Hoe te knippen, kopiëren en plakken op een Mac

Inhoudsopgave:

Hoe te knippen, kopiëren en plakken op een Mac
Hoe te knippen, kopiëren en plakken op een Mac
Anonim

Wat te weten

  • Selecteer de tekst of map die u wilt knippen of kopiëren en druk vervolgens op Command+ C om te kopiëren of Command + X om te knippen.
  • Om de tekst of map die u hebt geknipt of gekopieerd te plakken, plaatst u de cursor waar u deze wilt hebben en drukt u op Command+ V.
  • Je kunt een afbeelding kopiëren door de cursor erover te bewegen, op Control te drukken en vervolgens Copy Image te selecteren.

Dit artikel legt uit hoe je de opdrachten Knippen, Kopiëren en Plakken op een Mac gebruikt. Deze instructies zijn gemaakt voor macOS Catalina (10.15), maar zijn van toepassing op de meeste eerdere versies van macOS en Mac OS X. Sommige oudere versies van het besturingssysteem hebben mogelijk een iets andere interface.

Tekst kopiëren, knippen of plakken

Als u tekst wilt kopiëren, knippen of plakken, voert u de volgende stappen uit:

  1. Markeer de tekst die u wilt kopiëren of knippen. Als u een muis of trackpad gebruikt, verplaatst u de cursor naar het begin van de tekst die u wilt kopiëren. Klik vervolgens en houd vast terwijl u de cursor over de inhoud sleept die u wilt kopiëren.

    Als je het toetsenbord gebruikt, verplaats je de cursor naar het begin van de tekst die je wilt kopiëren. Houd vervolgens Shift ingedrukt terwijl u de pijltoetsen gebruikt om de inhoud te selecteren die u wilt kopiëren.

    Je ziet een gekleurd vak rond de geselecteerde inhoud.

    Image
    Image

    In Microsoft Word zijn er gedetailleerde selectie-opties die u kunt aanpassen om het selecteren gemakkelijker te maken.

  2. Gebruik een van de volgende methoden om de gemarkeerde tekst te kopiëren:

    • Druk op het toetsenbord op Command+ C.
    • Selecteer in de menubalk Bewerken > Copy.

    Gebruik een van de volgende methoden om de tekst te knippen:

    • Druk op het toetsenbord op Command+ X.
    • Selecteer in de menubalk Bewerken > Cut.
    Image
    Image
  3. Om de tekst die u zojuist hebt gekopieerd of geknipt te plakken, plaatst u de cursor in een bewerkbaar gebied, zoals een tekstvak of een document, en gebruikt u een van de volgende methoden:

    • Druk op het toetsenbord op Command+ V.
    • Selecteer in de menubalk Bewerken > Plakken.
    Image
    Image

    Om de inhoud van een cel in Microsoft Excel te kopiëren, is de eenvoudigste methode om de cel te selecteren (niet de tekst) en deze vervolgens te kopiëren.

Toetsenbordsnelkoppelingen die helpen bij kopiëren en plakken

Andere sneltoetsen zijn vooral handig bij het gebruik van kopieer-en-plakopdrachten:

  • Command+ A (Alles selecteren). Deze sneltoets selecteert alle tekst of items in de huidige weergave, op basis van uw selectie of cursorpositie. De opdracht Alles selecteren is handig wanneer u een heel document moet kopiëren.
  • Command+ Z (Ongedaan maken). Gebruik de opdracht Ongedaan maken om de laatste actie ongedaan te maken, bijvoorbeeld als u tekst op de verkeerde locatie hebt geplakt.

Een afbeelding knippen, kopiëren of plakken

Als u inhoud kunt selecteren door de cursor erover te slepen, kunt u deze kopiëren. Met deze techniek kunt u moeilijk te selecteren objecten kopiëren, zoals afbeeldingen op websites.

Om een afbeelding van een webpagina te kopiëren, beweegt u de cursor over de afbeelding die u wilt kopiëren, drukt u op Control, selecteert u de afbeelding en selecteert u vervolgens Kopieer Image vanuit het contextmenu. De afbeelding staat nu op uw klembord en u kunt deze plakken met behulp van de stappen in de vorige sectie in elk veld dat afbeeldingen accepteert. Het proces is hetzelfde in een document, hoewel u in documenten zowel afbeeldingen kunt knippen als kopiëren.

Image
Image

Je kunt de URL van een afbeelding ook kopiëren door de cursor over de afbeelding te bewegen, op Control te drukken en vervolgens Copy Image Address te selecterenuit het contextmenu.

Image
Image

Je kunt de opdracht Knippen niet gebruiken in PDF's, maar het kopiëren van tekst en afbeeldingen uit een PDF werkt goed.

Hoe bestanden en mappen te knippen, kopiëren en plakken

Je kunt in macOS bestanden en mappen knippen, kopiëren en plakken op dezelfde manier als tekst en afbeeldingen knippen, kopiëren en plakken. MacOS biedt echter een unieke manier om bestanden en mappen in Finder te reproduceren, genaamd Duplicate.

De opdracht Dupliceren maakt een kopie van de geselecteerde items in dezelfde map als het origineel. Als u kopieën op een andere locatie in de Finder wilt maken, gebruikt u de opdracht Kopiëren.

Om bestanden in de Finder te dupliceren, voert u de volgende stappen uit:

  1. Selecteer een of meer mappen of bestanden.

    Image
    Image
  2. Druk op Control, selecteer de gemarkeerde elementen en selecteer vervolgens Dupliceren in het contextmenu. (U kunt het item ook dupliceren door File > Duplicate te selecteren in de menubalk of door op Command te drukken + D.)

    Voor sneller kopiëren houdt u Option ingedrukt en sleept u het bestand naar een nieuwe locatie. Deze opdracht dupliceert automatisch het bestand, zelfs in dezelfde map.

    Image
    Image

    Als u het geselecteerde bestand of de geselecteerde map wilt verplaatsen in plaats van het te dupliceren, drukt u op Command+ Option+ V. Deze opdracht verwijdert de bestanden van hun oorspronkelijke locatie wanneer ze naar de nieuwe locatie worden geplakt.

Hoe te kopiëren en plakken in verschillende apps

De opdrachten Knippen, Kopiëren en Plakken werken ook in alle apps. U kunt een selectie maken in de ene app, deze kopiëren of knippen en vervolgens in een andere app plakken. Omdat het klembord globaal is, is dezelfde inhoud op het klembord overal op uw Mac beschikbaar.

Een algemeen gebruik voor deze functionaliteit is het delen van inhoud van internet. Kopieer in een webbrowser tekst, een afbeelding of een element van een webpagina. Schakel vervolgens over naar de bestemmings-app, plaats de cursor waar u de inhoud wilt weergeven en plak de inhoud.

Om inhoud tussen apps te kopiëren en te plakken, moet de doel-app de gekopieerde inhoud kunnen accepteren. Als u bijvoorbeeld deze zin kopieert, naar Finder overschakelt en vervolgens plakt, gebeurt er niets omdat de Finder nergens de tekst kan plaatsen.

Opmaakproblemen oplossen

Plakken tussen apps met RTF-opmaak kan frustrerend zijn. Als u bijvoorbeeld vanaf een website in een Word-document plakt, kan dit resulteren in vreemd uitziende tekst, omdat de opdrachten Kopiëren en Knippen zowel de geselecteerde tekst als de opmaak ervan grijpen. Wanneer u de tekst plakt, wordt de opmaak meegeleverd.

Als je uitgebreide of opgemaakte tekst uit een bron wilt plakken, in plaats van het standaard Plakken commando te gebruiken, gebruik dan de Plakken en Match Styleof Plakken en opmaak aanpassen commando. Deze opdracht past de opmaak aan zodat deze overeenkomt met de opmaak van het doelbestand. Op deze manier past de geplakte inhoud naadloos in de rest van uw document.

Als je de tekst in je brondocument hebt geselecteerd en geknipt of gekopieerd, ga dan naar het doeldocument en selecteer Bewerken > Plakken en stijl afstemmen of Plakken en overeenkomen met opmaak, of gebruik de sneltoets Shift+ Option+ Command+ V Niet elke app heeft een Paste and Match Style commando, en sommige apps gebruiken een ander toetsenbord snelkoppeling, dus zorg ervoor dat u het menu Bewerken van de toepassing controleert.

Aanbevolen: