Gebruik de Excel-plafondfunctie om getallen naar boven af te ronden

Inhoudsopgave:

Gebruik de Excel-plafondfunctie om getallen naar boven af te ronden
Gebruik de Excel-plafondfunctie om getallen naar boven af te ronden
Anonim

De CEILING-functie van Excel kan ongewenste decimalen of onbeduidende cijfers in gegevens elimineren door de getallen naar boven af te ronden op de dichtstbijzijnde significante waarde. Een praktisch gebruik van de PLAFOND-functie is om de kosten naar het dichtstbijzijnde dubbeltje af te ronden om te voorkomen dat u met centen en stuivers te maken krijgt.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Excel voor Microsoft 365, Excel 2019, 2016, 2013 en 2010.

Gegevens wijzigen met de PLAFOND-functie

Net als andere afrondingsfuncties, wijzigt de functie PLAFOND de gegevens in uw werkblad en beïnvloedt daarom de resultaten van alle berekeningen die de afgeronde waarden gebruiken.

Als alternatief heeft Excel opmaakopties waarmee u het aantal decimalen dat door uw gegevens wordt weergegeven, kunt wijzigen zonder de cijfers zelf te wijzigen. Het aanbrengen van opmaakwijzigingen in gegevens heeft geen invloed op berekeningen.

Om getallen naar boven af te ronden zonder de hoeveelheid afronding op te geven, gebruikt u de functie ROUNDUP.

Excel PLAFOND Functie

Image
Image

De syntaxis van een functie verwijst naar de lay-out van de functie en omvat de naam, haakjes en argumenten.

De syntaxis voor de functie PLAFOND is:

=PLAFOND (aantal, betekenis)

Number - De waarde die moet worden afgerond. Dit argument kan de feitelijke gegevens voor afronding bevatten, of het kan een celverwijzing zijn naar de locatie van de gegevens in het werkblad.

Betekenis -Het aantal decimalen in het argument geeft het aantal decimalen of significante cijfers in het resultaat aan (rij 2 en 3 van het voorbeeld).

  • De functie rondt het opgegeven getal-argument af op het dichtstbijzijnde veelvoud van deze waarde.
  • Als een geheel getal wordt gebruikt, worden alle decimalen verwijderd en wordt het resultaat naar boven afgerond op het dichtstbijzijnde veelvoud van deze waarde (zie rij 4 van het voorbeeld).
  • Voor negatieve Getal-argumenten en positieve significantie-argumenten worden de resultaten naar boven afgerond naar nul (zie rij 5 en 6 van het voorbeeld).
  • Voor negatieve Getal-argumenten en negatieve significantie-argumenten worden de resultaten vanaf nul naar beneden afgerond (zie rij 7 van het voorbeeld).

PLAFOND Functie Voorbeeld

U kunt de PLAFOND-functie invoeren door de functienaam en argumenten in de gewenste cel te typen, of door het dialoogvenster van de functie te gebruiken zoals beschreven.

  1. Selecteer cel C2 om het de actieve cel te maken waar de resultaten van de PLAFOND-functie worden weergegeven.
  2. Selecteer de Formules tab.

    Image
    Image
  3. Kies Math & Trig in de groep Functiebibliotheek.

    Image
    Image
  4. Selecteer CEILING in de lijst om het dialoogvenster van de functie te openen.
  5. Selecteer in het dialoogvenster de regel Number.
  6. Selecteer cel A2 in het werkblad om die celverwijzing in het dialoogvenster in te voeren.

    Image
    Image
  7. Selecteer in het dialoogvenster de regel Betekenis.
  8. Typ 0.1. in

    Image
    Image
  9. Selecteer OK om de functie te voltooien en het dialoogvenster te sluiten. Het antwoord 34.3 zou in cel C2 moeten verschijnen.

Wanneer u op cel E1,klikt, verschijnt de volledige functie=PLAFOND (A2, 0.1) in de formulebalk boven het werkblad.

Hoe Excel tot dit antwoord komt, is dat:

  • Eerst wordt één onbeduidend cijfer (2) aan het einde van het nummer verwijderd. Eén cijfer achter de komma in het argument Betekenis betekent slechts één cijfer achter de komma in het resultaat.
  • Vervolgens rondt het het resterende cijfer van het getal af tot 34,3 aangezien dit het op één na hoogste veelvoud van 0,10 is na 34,2.

Cell C3 tot C7 Resultaten

Image
Image

Als u de bovenstaande stappen herha alt voor cellen C3 tot C7, krijgt u de volgende resultaten:

  • Cel C3 bevat de waarde 34,25 omdat de twee decimalen in het argument Betekenis twee decimalen in het resultaat vereisen, en 34,25 is het op één na hoogste veelvoud van 0,05 na 34,22.
  • Cel C4 bevat de waarde 35. Omdat het argument Significantie een geheel getal is, worden alle decimalen uit het resultaat verwijderd en is 35 het op één na hoogste veelvoud van 1 na 34.
  • Cel C5 bevat de waarde -34.2 om dezelfde redenen als voor cel C2.
  • Cel C6 bevat de waarde -34 om dezelfde redenen als cel C4.
  • Cel C7 bevat de waarde -35. Door een negatief Getal-argument en een negatief geheel getal te combineren voor het argument Betekenis worden alle decimalen verwijderd en wordt het resultaat naar beneden afgerond op het volgende veelvoud van 1 na -34.

Excel retourneert de GETAL! foutwaarde voor de CEILING-functie als een positief Getal-argument wordt gecombineerd met een negatief Significance-argument.

Aanbevolen: