, vertelde Lifewire via e-mail.

Warmte en snelheid

De oude M1 MacBook Air heeft één belangrijk voordeel ten opzichte van de nieuwe. Omdat het oorspronkelijk was gebouwd voor inefficiënte, hete Intel-chips, is het uitstekend in staat om dingen af te koelen. Gecombineerd met Apple's ultra-coole, ultra-efficiënte M1-chip, een mooiere versie van de chips die worden gebruikt in iPads en iPhones, leidde dit tot een machine met een batterijduur van bijna een dag, geen ventilator nodig, en die vrijwel nooit warm geworden, laat staan heet.

De nieuwe M2 MacBook Air is misschien speciaal ontworpen voor de chips van Apple in plaats van die van Intel, maar hij heeft een paar grote tekortkomingen. Een daarvan is dat de M2-chip heet wordt. Niet zo heet als de oude 16-inch Intel MacBook Pro die waarschijnlijk een ei had kunnen bakken, maar zo heet dat de computer de prestaties van de M2-chip moet vertragen totdat de boel weer is afgekoeld, wat de voordelen van de snellere chip deels tenietdoet.

Image
Image

De M2-computers hebben tot nu toe ook een langzamere opslag. Zowel de M2 MacBook Air als de tegelijkertijd aangekondigde M2 MacBook Pro hebben last van trage SSD-opslag in hun basismodellen. Dat wil zeggen, de instapmodellen met 256 GB opslag gebruiken een enkele 256 GB SSD voor hun opslagbehoeften. De oudere machines gebruiken in plaats daarvan een paar SSD-chips van 128 GB.

Deze twee chips zijn tegelijkertijd toegankelijk, waardoor lees- en schrijfbewerkingen bijna twee keer zo snel gaan. Als je kiest voor de hoger gespecificeerde versies van deze nieuwe M2-computers, ben je terug bij het ontwerp met twee chips, maar het is een voldoende groot probleem dat je waarschijnlijk de basismodellen moet vermijden.

Dit is ook geen esoterisch probleem. Als je het goedkopere model hebt gekocht, heb je waarschijnlijk ook voor minimaal 8 GB RAM gekozen. En wanneer een Mac weinig RAM heeft, begint hij de inhoud van dat RAM-geheugen om te wisselen naar de SSD's. Als ze snel zijn, merk je het waarschijnlijk niet. Maar in dit geval kan de hele computer langzamer worden.

In de praktijk kan het oudere M1-model sneller en koeler werken dan het nieuwe, terwijl het ook $ 200 minder kost.

M2 Voordelen

Dat wil niet zeggen dat de M2 MacBook Air geen voordelen heeft. Het scherm is groter en helderder, het is een haar lichter en het heeft de bovengenoemde MagSafe-oplaadpoort, die een van de Thunderbolt/USB-C-poorten vrijmaakt voor iets anders dan alleen opladen. Het heeft ook een betere webcam.

Image
Image

De M2-chip zelf is in sommige opzichten ook beter. Het is sneller en erft de hardware-videoverwerkingsengines van de M1 Pro-chips, waardoor indrukwekkende prestaties voor videobewerking en dergelijke mogelijk zijn. Maar als je een MacBook koopt voor videowerk op professioneel niveau, zou je waarschijnlijk naar een M1 MacBook Pro moeten kijken, die veel capabeler is en, naar mijn ervaring, zo efficiënt werkt dat de fans nooit eens draaien.

"Functioneel gezien is het enige verschil het ontbreken van MagSafe. En het is nog steeds geweldig en een stuk goedkoper", vertelde Jonathan Brax, CEO bij Techable, via e-mail aan Lifewire.

Harde keuze

Uiteindelijk komt het neer op waarvoor je het gaat gebruiken en hoeveel je wilt uitgeven. Als er een specifiek kenmerk van de nieuwe M2 MacBook Air is waarvan je weet dat je het nodig hebt of wilt, dan is de beslissing genomen. Maar als je op het hek zit of een klein budget hebt, dan is de oude M1 MacBook Air nog steeds een geweldige machine, een die niet lijdt aan twee grote gebreken en je $ 200 bespaart of je dat extra geld laat uitgeven om het te maken nog beter. Schrijf het oude model nog niet af.

Correctie 27-7-2022: Sudhir Khatwani's titel en organisatie bijgewerkt in paragraaf 3.

Aanbevolen: