Unihertz Atom XL Review: deze kleine, robuuste telefoon is een krachtige krachtpatser

Inhoudsopgave:

Unihertz Atom XL Review: deze kleine, robuuste telefoon is een krachtige krachtpatser
Unihertz Atom XL Review: deze kleine, robuuste telefoon is een krachtige krachtpatser
Anonim

Bottom Line

De Atom XL is verrassend klein en verbazingwekkend krachtig gezien de grootte en prijs. Het kleine scherm zal sommige gebruikers afschrikken, maar deze robuuste kleine krachtpatser is klaar om aan het werk te gaan.

Unihertz Atom XL

Image
Image

Unihertz heeft ons een recensie-eenheid gegeven die een van onze schrijvers kan testen, die hij terugstuurde na zijn grondige evaluatie. Lees verder voor zijn volledige mening.

De Atom XL is een hapklare, robuuste smartphone met ingebouwde DMR-walkietalkie-mogelijkheden. Gericht op een publiek dat het beu is om hun glazen sandwiches onder druk te zien kraken, ziet de Atom XL eruit en voelt hij aan als een telefoon die is gebouwd om bestand te zijn tegen de ontberingen van het dagelijks leven. Ik heb een paar weken met een Atom XL doorgebracht om de mogelijkheden als telefoon en walkietalkie, connectiviteit, prestaties, batterijduur en meer te testen om te zien of dit kleine wonderkind echt opgewassen is tegen de hype.

Ontwerp: Aantrekkelijke robuuste esthetiek in een kleine verpakking

Unihertz is een interessant bedrijf met een aantal interessante ideeën. Ze brachten ons de echt kleine Atom in 2018, en het jaar daarop een interessante kijk op een telefoon met een fysiek toetsenbord. De Atom XL is in wezen een opgeschaalde versie van de Atom, met allemaal dezelfde ontwerpkenmerken.

Op het eerste gezicht lijkt de Atom XL veel op een kleine telefoon, iets in de trant van een iPhone SE, verpakt in een robuuste telefoonhoes. Die robuuste behuizing maakt echter deel uit van de constructie, met een getextureerde rubberen achterkant, metalen zijkanten en stevige bumpers op de hoeken om de schok van een val te absorberen.

Image
Image

Ondanks zijn kleine formaat is de Atom XL geen verwelkende bloem. Hij ligt oerdegelijk in de hand en dat heeft deels te maken met de afmetingen en het gewicht. Hoewel de telefoon zelf vrij klein is in lengte en breedte, is hij meer dan twee keer zo dik als mijn niet-verpakte Pixel 3, en hij weegt aanzienlijk meer. Het is nog steeds redelijk licht, slechts 8,6 gram, maar ik kon zeker het verschil voelen. De vormfactor past geweldig in mijn hand, klein genoeg om de vingers omheen te wikkelen voor een stevige grip, en het hogere gewicht in vergelijking met de meeste smartphones zorgt ervoor dat het substantieel aanvoelt.

Gericht op een publiek dat het beu is om hun glazen sandwiches onder druk te zien kraken, ziet de Atom XL eruit en voelt hij aan als een telefoon die is gebouwd om bestand te zijn tegen de ontberingen van het dagelijks leven.

Afgezien van de robuuste buitenkant, is het grootste verschil tussen deze telefoon en de meeste concurrenten de toevoeging van een optionele antenne. De poort is verborgen door een rubberen plug en door de antenne in te schroeven, krijgt u toegang tot de DMR-walkietalkie-functie. De andere poorten, USB-C en een koptelefoonaansluiting, worden niet beschermd door stekkers.

Beeldkwaliteit: ziet er geweldig uit, maar te klein voor sommige toepassingen

De Atom XL heeft een 4-inch scherm dat wordt afgedekt door Gorilla Glass en is voorzien van een oleofobe laag om het schoon te houden. Het heeft een niet-standaard resolutie van 1136 x 640 pixels die, vanwege het kleine formaat van het scherm, er best goed uitziet in de juiste lichtomstandigheden.

De twee problemen met het scherm zijn dat het moeilijk te zien is in de volle zon en dat het te klein is voor sommige toepassingen. Het probleem met de helderheid van het scherm is nogal een probleem, aangezien deze telefoon duidelijk is ontworpen voor gebruik buitenshuis. Hoewel ik het buiten kon gebruiken, merkte ik dat ik op zoek was naar schaduw, of het met mijn handen maakte, zelfs met de helderheid helemaal omhoog.

Android kan redelijk goed verschillende schermformaten accommoderen, maar het kan zijn dat sommige apps een beetje onhandig zijn om te gebruiken op een scherm dat zo klein is. Het is absoluut comfortabeler in het gebruik dan de originele Atom, maar dit apparaat is duidelijk niet bedoeld voor mensen die veel tijd op hun telefoon doorbrengen en niets anders doen dan praten.

De twee problemen met het scherm zijn dat het moeilijk te zien is in de volle zon en dat het te klein is voor sommige toepassingen.

Image
Image

Prestaties: Verrassend krachtig voor zijn grootte en prijs

Je zou verwachten dat een telefoon die handelt op zijn robuustheid en kleine formaat, beknibbelt op de hardwareafdeling, maar ik was onder de indruk van de prestaties van de Atom XL. Het bevat een Helio P60 Octa-Core geklokt op 2,0 GHz, en hij zeilde door alles heen wat ik erop gooide zonder ook maar een hobbel.

Om te beginnen heb ik PCMark gedownload en de Work 2.0-benchmark uitgevoerd om een goed idee te krijgen van de basismogelijkheden van de telefoon. Het scoorde over het algemeen een behoorlijke 6, 934, met een enorme 13, 438 in de categorie voor fotobewerking en een relatief lage 5, 374 in de categorie voor gegevensmanipulatie. Vanwege het kleine formaat en het kleine scherm zullen de meeste mensen zich voornamelijk bezighouden met taken zoals surfen op het web en het schrijven van e-mails, waarin het respectievelijk 5, 644 en 7, 390 scoorde.

Bij dagelijks gebruik vond ik de Atom XL bewonderenswaardig presteren. Ik kon meer dan een dozijn tabbladen in Chrome openen zonder enige vertraging, video's van YouTube, Disney+ en andere bronnen streamen, e-mail en sms'jes verzenden en ontvangen, aantekeningen maken in Google Documenten en meer zonder andere problemen dan het kleine scherm soms een belemmering zijn.

Image
Image

Ik heb toen een aantal benchmarks van GFXBench uitgevoerd. De eerste die ik rende was Car Chase, die slechts 20 fps haalde. Dat is een beetje laag, aangezien 30 fps over het algemeen wordt beschouwd als een low-end doelwit voor comfortabele gameplay. De volgende die ik rende was T-Rex, die iets minder veeleisend is. Dat liep op een aanzienlijk hogere 57 fps, wat best goed is voor een telefoon van dit formaat en deze prijs.

Als een soort marteltest, zowel voor de Atom XL als voor mezelf, installeerde ik het verrassende open-wereldavontuur Genshin Impact. Het spel liep tot mijn verbazing vlekkeloos, toen ik de schilderkunstige wereld van Teyvat binnenstapte om een paar dagbladen te draaien. Framesnelheden bleven zelfs tijdens gevechten soepel, hoewel ik aanzienlijk werd gehinderd door het kleine scherm en het feit dat de mobiele versie van de game bedieningselementen op het scherm gebruikt.

Vergis je niet, dit is geen telefoon die je specifiek gaat kopen om games te spelen. Het scherm is gewoon te klein. Maar als je merkt dat je iets wilt laden om de tijd te doden, zul je niet teleurgesteld zijn in de uitvoering.

Connectiviteit: een beetje zwak binnenshuis, beter op sommige dragers dan andere

De Atom XL is een dual-sim-telefoon met 802.11ac 2,4/5GHz wifi en ondersteuning voor Bluetooth 4.2. Voor het testen van mobiele gegevens probeerde ik Google Fi (T-Mobile) en AT&T-simkaarten, en ik was niet erg onder de indruk van de resultaten van beide. Ik gooi de AT & T-resultaten weg, omdat ik de telefoon niet kon verbinden met 4G LTE, ondanks het feit dat de simkaart prima werkt in mijn Nighthawk M1-router en iPad.

Ongeacht de locatie, de hoogste snelheden die ik uit de Atom XL op Google Fi kon halen, waren 2,79 Mbps omlaag en 0,25 Mbps omhoog. Terwijl ik aan mijn bureau zit, ha alt mijn Pixel 3 15 Mbps naar beneden en 2 Mbps omhoog. Buiten ha alt de Pixel 3 ongeveer 20 Mbps naar beneden. Op dezelfde buitenlocatie zag ik ongeveer 2 Mbps van de Atom XL. De Atom XL vertoonde ook consequent een zwakker signaal dan de Pixel 3 bij controle op identieke locaties.

Image
Image

De Atom XL behaalde vergelijkbare teleurstellende resultaten bij aansluiting op mijn wifi-netwerk. Ik heb een gigabit Mediacom-verbinding met een Eero tri-band mesh wifi-systeem en de Atom XL kon nooit meer dan 33,2 Mbps down en 43,3 Mbps up beheren, ongeacht de locatie. Wanneer gemeten in de buurt van de router naast de Atom XL, trok mijn HP Spectre x360-laptop 230 Mbps.

Hoewel de datasnelheden die ik zag van de Atom XL universeel laag waren in vergelijking met de hardware die ik dagelijks gebruik, kon ik de Atom XL nog steeds voor de meeste taken gebruiken zonder al te veel problemen. Wi-Fi-snelheden waren snel genoeg om YouTube-video's en muziek te streamen, en ik kon zelfs enkele voetbalhoogtepunten op YouTube bekijken via de mobiele dataverbinding met 480p.

Naast de basis heeft de Atom XL ook ingebouwde walkietalkie-functionaliteit voor digitale mobiele radio (DMR). Om toegang te krijgen tot deze functie, schroef je eenvoudig de meegeleverde antenne in en start je de meegeleverde app. Het is volledig programmeerbaar, zodat u aangepaste kanalen kunt instellen voor enkele en groepscommunicatie, met een theoretisch bereik van bijna 5 mijl met zichtlijn en perfecte omstandigheden.

Geluidskwaliteit: Luid genoeg, maar een beetje hol

De Atom XL ziet eruit alsof hij dubbele luidsprekers aan de voorzijde heeft, boven en onder het scherm, maar dat is niet het geval. Het heeft eigenlijk een enkele naar achteren gerichte luidspreker aan de onderkant van de handset. Als een bewijs van hoe goed de telefoon is verzegeld, dempt het bijna dempen door je vinger over de grill te plaatsen en je kunt de lucht voelen trillen.

De luidspreker is luid en voor het grootste deel duidelijk genoeg, maar het geluid is hol en blikkerig. Ik heb bijvoorbeeld "Believer" van Imagine Dragons in de wachtrij gezet en het klonk goed tijdens de zang. Toen het instrumentale begon, klonk het als een holle, modderige puinhoop, en ik was niet in staat om individuele instrumenten te kiezen.

Image
Image

Het goede nieuws is dat de telefoon wordt geleverd met een koptelefoonaansluiting, dus je kunt doorgaan en je favoriete set oordopjes aansluiten en de luidspreker helemaal vergeten als je wilt. En als een toegevoegde bonus heeft het een ingebouwde FM-radio die je oordopjessnoer als antenne gebruikt. Ik kon een paar oordopjes aansluiten en afstemmen op tientallen lokale radiostations. In een noodsituatie, met internet en mobiele dataverbindingen, kan dat echt van pas komen.

De gesprekskwaliteit is uitstekend, en dat is echt het belangrijkste bij een telefoon die voornamelijk is ontworpen voor werk.

De gesprekskwaliteit is uitstekend, en dat is echt het belangrijkste bij een telefoon die voornamelijk is ontworpen voor werk. Stemmen kwamen kristalhelder door bij het bellen via wifi en mobiele verbindingen via Google Fi, en niemand had problemen om me te verstaan, zelfs niet in luide omgevingen.

Camera- en videokwaliteit: degelijke sensor met twijfelachtige resultaten

Met een 48MP camera keek ik er naar uit om geweldige foto's te maken met deze telefoon. Helaas zijn de resultaten aanzienlijk slechter dan die van de 12,2 MP-camera van mijn twee jaar oude Pixel 3. De foto's die hij maakt zijn oké, maar ze hebben last van ongelijkmatige belichting, slechte kleurweergave en zijn zelfs vager dan ik uit de Pixel 3 krijg.

De camera heeft een professionele modus waarmee je zaken als ISO, belichting en witbalans handmatig kunt aanpassen, maar ik kon geen opmerkelijk betere resultaten behalen dan de standaard.

Resultaten waren eveneens teleurstellend bij het opnemen van video. Het werkt, en het is er als je het nodig hebt, maar dit is niet de telefoon die je zoekt als fantastische foto's en video's iets zijn waar je veel om geeft.

Image
Image

Batterij: grote, stevige batterij en snel opladen voor gebruik de hele dag door

De Atom XL is verpakt in een grote batterij van 4 300 mAh, een capaciteit die doorgaans wordt geassocieerd met grotere telefoons met grotere schermen. Met zijn kleine, krachtige display ontdekte ik dat de Atom XL genoeg sap had om meer dan twee dagen regelmatig te gebruiken tussen oplaadbeurten. Dat maakt hem perfect geschikt voor wandeltochten in het weekend waarbij de stroomvoorziening niet bepaald een overschot is.

Als je deze telefoon op het werkterrein gebruikt en de DMR-app de hele dag actief is, is je ervaring waarschijnlijk anders. De DMR-app is behoorlijk energieverslindend, dus je zou waarschijnlijk elke dag moeten opladen in plaats van dagen over te slaan.

Software: Android 10 met enkele twijfelachtige aanpassingen

De Atom XL wordt geleverd met een licht aangepaste versie van Android 10 die geweldig werkt. Het grootste verschil tussen deze implementatie en voorraad is dat het geen app-lade heeft. Dat klopt: geïnstalleerde apps worden net als een iPhone op het startscherm gedumpt. Ik kon de functionaliteit van de app-lade gemakkelijk genoeg herstellen door een aangepast opstartprogramma te installeren, en ik was onderweg.

De telefoon heeft ook drie fysieke knoppen aan de onderkant in plaats van de softwareknoppen op het scherm die te zien zijn in de meeste moderne Android-telefoons. De linker fungeert als een terug-knop, de middelste is de bekende home-knop, start Google Assistant met een lange druk en functioneert ook als een vingerafdruksensor, en je kunt op elk moment dubbeltikken op de rechter om de app-switcher.

Anders dan dat, lijkt het vrij standaard Android 10 van wat ik kon zien. Het was perfect bruikbaar ondanks het kleine schermformaat.

Image
Image

Bottom Line

De Atom XL heeft een adviesprijs van slechts $ 330, wat best goed is voor zo'n kleine telefoon die dit goed doet en beschikt over extra functies zoals een FM-radio, DMR-walkie-talkie, IP68 water-/stofbestendigheid en een MIL-STD-810G duurzaamheidsclassificatie. Early adopters waren in staat om het voor nog minder dan dat te bemachtigen via de enorm succesvolle Kickstarter, maar het is nog steeds een goede deal voor de huidige prijs.

Unihertz Atom XL vs. Kyocera DuraForce PRO 2

Het is moeilijk om een directe concurrent voor de Atom XL te vinden vanwege de grootte, prijs en functieset, maar de Kyocera DuraForce PRO2 is zeker gericht op dezelfde markt.

Met een adviesprijs van $ 450 is de DuraForce PRO2 (bekijk bij Amazon) zeker duurder. Het biedt echter een vergelijkbare robuuste constructie, met dezelfde MIL-STD-810G-certificering en een indrukwekkend Dragontrail PRO-impact- en krasbestendig scherm. De DuraForce PRO2 heeft ook een iets groter 5-inch display en een iets kleinere 3, 240 mAh-batterij. Het is ook een beetje dunner, hoewel het over het algemeen ongeveer hetzelfde weegt.

Hoewel de DuraForce PRO 2 is ontworpen om hetzelfde soort ruw gebruik te weerstaan als de Atom XL, mist hij DMR. Dat betekent dat de Atom XL jouw keuze zal zijn, zonder twijfel als je je fysieke DMR-apparaat wilt dumpen en in plaats daarvan je telefoon wilt gebruiken. Als je DMR niet dagelijks gebruikt, dan is de Atom XL nog steeds de sterkere keuze vanwege de prijs, zolang je het kleine scherm niet erg vindt.

Nog wat meer tijd nodig voordat je een beslissing neemt? Bekijk onze gids voor de beste smartphones.

Een kijkje waard, zelfs als je de walkietalkie-functie niet nodig hebt

De Atom XL is een niche-apparaat van een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vinden van niches en het leveren van het exacte product waar de niche om vraagt. Het zou al op je radar moeten staan als je DMR elke dag gebruikt, en als je dat niet doet, is het nog steeds een indrukwekkend kleine en robuuste telefoon die ook dezelfde soort taken uitvoert die je zonder klachten van elke Android-telefoon zou kunnen vragen. Het kleine scherm zal voor sommigen een dealbreaker zijn, maar het is perfect voor iedereen die een telefoon wil die gewoon werkt, en niet erg geïnteresseerd is in het trollen van Pinterest of Instagram en het spelen van games in hun vrije tijd.

Specs

  • Productnaam Atom XL
  • Product Merk Unihertz
  • Prijs $329.99
  • Releasedatum juli 2020
  • Gewicht 8.6 oz.
  • Productafmetingen 5,3 x 2,56 x 0,69 inch.
  • Kleur Zwart
  • Garantie 12 maanden
  • Processor Helio P60 Octa-Core @ 2.0GHz
  • RAM 6GB
  • Opslag 128G
  • Biometrische technologie Vingerafdruk & gezichtsontgrendeling
  • Besturingssysteem Android 10
  • Batterijcapaciteit 4300mAh, snel opladen
  • Camera 48MP AF achter, 8MP FF voor
  • Poort USB C, 3,5 mm
  • Waterdicht IP68 water-/stofbestendig MIL-STD-810G

Aanbevolen: